Stroopwafeltaart - Luchtige taartbodem gevuld met twee lagen slagroom, stroopwafelkruimels en karamellikeur. Afgetopt met slagroom en mini stroopwafeltjes.

Stroopwafeltaart

Luchtige taartbodem gevuld met twee lagen slagroom, stroopwafelkruimels en karamellikeur. Afgetopt met slagroom en mini stroopwafeltjes.
Direct naar het recept

Afgelopen weken wilde ik graag weer eens een nieuwe taart maken maar de inspiratie liet het wat afweten. En dus werd er geen taart gebakken in huize Overetengesproken.nl. Toen ik afgelopen maandag na afloop van een persevent bij Princess traveller & Bourgini een Classic Kitchen Chef cadeau kreeg wist ik gelijk dat ik een slagroomtaart zou maken. Slagroom kloppen en beslag voor een taartbodem maken zijn voor mij dé bereidingen waar ik een keukenmachine voor gebruik.

Oké, een slagroomtaart zou het dus worden maar met welke vulling? Eén blik in mijn voorraadkast was voldoende en het idee voor deze stroopwafeltaart was geboren. Ik had namelijk nog een zakje Daelmans Stroopwafels en een flesje Drunken Mel karamel likeur staan. Het leek mij dé perfecte combi voor een lekkere taart.

Weet jij trouwens wat het verschil is tussen een stroopwafel en een stroopkoek? Een stroopwafel is gemaakt van een dunne, doorgesneden wafel die gevuld is met een karamelvulling. De stroopkoek komt ook uit Gouda, lijkt op de stroopwafel maar is niet gemaakt van een wafel maar een brosse koek. Qua uiterlijk is de stroopkoek ook dikker dan de stroopwafel. Bertus Punselie maakte deze koek in 1945 voor het eerst.

Woensdag ging ik vol spanning aan de slag met de Bourgini Kitchen Chef. Als eerste klopte ik het beslag voor de taartbodem: dat was echt super snel klaar en zag er mooi luchtig uit. De droge ingrediënten erdoor gedaan en hup de taartbodem gebakken. ’s Middags klopte ik de slagroom en ook dat ging als een speer met heerlijk luchtige slagroom als resultaat. Zowel de taartbodem als de geklopte slagroom waren precies zoals ik gewend ben van mijn Kenwood Patissier keukenmachine.

Bourgini Classic Kitchen Chef

Wat vind ik van het apparaat? De resultaten zijn perfect en de kom is met 4,5 liter inhoud ruim genoeg. Ten opzichte van mijn Kenwood zijn het apparaat en de hulpstukken gemaakt van lichter materiaal en het geluid is iets scheller en luider. Maar ja, de Kenwood is ook een flink stuk duurder. Afhankelijk van de kleur -ik heb een cream- is de Bourgini keukenmachine vanaf € 79,99 verkrijgbaar, de rode variant is vaak een tientje duurder. Door de consumentenbond is de keukenmachine als beste koop bestempeld. Dat begrijp ik wel: de Classic Kitchen Chef doet precies wat ie moet doen tegen een meer dan scherpe prijs. Kortom, een prima apparaat voor een faire prijs.

Stroopwafeltaart - Luchtige taartbodem gevuld met twee lagen slagroom, stroopwafelkruimels en karamellikeur. Afgetopt met slagroom en mini stroopwafeltjes.

Stroopwafeltaart

Geef je waardering
Hoeveelheid: 1 stroopwafeltaart ø 16 cm

Ingrediënten: 

Voor de taartbodem:

 • 2 eieren, op kamertemperatuur
 • 60 gr kristalsuiker
 • 40 gr bloem
 • 20 gr maizena
 • snuf zout

Voor de vulling:

 • 500 ml slagroom
 • suiker, naar smaak
 • 5 stroopwafels (Daelmans)
 • karamellikeur (Drunken Mel)

Voor de karamelsaus:

 • 120 ml slagroom
 • 100 gr kristalsuiker
 • 2 eetlepels water
 • 10 gr roomboter
 • zout

