Superzachte courgettes met harissa en citroen - Simpel Ottolenghi gerecht met een explosie aan smaken. Zo wil je voortaan courgette eten.

Superzachte courgettes met harissa en citroen

Simpel Ottolenghi gerecht met een explosie aan smaken. Zo wil je voortaan courgette eten.
Direct naar het recept

De oneindige mogelijkheden vieren die groente ons te bieden hebben en een revolutionaire aanpak die groenten naar een hoger plan brengt. Dat is wat Flavour volgens de backcover belooft te te zijn. Ik kon niet wachten om deze nieuwe ‘Ottolenghi’ in te zien en aan de slag te gaan met de recepten. Vandaag blader ik samen met jou door Flavour en deel ik het eerste recept dat ik uit het boek maakte: superzachte courgettes met harissa en citroen.

Daags voor de wereldwijde verschijning van Flavour plofte de extra dikke september uitgave van Delicious Magazine al bij mij op de mat. De gasthoofdredacteur was -je raadt het vast al- niemand minder dan Yotam Ottolenghi. Natuurlijk deelt hij een aantal recepten uit Flavour, staat er een interview met hem in en geeft hij tips en trucs. Ook vertelt hij over zijn eetadressen in Londen, zijn favoriete culi-reisbestemmingen, zijn lievelingstools, krijgen we een blik in zijn keukenkastjes èn deelt hij zijn eigen favoriete recepten. Waaronder de beroemde burrata waarvoor klanten van heinde en verre naar zijn Londense restaurant Nopi komen. Een mooi voorproefje op Flavour…

Ottolenghi -Delicious MagazineOttolenghi -Delicious MagazineOttolenghi -Delicious Magazine

Flavour – Yotam Ottolenghi en Ixta Belfrage

In zijn eerdere ‘groenteboeken’ Plenty en Plenty More geeft Ottolenghi groenten een platform en laat hij zien hoe lekker en gevarieerd je ermee kunt koken. De linzensalade met gorgonzola uit Plenty is nog altijd een favoriet hier in huis. In Flavour gaat hij samen met Ixta Belfrage nog een stapje verder. Of zoals ze zelf zeggen: ‘in water gekookte groenten zullen nooit anders smaken dan verwarmde versies van zichzelf’. Daarom draait Flavour om recepten die speciaal voor groenten zijn ontworpen en echte smaakbommen van ze maken. Door te spelen met blakeren, bruinen, infuseren en rijpen maak je het verschil.

Klinkt heel logisch als zij dat zeggen maar om dat zelf toe te passen is natuurlijk een ander verhaal. En daarom leggen ze het aan de hand van drie hoofdstukken allemaal haarfijn uit. Bij mij zijn er tijdens het lezen heel veel kwartjes gevallen en begon ik te begrijpen hoe ze de meest bijzondere smaken naar boven hebben weten te halen. En dan natuurlijk zelf aan de slag met alle opgedane kennis. Maar waar begin je? Het ene gerecht ziet er nog lekkerder uit dan het andere.

Flavour - OttolenghiFlavour - OttolenghiFlavour - OttolenghiFlavour - OttolenghiFlavour - OttolenghiFlavour - Ottolenghi

Geblakerde auberginesoep met kruiden, gegrilde perziken met snijbonen, papa al pomodoro met limoen en mosterdzaad, stoofpot van gort, tomaten en waterkers, bloemkool geroosterd in chiliboter, tagliatelle met saffraan, ricotta en krokante sjalotten met chipotle-chilipeper. De portobelleosteaks met puree van limabonen, pittige paddestoelenlasagne, schnitzels van puntpaprika en knolselderij-steaks met café de Paris-saus lonkten ook heel erg maar uiteindelijk koos ik als eerste gerecht de superzachte courgettes met harissa en citroen.

Heb je eenmaal Flavour gelezen dan is je kijk op groenten voorgoed veranderd. Wat is er veel mogelijk en wat komen de kleuren mooi naar voren met de verschillende bereidingen. Nu de trend is om steeds meer groente te eten kan je maar beter op de hoogte zijn van alle ins en outs die Ixta en Yotam uitleggen. Flavour is een nieuw ijkpunt in de bereiding van groente!

Superzachte courgettes met harissa en citroen

Recepten van Ottolenghi hebben nogal eens de naam bewerkelijk te zijn. Niet zozeer moeilijk maar wel met veel stappen of lange bereidingstijden. Dat herken ik zeker bij verschillende recepten maar met deze courgetteschotel heb je daar totaal geen last van kan ik je verzekeren. Het is een redelijk rechttoe rechtaan recept maar met een smaakexplosie die je niet voor mogelijk houdt. Als je dit hebt geproefd zul je nooit meer zeggen dat courgettes saai of smakeloos zijn. Need I say more? Nee toch zeker, ik ga het ook niet doen ook… Maak deze superzachte courgettes gewoon en oordeel zelf. Denk maar zo dat je daarna -of misschien nu al wel- Flavour bestelt en meer recepten wilt maken…

Superzachte courgettes met harissa en citroen - Simpel Ottolenghi gerecht met een explosie aan smaken. Zo wil je voortaan courgette eten.

Superzachte courgettes met harissa en citroen

Geef je waardering
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten: 

  • 1 kg courgettes, in dunne plakjes
  • 85 ml olijfolie
  • 6 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 1 eetlepel citroen harissa
  • 1 rode chilipeper, fijngehakt
  • ½ gezouten citroen, fijngehakt en eventuele pitten verwijderd (± 3partjes)
  • 1½ eetlepel citroensap
  • 10 gr basilicumblad
  • zout

Aan de slag:

  • Plaats een hapjespan met antiaanbaklaag op een medium pit en verwarm de olie en plakjes knoflook. Bak de knoflook in ± 4 minuten gaar en goudbruin maar pas op dat ze niet volledig bruin of krokant worden. Indien nodig zet je de pit iets zachter. Als de knoflook goed is neem je pan van de pit.
  • Schep je 3 eetlepels olie en de helft van de knoflook uit de pan en doe samen met de harissa, chilipeper, gezouten citroen en citroensap in een schaaltje. Roer door elkaar en zet opzij.
  • Plaats de pan terug op de pit, zet wat hoger en voeg de plakjes courgette samen met een ruime snuf zout bij de olie en knoflook. Schep de courgettes regelmatig om en bak in ± 18 minuten gaar met behoud van hun vorm. Het is niet de bedoeling dat de courgette bruin wordt, wel moeten ze lekker zacht zijn.
  • Roer de helft van de basilicum erdoor, schep in een schaal en verdeel het harissamengsel over de courgettes. Laat gedurende 15 minuten de smaken intrekken en garneer met de overgebleven basilicum.
    Eet smakelijk

Tips:

Na 15 minuten zijn de courgettes heerlijk maar als je ze nog wat langer laat staan (bijvoorbeeld tot ze op kamertemperatuur zijn) worden ze alleen nog maar lekkerder. Maak dit gerecht dus gerust een dag tevoren maar strooi de basilicumblaadjes ter garnering er echt pas op het laatst overheen. Zo blijven ze mooi, vers en fris.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Dit recept bevat een affiliatie link en toegestuurde producten (kookboek, magazine).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept