Suikerbrood - Zoet en plakkerig wit brood verrijkt met kaneel en gembersiroop. Lekker met een flinke lik roomboter. Puur genieten!

Suikerbrood

Zoet en plakkerig wit brood verrijkt met kaneel en gembersiroop. Lekker met een flinke lik roomboter. Puur genieten!

Deel dit recept/artikel!

Suikerbrood is echt iets uit mijn jeugd. Op speciale zondagen of verjaardagen hadden we Fries suikerbrood bij het ontbijt. Je weet wel, van dat zoete, plakkerige wit brood met hier en daar nog suikerklonten erin. En dan natuurlijk besmeerd met een flinke lik roomboter. Ik was er gek op. Sinds ik het huis uit ben eet ik het nog maar heel zelden. En als ik het dan eet valt het vaak nog tegen ook, het haalt het gewoon nooit bij mijn herinneringen. Waarschijnlijk is het suikerbrood best oké maar zijn mijn herinneringen te gekleurd. Hoe dan ook, tijd om zelf eens suikerbrood te bakken.

Om eerlijk te zijn vond ik het nog best lastig om een goed recept te vinden. Het brood moet lekker zoet, smeuïg en plakkerig zijn. En vooral niet te droog. Rondsnuffelend op internet kwam ik heel veel recepten tegen maar ze verschilden behoorlijk in het gebruik van boter en melk en soms zat er ook ei in verwerkt. Ik heb daarom zelf maar een recept samengesteld.

Uit de tijd dat ik in een bakkerij werkte weet ik nog dat in echt lekker suikerbrood gembersiroop en kaneel zit. Verder ben ik uitgegaan van de standaard broodformule die zegt dat brooddeeg tenminste 60% vocht moet bevatten. Omdat suikerbrood lekker plakkerig hoort te zijn heb ik gekozen voor iets meer dan 60% vocht. Daarbij komt dan nog de gembersiroop en wat gesmolten boter. Al met al behoorlijk wat vocht maar het deeg is nog prima te hanteren. En voor dat stroperige laagje aan de buitenkant smeer je het bakblik riant in met roomboter en bestrooi je dat flink met suiker. Tijdens het bakken smelt dat en kleurt het mooi bruin.

Dan nog even over die lekkere suikerklonten in en op suikerbrood. Dat is parelsuiker. Parelsuiker is verkrijgbaar in verschillende maten. Zo heb je heel fijne parelsuiker, iets grovere parelsuiker en echt grove parelsuiker of suikerchips. Fijnere parelsuiker heet ook wel greinsuiker en gebruik je bijvoorbeeld op kerstkransjes en Jan Hagel. In de groothandel werken ze vaak met de maataanduidingen P1 tot en met P5 waarbij P5 de grofste parelsuiker is.

Suikerbrood - Zoet en plakkerig wit brood verrijkt met kaneel en gembersiroop. Lekker met een flinke lik roomboter. Puur genieten!
Suikerbrood - Zoet en plakkerig wit brood verrijkt met kaneel en gembersiroop. Lekker met een flinke lik roomboter. Puur genieten!

Suikerbrood

Waardeer dit recept
Hoeveelheid: 1 suikerbrood

Ingrediënten: 

  • 350 gr patentbloem
  • 125 gr greinsuiker
  • 5 gr instant gist
  • gr zout
  • 215 ml halfvolle melk lauwwarm
  • 15 gr gesmolten boter + iets extra om te bestrijken
  • 2 eetlepels (30 ml) gembersiroop
  • 1 theelepel kaneel

Extra benodigdheden:

  • kristalsuiker om cakeblik mee te bestrooien
  • cakeblik 25 cm, riant ingevet en met een stuk bakpapier/teflonfolie op de bodem (ook ingevet!)
  • neutrale olie

Aan de slag:

  • Voeg de bloem, gist, zout en de helft van de kaneel samen en schep door elkaar.
  • Voeg de melk, gesmolten boter en gembersiroop toe en kneed tot een zacht en soepel deeg. In het begin zal het nog wat plakken maar met het kneden wordt dat minder. Laat het deeg 10 minuten rusten en kneed het dan kort even door. Herhaal dit nog 2x. Besmeer een schaal aan de binnenzijde dun met de olie, leg het deeg erin, keer het deeg zodat het rondom heel dun met olie is bedekt en laat afgedekt 45 minuten rijzen bij een omgevingstemperatuur van 23-24°C. Is het bij jou warmer of kouder dan zal het rijzen sneller of juist langzamer gaan, stel in dat geval de rijstijd wat bij.
    Tip: Ik meng het deeg vaak eerst met de deeghaak van mijn hand- of standmixer om daarna met de hand verder te gaan. Scheelt een hoop geplak!
  • Bestrooi ondertussen het cakeblik dik met kristalsuiker en meng de overgebleven kaneel door 115 gr greinsuiker.
  • Haal het deeg uit de kom en kneed de greinsuiker in 2-3 porties snel door het deeg. Je zult merken dat het deeg steeds iets plakkeriger wordt dus probeer snel te werken. Vorm tenslotte het deeg tot een rol/worst die precies in het cakeblik past. Leg het deeg met de naad naar beneden in het cakeblik en duw het deeg eventueel met je vingers nog wat beter in vorm. Omdat het deeg plakkerig is krijg je geen strakke bovenzijde maar zie je hier en daar kaneel en greinsuiker zitten. Bestrijk de bovenzijde met gesmolten boter, strooi er de laatste greinsuiker over en druk het lichtjes in de deeg. Bedek de vorm losjes met plasticfolie of een schone theedoek en laat het deeg rijzen tot het tenminste in volume is verdubbeld. Bij mij duurde dat 40 minuten. Voor een luchtiger brood laat je het deeg nog iets langer rijzen maar ik vind dat suikerbood best een beetje compact mag zijn.
  • Zet het cakeblik in het midden van een op 200°C conventioneel voorverwarmde oven en zet de temperatuur gelijk terug naar 180°C. Bak het brood in ± 40 minuten gaar en mooi bruin.
  • Haal het suikerbrood uit de oven en laat 15 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder dan de vorm en laat het brood op een vel bakpapier helemaal afkoelen. Wikkel het afgekoelde suikerbrood in het vel bakpapier en verpak in een plastic zak.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Wil je nog wat suikerklontjes of plekken met gesmolten suiker in je brood hebben? Gebruik dan een grovere parelsuiker in plaats van greinsuiker. Grovere parelsuiker zal tijdens het bakken niet helemaal ‘oplossen’ zoals greinsuiker wel doet.
  2. Greinsuiker en parelsuiker koop je bij de betere bakwinkels en goed gesorteerde molenwinkels.

Bewaar dit recept op Pinterest:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept