Zelfgemaakte naan - Simpel recept om in een handomdraai dit lekkere Indiase brood zelf te maken. Eenmaal geproefd wil je niet anders meer.

Super simpel recept om zelf naan te maken

Simpel recept om in een handomdraai dit lekkere Indiase brood thuis te maken. Eenmaal geproefd wil je niet anders meer.
Direct naar het recept

Als je weleens in een Indiaas restaurant hebt gegeten ken je naan vast en zeker. Dat platte knoflookbrood met die zwarte zaadjes erin. Ik leg je uit hoe je dat thuis heel makkelijk zelf maakt. Heb je dit super simpele recept eenmaal geprobeerd dan wil je niet anders meer: deeg maken, even laten rusten en bakken maar. Meer werk is het echt niet!

Naan of naanbrood

Naan betekent in het Indiaas brood. Dat wetende is naanbrood dus eigenlijk dubbelop. Kniesoor die daar op let zou mijn oma zeggen. Geniet vooral van het lekkere brood en noem het zoals je zelf wilt.

Traditioneel wordt naan gebakken in de tandoor. Een gloeiend hete kleioven waarin het deeg tegen de wand wordt gebakken. In een koekenpan of grillpan gaat het ook prima. De broodjes bak je zonder olie of boter. Eenmaal afgebakken besmeer je ze met een mengsel van ghee of roomboter en knoflook. Zo trekt de smaak lekker in het warme brood en voorkom je dat het uitdroogt

Zelfgemaakte naan - Simpel recept om in een handomdraai dit lekkere Indiase brood zelf te maken. Eenmaal geproefd wil je niet anders meer.

Zelf naan maken

Geef je waardering
Hoeveelheid: 6 stuks

Ingrediënten: 

 • 250 gr zelfrijzend bakmeel
 • 160 gr (Griekse) yoghurt
 • 1 teen knoflook, uitgeperst
 • 2 eetlepels ghee of roomboter
 • lepeltje zwarte komijn (nigella zaad)
 • snuf zout

Voor de garnering:

 • verse koriander, fijngesneden

Aan de slag:

 • Meng het zelfrijzend bakmeel met het zout en de zwarte komijn in een kom goed door elkaar. Voeg de yoghurt toe en kneed snel tot een deeg. Dek af met plasticfolie en laat 5-10 minuten rusten.
  Tip: Als je de tijd hebt, laat het deeg dan vooral 20-30 minutenrusten. Wordt het lekker luchtig van.
 • Verwarm in een pannetje de ghee met de knoflook en laat een paar minuten trekken. Laat de knoflook vooral niet bakken of bruin worden, daar gaat het bitter van smaken.
 • Neem het deeg uit de kom en verdeel in 6 porties. Neem 1 deegbolletje, leg op het aanrecht en druk voorzichtig met je vingers uit tot een rond of ovaal deeglapje. Dek af met een theedoek en herhaal met de andere deegbolletjes.
  Tip: Terwijl je met de volgende deegbolletjes verder gaat kan het eerste broodje nog wat rijzen.
 • Bak de naan in een medium heet voorverwarmde koekenpan of grillpan. Als het broodje flink is gerezen en de onderzijde mooi begint te kleuren keer je de naan. Bak de andere zijde en keer eventueel nog een keertje om. Neem het afgebakken broodje uit de pan, besmeer beide zijden met het boter-knoflookmengsel en bestrooi met de gesneden koriander. Herhaal tot het deeg op is.
  Tip: naar keuze kan je het besmeren met boter en knoflook ook achterwege laten. Het brood smaakt evengoed heerlijk.
 • Serveer de naan warm of afgekoeld bij een Indiaas curry, een salade of bijvoorbeeld soep.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Belegd met labneh, geroosterde groente en halloumi heb je een heerlijk lunch gerecht.
 2. In dit recept heb ik gekozen voor zelfrijzend bakmeel vanwege de snelheid. Je kunt natuurlijk ook prima gistdeeg gebruiken. Heb je een desemstarter gebruik dan ook eens wat desem om het deeg mee te maken. Is heerlijk!
 3. Naan lijkt sprekend op plat brood. Het verschil zit ‘m in het gebruik van een rijsmiddel en de dikte van het te bakken deeg. Plat brood maak je zonder rijsmiddel en rol je dunner uit. Door de hitte van de pan vervliegt het vocht in het deeg tot damp en ontstaan er bellen. Wij zijn er gek op en vanwege het gemak maak ik beide soorten brood wekelijks. 

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept