Tapenade
Tapenade is er in vele soorten en maten. Bijvoorbeeld tapenade van olijven, van zongedroogde tomaat of juist van een mengsel van verschillende mediterrane ingrediënten. De ene keer is de tapenade wat grover de andere keer juist weer fijner. Het is maar net waar je zin in hebt.
Omdat ik voor vanavond een salade met versgebakken brood in de planning heb, wil ik er een lekker smeersel voor op brood bij maken. Met nog een restje olijven in de koelkast besloot ik een tapenade te maken. Samen met wat zongedroogde tomaat en verse basilicum zet je in een handomdraai een heerlijke tapenade op tafel.
Zongedroogde tomaatjes zijn flink zout. Door het weken in kokend water verlies je wel wat zout maar er blijft nog genoeg op de tomaat achter. Dep ze dus echt goed af! Ook de olijven zijn zout dus geloof me, de zoutpot heb je echt niet nodig.
Tapenade
Ingrediënten:
- 10 gr verse basilicum
- 50 gr zongedroogde tomaten
- 100 gr groene olijven
- 2 tenen knoflook
- olijfolie
Aan de slag:
- Doe de zongedroogde tomaten in een schaal, overgiet met kokend water en laat zeker 15 minuten staan.
- Maak ondertussen de knoflook schoon en snij grof.
- Als de tomaten zacht zijn haal je ze uit het water, dep ze goed droog en snij grof.
- Doe de olijven, knoflook, basilicum, tomaat en een flinke scheut olijfolie in een foodprocessor of hakmolen van een staafmixer en draai tot een mooie tapenade. Voeg indien nodig extra olijfolie toe.
- Schep in een mooi schaaltje en serveer met plakjes stokbrood of toastjes. Eet smakelijk!
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!