Tagliata of biefstuksalade
Knapperige rucola, malse plakjes rundvlees en vlokken zilte Parmezaanse kaas. Een goede tagliata of biefstuksalade is zo ontzettend lekker. Gelukkig is deze Italiaanse salade makkelijk te maken. Het belangrijkst is dat je goed vlees koopt en dat met zorg bakt. Een mooi stuk entrecote is er perfect voor. Ik geef je het recept en leg uit hoe je entrecote het best kunt bereiden.
Entrecote versus biefstuk
Entrecote en biefstuk lijken sterk op elkaar. Beiden zijn mals en zacht maar in tegenstelling tot biefstuk zit aan entrecote altijd een randje vet. Daarnaast heeft entrecote een lichte dooradering van vet. Tijdens het bakken smelt de dooradering weg wat extra smaak geeft aan het vlees.
Naar keuze bak je de entrecote inclusief het buitenste vetrandje of je snijdt het eraf. Gooi het afsnijdsel vooral niet weg maar maar laat het samen met de roomboter smelten in de pan. Als het vet gesmolten is bak je de entrecote deels in zijn eigen vet.
Entrecote bereidt je net als biefstuk. Bak/grill het vlees in een hete pan. Ik gebruik het liefst een gietijzeren koekenpan. Laat het vlees liggen tot het uit zichzelf van de pan loslaat en draai dan pas om. Alleen zo krijg je dat bruine en knapperige korstje aan de buitenkant. Draai je het vlees eerder dan trek je het kapot en lopen de sappen eruit. Doorgaans duurt het 2-3 minuten voor het vlees los is van de bodem.
Als de buitenkant mooi bruin is zet je de zijkanten nog even aan en voeg je een klontje boter en wat olijfolie toe. Laat het vlees nog even garen. Afhankelijk van de dikte van het vlees duurt het langer of juist iets korter voor je de gewenste gaarheid hebt bereikt. Naar keuze bak je het vlees rare, medium rare, medium of well done. De entrecote op de foto’s heeft alles bij elkaar 7 minuten in de pan gelegen.
Rare, medium rare, medium of well done: wat is het verschil?
Rare gebakken vlees heeft een gebruinde buitenkant maar is van binnen nog vrijwel rauw. Kwestie van aanschroeien in een hete pan, omkeren om de andere zijde aan te schroeien en het vlees is al bijna klaar. Well done betekent dat je het vlees tot in de kern gaar bakt. Medium en medium rare zitten daar tussenin. Een goed gebakken buitenzijde met een licht rode of enigzins rosé gekleurde kern. Niet doorbakken, maar ook niet volledig rauw.
Rare, medium of well done, het is puur een kwestie van smaak. De ene bereiding is niet beter dan de andere. Ongeachte de gaarheid moet je het vlees altijd even laten rusten voor je het aansnijdt. Leg de biefstukken of entrecote op een verwarmd bord en dek af met aluminiumfolie. Laat een kleine opening vrij zodat eventuele stoom kan ontsnappen. Tijdens het rusten, 5-10 minuten is voldoende, ontspant het vlees en verdelen de vleessappen zich gelijkmatig door het vlees. Snij het vlees in dunne plakjes en verdeel over de salade.
Tagliata: what’s in a name…
Wist je dat tagliata is afgeleid van het Italiaanse tagliare dat snijden betekent? Tagliata: een klassieke Italiaanse biefstuksalade van rucola, gesneden plakjes vlees en Parmezaan. Smaakt altijd!
Iers rundvlees
Tagliata vind ik het lekkerst met entrecote. En dan bij voorkeur met entrecote van runderen die veel buiten zijn en een zo natuurlijk mogelijk leven leiden. Met Iers rundvlees weet ik dat dat wel goed zit. Vanwege het klimaat lopen de Ierse koeien het grootste deel van het jaar buiten en doen ze zich tegoed aan vers gras dat vol staat met kruiden en klavers.
