Stroopwafeltaart - Luchtige taartbodem gevuld met twee lagen slagroom, stroopwafelkruimels en karamellikeur. Afgetopt met slagroom en mini stroopwafeltjes.

Stroopwafeltaart

Luchtige taartbodem gevuld met twee lagen slagroom, stroopwafelkruimels en karamellikeur. Afgetopt met toeven slagroom en mini stroopwafeltjes eet je je vingers erbij op. Maak deze stroopwafeltaart snel en geniet...
Direct naar het recept

Wat is het verschil tussen stroopwafels en stroopkoeken?

Het grote verschil is de koek waar ze van gemaakt zijn. Stroopwafels worden gemaakt van dunne, doorgesneden wafels die gevuld worden met karamelvulling. Stroopkoeken bestaan uit 2 brosse koekjes die met karamel op elkaar zijn geplakt. Stroopkoeken zijn hierdoor dikker dan stroopwafels.

Leuk weetje: Bertus Punselie maakte in 1945 voor het eerst stroopkoeken. Vandaar dat stroopkoeken ook wel bekend staan als punselie.

Stroopwafeltaart - Luchtige taartbodem gevuld met twee lagen slagroom, stroopwafelkruimels en karamellikeur. Afgetopt met slagroom en mini stroopwafeltjes.

Stroopwafeltaart

Geef je waardering
Hoeveelheid: 1 stroopwafeltaart ø 16 cm

Ingrediënten: 

Voor de taartbodem:

  • 2 eieren, kamertemperatuur
  • 60 gr kristalsuiker
  • 40 gr bloem
  • 20 gr maizena
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 500 ml slagroom
  • suiker, naar smaak
  • 5 stroopwafels
  • karamellikeur

Voor de karamelsaus:

  • 120 ml slagroom
  • 100 gr kristalsuiker
  • 2 eetlepels water
  • 10 gr roomboter
  • zout

Extra benodigdheden:

  • 1 springvorm ø 16 cm, ingevet, randen bekleed met bakpapier en bodem bestoven met bloem
  • 1 uitsteker ø 2½ cm
  • 1 spuitzak met rond en/of kartel mondstuk
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

Voor de taartbodem:

  • Klop de eieren samen met de suiker in 5-10 minuten tot een schuimige massa. Het beslag is goed als het dik en luchtig is en traag terugloopt in beslag als je de kloppers optilt.
  • Meng de bloem, maizena en zout en zeef een eerste deel bij het beslag. Vouw luchtig door het beslag. Herhaal nog 2x. Als al het bloem is opgenomen in het beslag giet je het in de springvorm en plaats deze in een op 170º C conventionele voorverwarmde oven. Verhoog na 15 minuten temperatuur naar 180º C en bak in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.
  • Doe de deur van de oven voorzichtig open, laat even de taartbodem nog even staan en plaats dan op een taartrooster. Verwijder na enkele minuten de vorm en laat afkoelen.
    Tip: Meer informatie over het maken van een taartbodem lees je in dit artikel: Zo bak je de perfecte taartbodem

Voor de karamelsaus:

  • Zet twee pannetje op het fornuis. In de ene verwarm je de slagroom, hoeft niet te koken maar zorg wel dat het flink warm wordt. In de ander verwarm je de suiker samen met het water op een lage stand zodat de suiker kan smelten en het water verdampen.
  • Laat de gesmolten suiker rustig bubbelen tot deze mooi goudbruin is. Roer dan met een garde de slagroom voorzichtig door de gesmolten suiker om een mooie karamel te maken. Wees voorzichtig want de massa gaat bruisen en komt omhoog. Zorg dus voor een hoge pan en let op handen want het is echt heet.
  • Voeg de roomboter bij de karamel en roer rustig door elkaar. Voeg naar smaak zout toe en laat de karamelsaus zacht doorkoken en indikken tot de gewenste dikte. Zet de pan opzij en laat afkoelen.
    Tip: Meer informatie over het maken van karamel en karamelsaus lees je in dit artikel: Gezouten karamel

Voor de stroopwafeltaart:

  • Snij 4 stroopwafels in kleine kruimels. Leg de helft opzij voor de garnering van de buitenkant en verdeel de andere helft in twee kleine hoopjes om de taart mee te vullen. Steek met de uitsteker kleine stroopwafeltjes uit de laatste stroopwafel en snij ze doormidden.
  • Zoet de slagroom naar smaak met suiker en laat helemaal oplossen. Klop de slagroom stijf en schep ruim de helft in een spuitzak met mondstuk naar keuze. Leg tot gebruik in de koelkast.
  • Snij de taartbodem in 3 lagen en besprenkel de onderste laag flink met karamellikeur. Besmeer met een lekkere laag van de stijfgeslagen slagroom en verdeel één van de twee kleine hoopjes kruimels erover. Druk de kruimels iets in de slagroom en leg de tweede laag erop. Besprenkel weer met likeur, besmeer met slagroom en verdeel het andere hoopje kruimels erover. Druk weer lichtje aan en leg de bovenste laag op de taart.
  • Besmeer de rand van de taart met slagroom en garneer de onderste helft met de overgebleven koelkruimels. Ik plaats daarvoor de taart op mijn hand en duw met mijn andere hand de kruimels tegen de taart. Maar je kan de taart natuurlijk ook gewoon laten staan.
  • Plaats de stroopwafeltaart op een bord of taartplateau en smeer de bovenzijde netjes af met slagroom. Garneer de taart met de slagroom in de spuitzak, drizzle kararamelsaus over de taart en garneer met de gehalveerde mini wafeltjes. Bewaar de taart tot gebruik in de koelkast.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

Voor de stroopwafels gebruikte ik Daelmans Stroopwafels. De taartbodem trempeerde ik met Drunken Mel karamel likeur. Bleek een goede keuze, de smaken vulden elkaar perfect aan.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft ze van huis uit meegekregen.

Dit recept bevat ontvangen producten (karamel likeur, stroopwafels).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept