Jaren terug tijdens een vakantie in Frankrijk kocht ik een bakje tabouleh. Ik vond het wel lekker, Michel niet. Te zuur, te papperig, hij hoefde het echt niet. Sinds die tijd roept hij gelijk, nee joh, geen tabouleh als ik een pakje bulgur pak. Onlangs vond ik het mooi geweest en zette ik een schaal zelfgemaakte tabouleh op tafel. Michel at niet alleen met smaak z’n bord leeg, hij schepte gewoon nog een tweede keer op. Tja, zelfgemaakt is ook niet te vergelijken met kant en klaar uit de supermarkt.
Bulgur
De basis van tabouleh is gekookte bulgur. Bulgur lijkt op couscous maar het zijn echt verschillende producten. Bulgur is grof gebroken tarwe. Voordat de tarwekorrels worden gebroken worden ze gestoomd en gedroogd. Couscous daarentegen wordt gemaakt van deeg op basis van (grof) tarwegries Machinaal worden er kleine bolletjes van gedraaid die vervolgens worden gedroogd. In feite een soort pasta dus.
Als je bulgur koopt zoek dan een fijne soort uit in plaats van bulgur van grove korrels. Mijn ervaring is dat met name de biologische bulgur wat fijner is. Voor het op smaak brengen van de tabouleh gebruik ik baharat, een Midden-Ooosterse kruidenmix die je heel goed zelf kunt maken. Het fijne van baharat is dat je de meeste kruiden waarschijnlijk wel in huis hebt dus je kunt de mix à la minute maken. En dat is echt een aanrader want homemade is vele malen voller, rijker en verser van smaak dan voorverpakt in een zakje. Klik hier voor meer informatie over het zelf samenstellen van kruidenmixen.


Tabouleh
Ingrediënten
- 150 gr bulgur
- 250 ml bouillon (ongeveer)
- ⅓ komkommer
- 150 gr snacktomaatjes
- 4 lente-uitjes
- bosje peterselie
- 3-5 takjes munt
- 2 eetlepel citroensap
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel baharat
- 1 teen knoflook geperst
- zout en peper
Voor de baharat kruidenmix:
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- ½ theelepel korianderpoeder
- ½ theelepel kardemompoeder
- snuf kruidnagelpoeder
- snuf nootmuskaat
- optioneel: snuf chilipoeder
Aan de slag
-
Kook de bulgur gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Vaak is dat iets als: neem 1 volumedeel bulgur en 2 volume delen water of bouillon. Breng de vloeistof aan de kook, voeg de bulgur toe en kook op zachte pit gedurende 15 minuten zacht en gaar. Ik spoel de bulgur meestal eerst goed met koud stromend water voordat ik het aan de bouillon toevoeg. Roer de bulgur met een vork los en laat afkoelen.
-
Meng de kruiden voor de baharat door elkaar en bewaar in een goed afsluitbaar potje.
-
Was de komkommer, snij in de lente doormidden, verwijder de zaadjes/het zachte middendeel en snij in kleine stukjes.
-
Snij de snacktomaatjes doormidden, verwijder de zaadjes en snij klein.
-
Snij de lente-uitjes in dunne ringetjes, zowel het groene als het witte deel- en snij vervolgens de peterselie en munt fijn. Schep alles door de afgekoelde bulgur.
-
Maak een dressing van het citroensap, de olie, de baharat en het teentje knoflook. Meng door de bulgur, proef, en breng op smaak met zout en peper. Zet de tabouleh afgedekt in de koelkast en laat de smaken gedurende een half uur intrekken.
Tip: terwijl de tabouleh in de koelkast staat, bak ik vaak wat plat brood.
-
Schep de tabouleh op een schaal en garneer met wat partjes citroen. Eventueel kun je de schaal eerst bekleden met wat slabladeren voordat je de tabouleh erop schept.
Eet smakelijk!
Tips
Ook lekker met wat gehakt korianderblad door de tabouleh.
Volg mij ook via Instagram, Facebook of Pinterest
Recept van mijn website gemaakt? Deel het op social media en tag @overetengesproken.nl zodat ik het niet mis.
Altijd op de hoogte van de nieuwste recepten? Meld je aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief!
8 Antwoorden
Betty
Net een salade gegeten gegeten maar wat hier staat lijkt mij ook erg lekker dat maak ik de volgende keer.
Mariette
Leuk, geniet ervan!
Anne-Marie
Ik ben ook wel fan van tabouleh en couscous maar dat krijg ik er hier in huis helaas echt niet doorheen….
Mariette
Ahh wat jammer, het is zo lekker!
Marjan van der Veer
Ik leuk de kant en klare tabouleh van leclerq op met verse muntblaadjes , fijngesneden rode peper , wat kerstomaatjes , blanke rozijnen en nog wat fijngesneden paprika
Vervolgens alles in de koelkast voor n uurtje of 4
Dan maak ik met behulp van een ring een bedje van de tabouleh
Vervolgens grill ik wat coquilles en schik die dan op t bedje van tabouleh…….engeltjes op je tong , combi van koude tabouleh en gegrilde coquilles
Eet smakelijk 😜
Mariette
Klinkt goed!
Elly
Echt heerlijk dit recept! Het beste dat ik tegenkwam voor tabouleh. De zelfgemaakte baharat, zoals hierboven beschreven, geeft het een super authentieke smaak. Ik voegde er ook nog rode puntpaprika, fetakaas en granaatappelpitjes aan toe. Het resultaat is om je vingers aan af te likken. Dankjewel, Mariette. Vandaag maak ik hem een tweede keer!
Mariette
Wat goed om te horen, dank je wel. Ik eet het vooral zomers maar ga het ook snel weer maken. Zonde om nog zolang te wachten…