Tabouleh is een simpele maar zeer smaakvolle Arabische salade van bulgur, peterselie, munt, lente-ui, tomaat en komkommer. En natuurlijk rijkelijk overgoten met een dressing van olijfolie, citroensap, knoflook en baharat, een oosters kruidenmengsel.

Tabouleh

Tabouleh is een simpele maar zeer smaakvolle Arabische salade van bulgur, peterselie, munt, lente-ui, tomaat en komkommer. En natuurlijk rijkelijk overgoten met een dressing van olijfolie, citroensap, knoflook en baharat, een oosters kruidenmengsel.
Direct naar het recept

Jaren terug tijdens een vakantie in Frankrijk kocht ik een bakje tabouleh. Ik vond het wel lekker, Michel niet. Te zuur, te papperig, hij hoefde het echt niet. Onlangs vond ik het mooi geweest en zette ik een schaal zelfgemaakte tabouleh op tafel. Michel at niet alleen met smaak z’n bord leeg, hij schepte gewoon nog een tweede keer op. Tja, zelfgemaakt is ook niet te vergelijken met kant en klaar uit de supermarkt.

Wat is bulgur?

De basis van tabouleh is gekookte bulgur. Maar wat is dat nou eigenlijk? Ik zocht het uit: bulgur is grof gebroken tarwe. Hoewel bulgur op couscous lijkt is het echt iets heel anders. Bulgur wordt gemaakt door tarwekorrels te stomen en drogen. Daarna worden de tarwekorrels gebroken. Couscous daarentegen wordt gemaakt van deeg op basis van (grof) tarwegries Machinaal worden er kleine bolletjes van gedraaid die worden gedroogd. In feite een soort pasta dus.

Als je bulgur koopt zoek dan een fijne soort uit in plaats van bulgur van grove korrels. Mijn ervaring is dat met name de biologische bulgur wat fijner is. Voor het op smaak brengen van de tabouleh gebruik ik graag baharat, een Midden-Ooosterse kruidenmix die je heel makkelijk zelf maakt.

Tabouleh is een simpele maar zeer smaakvolle Arabische salade van bulgur, peterselie, munt, lente-ui, tomaat en komkommer. En natuurlijk rijkelijk overgoten met een dressing van olijfolie, citroensap, knoflook en baharat, een oosters kruidenmengsel.

Tabouleh

2 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

  • 150 gr bulgur
  • 250 ml bouillon (ongeveer)
  • komkommer
  • 150 gr snacktomaatjes
  • 4 lente-uitjes
  • bosje peterselie
  • 3-5 takjes munt
  • 2 eetlepel citroensap
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel baharat
  • 1 teen knoflook geperst
  • zout en peper

Voor de baharat kruidenmix:

  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel korianderpoeder
  • ½ theelepel kardemompoeder
  • snuf kruidnagelpoeder
  • snuf nootmuskaat
  • optioneel: snuf chilipoeder

Aan de slag:

  • Kook de bulgur gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Vaak is dat iets als: neem 1 volumedeel bulgur en 2 volume delen water of bouillon. Breng de vloeistof aan de kook, voeg de bulgur toe en kook op zachte pit gedurende 15 minuten zacht en gaar. Ik spoel de bulgur meestal eerst goed met koud stromend water voordat ik het aan de bouillon toevoeg. Roer de bulgur met een vork los en laat afkoelen.
  • Meng de kruiden voor de baharat door elkaar en bewaar in een goed afsluitbaar potje.
  • Was de komkommer, snij in de lente doormidden, verwijder de zaadjes/het zachte middendeel en snij in kleine stukjes.
  • Snij de snacktomaatjes doormidden, verwijder de zaadjes en snij klein.
  • Snij de lente-uitjes in dunne ringetjes, zowel het groene als het witte deel- en snij vervolgens de peterselie en munt fijn. Schep alles door de afgekoelde bulgur.
  • Maak een dressing van het citroensap, de olie, de baharat en het teentje knoflook. Meng door de bulgur, proef, en breng op smaak met zout en peper. Zet de tabouleh afgedekt in de koelkast en laat de smaken gedurende een half uur intrekken.
    Tip: terwijl de tabouleh in de koelkast staat, bak ik vaak wat plat brood.
  • Schep de tabouleh op een schaal en garneer met wat partjes citroen. Eventueel kun je de schaal eerst bekleden met wat slabladeren voordat je de tabouleh erop schept.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Ook lekker met wat gehakt korianderblad door de tabouleh.
  2. Vervang bulgur eens door haverrijst. Is erg lekker, bevat significant meer eiwitten en vezels en is makkelijk in het gebruik.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




10 reacties

  1. Nola Dijkmans schreef:

    Ik ben vaak in Frankrijk, en heb even moeten wennen aan tabouleh ( heel even maar 😉 ) Vind het nu super lekker, zeker als het op een zomerse dag is. Ik ga jouw recept zeker proberen. Heb nog een recept, zonder baharrat, maar met granaatappelsiroop. Maar ik ga denk ik toch eerst voor dit kruidigere recept. Dank je wel!

    1. Haha, heel herkenbaar. Ik heb er inderdaad ook even aan moeten wennen. Helemaal als je het kant en klaar koopt, dat smaakt toch altijd net even anders. Met granaatappel siroop lijkt me ook heerlijk. Het fijne is dat je volop kunt variëren.

  2. Net een salade gegeten gegeten maar wat hier staat lijkt mij ook erg lekker dat maak ik de volgende keer.

  3. Ik ben ook wel fan van tabouleh en couscous maar dat krijg ik er hier in huis helaas echt niet doorheen….

  4. Marjan van der Veer schreef:

    Ik leuk de kant en klare tabouleh van leclerq op met verse muntblaadjes , fijngesneden rode peper , wat kerstomaatjes , blanke rozijnen en nog wat fijngesneden paprika
    Vervolgens alles in de koelkast voor n uurtje of 4
    Dan maak ik met behulp van een ring een bedje van de tabouleh
    Vervolgens grill ik wat coquilles en schik die dan op t bedje van tabouleh…….engeltjes op je tong , combi van koude tabouleh en gegrilde coquilles
    Eet smakelijk 😜

      1. Echt heerlijk dit recept! Het beste dat ik tegenkwam voor tabouleh. De zelfgemaakte baharat, zoals hierboven beschreven, geeft het een super authentieke smaak. Ik voegde er ook nog rode puntpaprika, fetakaas en granaatappelpitjes aan toe. Het resultaat is om je vingers aan af te likken. Dankjewel, Mariette. Vandaag maak ik hem een tweede keer!

        1. Wat goed om te horen, dank je wel. Ik eet het vooral zomers maar ga het ook snel weer maken. Zonde om nog zolang te wachten…