De beweging die ze krijgen tijdens het grazen in de weilanden en het natuurlijke voedingspatroon is niet alleen fijn voor de dieren. Dagelijkse beweging en een gezond dieet geeft een mooiere dooradering van vet dan wanneer runderen minder bewegen. Vlees van grasgevoerde runderen bevat ook nog eens minder verzadigde vetzuren en hogere gehalten omega-3 vetzuren dan graangevoerde runderen. Wat goed is voor de dieren is ook goed voor ons.
Met Iers rundvlees zit je dus goed. En heel fijn: Iers rundvlees is verkrijgbaar in veel supermarkten. Je haalt het samen met de dagelijks boodschappen in huis, wel zo makkelijk.
Tagliata of biefstuksalade
Ingrediënten:
Voor het vlees:
- 225 gr entrecote
- klontje roomboter
- olijfolie
- zout, peper
Voor de dressing:
- 50 ml olijfolie
- kneepje agavesiroop
- scheut sojasaus, bijvoorbeeld Kikkoman
- 1 theelepel mosterd, bijvoorbeeld Dijon
- ½ biologische citroen, rasp en sap, naar smaak
- 1 teentje knoflook
- snuf zout
Voor de salade:
- zakje rucola
ovengedroogde tomaatjes - Parmezaanse kaas, grof geraspt
- handje pijnboompitten, geroosterd
- chilivlokken
- rozemarijnzout, of Fleur de Sel – zie tips na het recept
- versgemalen peper
Keukengerei:
- Koekenpan met dikke bodem of grillpan, gietijzer
Aan de slag:
Voor de dressing:
- Snij de knoflook ragfijn en plet/wrijf met de zijkant van je mes tot een puree.
- Roer de olie samen met de overige ingrediënten tot een dressing. Proef en breng naar wens extra op smaak.
Voor het vlees:
- Haal de entrecote 30-45 minuten tevoren uit de koelkast zodat het vlees goed op kamertemperatuur kan komen.
- Dep de het vlees droog, besmeer dun met olijfolie en bestrooi licht met zout en peper.Tip: het vlees moet gekruid zijn maar te veel. De salade maken we nog af met wat versgemalen peper en een sprinkle rozemarijnzout.
- Zet een (gietijzeren) koekenpan of grill op de kookplaat en laat rustig op temperatuur komen. Leg de entrecote erin en bak tot het vlees vanzelf loslaat van de pan. Dit duurde bij mij zo'n 3 minuten. Draai het vlees om en bak weer tot het vanzelf loskomt van de pan. Bak de zijkanten aan en voeg een klontje boter en wat olijfolie toe. Laat de entrecote nog enkele minuten garen en neem uit de pan. Bedek met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.Tip: afhankelijk van de dikte, temperatuur en gewenste gaarheid van het vlees bak je de entrecote langer of korter. Ik bakte de entrecote in ongeveer 7 minuten medium gaar.
Opmaken van de salade:
- Snij de entrecote in dunne plakjes.
- Schik de rucola op een schaal, verdeel de tomaatjes en plakjes gesneden entrecote erover. Bestrooi met pijnboompitjes en Parmezaanse kaas, schenk er wat dressing over en maak af met wat chilivlokken, versgemalen peper en een sprinkle rozemarijnzout. Geef er vers geroosterd stokbrood of toast bij.Eet smakelijk!
Tips:
- In plaats van entrecote kan je ook prima (kogel)biefstuk gebruiken.
- Rozemarijnzout is eenvoudig zelf te maken: snij blaadjes rozemarijn fijn en meng met Fleur de Sel. Maak rozemarijnzout het liefst een paar dagen tevoren zodat de smaken goed kunnen intrekken. Voor meer informatie lees je mijn artikel over kruidenzout. Fleur de Sel is het lekkerst maar je kunt uiteraard elk ander soort zout gebruiken. Geen zin om rozemarijnzout te maken? Vervang het dan door naturel Fleur de Sel of versgemalen zout.
- Tagliata smaakt koud ook heerlijk, het vlees kan je dus prima een dag tevoren bereiden. Ideaal als makkelijk voorgerecht voor een etentje dus.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Irish Beef.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.