Stroopwafeltaart
Wat is het verschil tussen stroopwafels en stroopkoeken?
Het grote verschil is de koek waar ze van gemaakt zijn. Stroopwafels worden gemaakt van dunne, doorgesneden wafels die gevuld worden met karamelvulling. Stroopkoeken bestaan uit 2 brosse koekjes die met karamel op elkaar zijn geplakt. Stroopkoeken zijn hierdoor dikker dan stroopwafels.
Leuk weetje: Bertus Punselie maakte in 1945 voor het eerst stroopkoeken. Vandaar dat stroopkoeken ook wel bekend staan als punselie.
Update jan ’25: recept is aangepast naar een bakvorm van 18cm plus foto’s vernieuwd

Stroopwafeltaart
Ingrediënten:
Voor de taartbodem:
- 3 eieren, kamertemperatuur
- 90 gr kristalsuiker
- 60 gr bloem
- 30 gr maizena
- snuf zout
Voor de vulling en garnering:
- 400 ml slagroom
- suiker, naar smaak
- 5 stroopwafels
karamelsaus - karamellikeur
Keukengerei:
- 1 springvorm ø 18 cm, ingevet en bodem bestoven met bloem
- 1 uitsteker, ø 2½ cm
- 1 spuitzak, met rond en/of kartel mondstuk
Aan de slag:
Voor de taartbodem:
- Klop de eieren samen met de suiker in 10 minuten tot een dikke, schuimige massa. Het beslag is goed als het dik en luchtig is en traag terugloopt in beslag als je de kloppers optilt.
- Meng de bloem, maizena en zout en zeef ⅓ deel bij het beslag. Vouw luchtig door het beslag. Herhaal nog 2x. Als alle bloem is opgenomen in het beslag giet je het in de springvorm en plaats deze in een op 170º C conventionele voorverwarmde oven. Verhoog na 15 minuten de temperatuur naar 180º C en bak in ± 15 minuten gaar en goudbruin af.
- Doe de deur van de oven voorzichtig open, laat de taartbodem een minuut of 5 staan en plaats dan op een taartrooster. Laat nog weer 5 minuten staan en verwijder dan voorzichtig de vorm en laat afkoelen.Tip: Meer informatie over het maken van een taartbodem lees je in dit artikel: Zo bak je de perfecte taartbodem
Vullen en garneren van de stroopwafeltaart:
- Steek met de uitsteker 6 kleine stroopwafeltjes uit de stroopwafels en snij doormidden. Snij, met uitzondering van de mini stroopwafeltjes die je net hebt uitgestoken, alle stroopwafels in kleine kruimels. Leg de helft van de stroopwafelkuimels opzij voor de garnering van de buitenkant. Verdeel de andere helft in twee kleine hoopjes om de taart mee te vullen.Tip: gebruikte het patroon op de stroopwafels om kleine vierkantjes te snijden.
- Zoet de slagroom naar smaak met suiker en klop stijf. Schep ruim de helft in een spuitzak met mondstuk naar keuze. Leg tot gebruik in de koelkast.
- Snij de taartbodem in 3 lagen en trempeer de onderste laag royaal met karamellikeur. Besmeer met een fijne laag slagroom en verdeel één van de twee kleine hoopjes kruimels erover. Druk de kruimels lichtjes in de slagroom en leg de tweede laag erop. Trempeer opnieuw met likeur, besmeer met slagroom en verdeel het resterende hoopje koekkruimels erover. Druk weer lichtjes aan en leg de bovenste laag op de taart.Tip 1: bij het in lagen snijden van de taartbodem steek ik graag cocktailprikkers in de taart. Zo weet ik na het vullen precies hoe ik de lagen terug moet leggen.Tip 2: In plaats van likeur kan je ook suikersiroop gebruiken. Verwam daarvoor wat water in een pannetje en zoet naar smaak met suiker. Laat afkoelen en trempeer de taart ermee. Je kunt ook likeur en suikersiroop mengen om de likeur iets te verdunnen.
- Strijk de rand van de taart af met slagroom en garneer de onderste helft met stroowafelkruimels. Ik plaats daarvoor de taart op mijn hand en duw met mijn vrije hand de kruimels tegen de taart. Je kan de taart natuurlijk ook gewoon laten staan.
- Zet de stroopwafeltaart op een bord of taartplateau en smeer de bovenzijde netjes af met slagroom. Pak de spuitzak met slagroom erbij en garneer de taart. Ik spoot ronde banen in het midden en toeven langs de rand. Verdeel wat kararamelsaus over de taart en garneer met de gehalveerde mini stroopwafeltjes. Bewaar de taart tot gebruik in de koelkast. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- De maat van een (spring)vorm vind ik vaak verwarrend. Als er in de bodem een maat staat gedrukt blijkt dat vaak niet de binnenmaat zoals je die echt meet. In mijn recepten vermeld ik daarom altijd de werkelijke doorsnede, gemeten van rand tot rand aan de binnenzijde van de bakvorm.
- Karamelsaus sierlijk over de stroopwafeltaart spuiten gaat het handigst met een puntzakje of ziplockzakje. Schep wat saus het zakje en knip er een klein puntje af. Zo heb je veel meer controle dan met een lepel.
- Voor de stroopwafels gebruikte ik de nieuwe Daelmans roomboter stroopwafels.
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.