Extra benodigdheden:

 • 1 springvorm ø 16 cm, ingevet, randen bekleed met bakpapier en bodem bestoven met bloem
 • 1 uitsteker ø 2½ cm
 • 1 spuitzak met rond en/of kartel mondstuk

Aan de slag:

Voor de taartbodem:

 • Klop de eieren samen met de suiker in 5-10 minuten tot een schuimige massa. Het beslag is goed als het dik en luchtig is en traag terugloopt in beslag als je de kloppers optilt.
 • Meng de bloem, maizena en zout en zeef een eerste deel bij het beslag. Vouw luchtig door het beslag. Herhaal nog 2x. Als al het bloem is opgenomen in het beslag giet je het in de springvorm en plaats deze in een op 170º C conventionele voorverwarmde oven. Verhoog na 15 minuten temperatuur naar 180º C en bak in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.
 • Doe de deur van de oven voorzichtig open, laat even de taartbodem nog even staan en plaats dan op een taartrooster. Verwijder na enkele minuten de vorm en laat afkoelen.
  Tip: Meer informatie over het maken van een taartbodem lees je in dit artikel: Zo bak je de perfecte taartbodem

Voor de karamelsaus:

 • Zet twee pannetje op het fornuis. In de ene verwarm je de slagroom, hoeft niet te koken maar zorg wel dat het flink warm wordt. In de ander verwarm je de suiker samen met het water op een lage stand zodat de suiker kan smelten en het water verdampen.
 • Laat de gesmolten suiker rustig bubbelen tot de ze mooi goudbruin is. Roer dan met een garde de slagroom voorzichtig door de gesmolten suiker om een mooie karamel te maken. Wees voorzichtig want de massa gaat bruisen en komt omhoog. Zorg dus voor een hoge pan en let op handen want het is echt heet.
 • Voeg de roomboter bij de karamel en roer rustig door elkaar. Voeg naar smaak zout toe en laat de karamelsaus zacht doorkoken en indikken tot de gewenste dikte. Zet de pan opzij en laat afkoelen.
  Tip: Meer informatie over het maken van karamel en karamelsaus lees je in dit artikel: Gezouten karamel

Voor de stroopwafeltaart:

 • Snij 4 stroopwafels in kleine kruimels. Leg de helft opzij voor de garnering van de buitenkant en verdeel de andere helft in twee kleine hoopjes om de taart mee te vullen. Steek met de uitsteker kleine stroopwafeltjes uit de laatste stroopwafel en snij ze doormidden.
 • Zoet de slagroom naar smaak met suiker en laat helemaal oplossen. Klop de slagroom stijf en schep ruim de helft in een spuitzak met mondstuk naar keuze. Leg tot gebruik in de koelkast.
 • Snij de taartbodem in 3 lagen en besprenkel de onderste laag flink met karamellikeur. Besmeer met een lekkere laag van de stijfgeslagen slagroom en verdeel één van de twee kleine hoopjes kruimels erover. Druk de kruimels iets in de slagroom en leg de tweede laag erop. Besprenkel weer met likeur, besmeer met slagroom en verdeel het andere hoopje kruimels erover. Druk weer lichtje aan en leg de bovenste laag op de taart.
 • Besmeer de rand van de taart met slagroom en garneer de onderste helft met de overgebleven koelkruimels. Ik plaats daarvoor de taart op mijn hand en duw met mijn andere hand de kruimels tegen de taart. Maar je kan de taart natuurlijk ook gewoon laten staan.
 • Plaats de stroopwafeltaart op een bord of taartplateau en smeer de bovenzijde netjes af met slagroom. Garneer de taart met de slagroom in de spuitzak, drizzle kararamelsaus over de taart en garneer met de gehalveerde mini wafeltjes. Bewaar de taart tot gebruik in de koelkast.
  Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept bevat een affiliate link en ontvangen producten (karamel likeur, stroopwafels, Kitchen Chef).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept