Steak tartaar met zacht gebakken eidooier - Franse klassieker van fijngesneden rundvlees, pittige mosterd, kruiden en bovenop een eidooier

Steak tartaar met zacht gebakken eidooier

Franse klassieker van fijngesneden rundvlees, pittige mosterd, kruiden en bovenop een eidooier
Direct naar het recept

Steak tartaar, you hate it or you love it. Inmiddels hoor ik bij de laatste groep maar ik zal eerlijk bekennen dat het wel even heeft geduurd. Rauw vlees met een rauw dooier trok mij nooit zo. Tot ik overtuigd werd om toch eens hapje te proeven. Eén hapje was er slechts nodig: wat een smaak, echt zo lekker.

Evengoed ben ik nog altijd een beetje dubbel over het rauwe eidooier. Ik ben ook geen fan van zacht gekookte eieren. Mijn favoriete steak tartaar is daarom met een zacht gebakken eidooier. In onderstaand recept leg ik uit hoe je een dooier bakt zodat de onderkant stolt en de bovenkant nog heerlijk vloeibaar blijft. Liever een zacht gepocheerd eidooier? Ook dat leg ik uit.

Steak tartaar met zacht gebakken eidooier - Franse klassieker van fijngesneden rundvlees, pittige mosterd, kruiden en bovenop een eidooier.

Welk vlees gebruik je voor steak tartaar

Voor de lekkerste steak tartaar gebruik je niet alleen kwalitatief goed maar ook super vers rundvlees. Je eet het immers rauw. Welk stuk rundvlees je gebruikt maakt eigenlijk niet zoveel uit zolang het maar zacht, mals en niet te vet is. Denk aan kogelbiefstuk, ossenhaas of bijvoorbeeld bavette. Ga naar een goede slager, vraag wat hij op dat moment in de winkel heeft en laat je adviseren. Ik gebruikte een prachtig stuk kogelbiefstuk.

Zorg ook altijd dat je hygiënisch werkt. Bewaar het vlees in de koeling en gebruik schone messen, snijplanken en ander keukengerei. Splits de eieren zorgvuldig en werk ook hier secuur. Eventueel kun je de eieren voor gebruik pasteuriseren. Zekerheidshalve serveer je steak tartaar liever niet aan zwangere vrouwen, kleine kinderen, ouderen of mensen met een zwakke gezondheid.

Hoe maak je steak tartaar

Vlees kan je op meerdere manieren in kleine stukjes hakken. Met een goed en scherp mes, in een gehaktmolen met grove maling, in het hakmolentje van een staafmixer of in een foodprocessor. Met die die laatste twee wordt het vlees snel te fijn gemalen en eindig je met een soort filet americain. Ik snij het vlees het liefst met de hand. Zo heb ik de meeste controle en krijg ik mooie blokjes fijngesneden vlees.

De steak tartaar in de foto heb ik gesneden met het santoku mes uit de Eden Classic Damast messenset die ik onlangs van Knivesandtools kreeg. Ik ben er zo blij mee: de messen liggen goed in de hand en zijn loeischerp. Ooit had ik bij AH met een zegeltjesactie gespaard voor een santoku mes. Was een mooie kennismaking met santoku messen maar inmiddels was ik alweer een tijdje op zoek naar een upgrade. Nieuwe keukenmessen kopen vind ik altijd wel een dingetje, een goed mes is immers best wel een investering. Inmiddels kan ik je met volle overtuiging de Eden Classic Damast messen aanraden.

Om je messen scherp te houden is een goede snijplank een must. Op hard materiaal zoals steen wordt je mes snel bot. Hout is ideaal. Mijn favoriete snijplanken zijn gemaakt van bamboe, beuken- of acaciahout. Bijkomend voordeel van hout is dat het van nature antiseptisch en daardoor hygiënisch is.

Tot slot nog een tip voor het bewaren van je messen. Een messenblok of magneetstrip aan de muur is ideaal. Met kleine kinderen of nieuwsgierige katten in huis is het veiliger de messen buiten bereik van grijpgrage handjes en/of nieuwsgierige kattenpootjes op te bergen. Met losse mesbeschermers eromheen leg je de messen na gebruik veilig en beschermd terug in de kast. Ik heb mijn messen voorzien van zo’n hoesje onder het draaiplateau van mijn pannen liggen.

Steak tartaar met zacht gebakken eidooier - Franse klassieker van fijngesneden rundvlees, pittige mosterd, kruiden en bovenop een eidooier

Steak tartaar

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

  • 200 gram super verse en goede kwaliteit kogelbiefstuk, zie ook bovenstaande uitleg
  • 2 eidooiers, biologisch
  • eetlepel kappertjes, grof gesneden
  • 2 theelepels Dijon mosterd, Marne Mosterd
  • 1 eetlepel rode ui, ragfijn gesnipperd
  • scheutje worcestershire sauce
  • paar druppels tabasco
  • peterselie, naar smaak, fijngehakt
  • dragon, naar smaak
  • zout en peper
  • olie of ghee

Voor de garnering:

  • dunne plakjes stokbrood, geroosterd
  • kappertjes
  • bieslook, fijngehakt
  • Fleur de Sel

Voor het mosterdsausje:

  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 1 theelepel mayonaise
  • drupje azijn
  • gedroogde dragon, tot poeder gewreven

Extra benodigdheden:

  • scherp mes
  • ronde uitsteker, bakring of garneerring
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

  • Roer de ingrediënten voor het mosterdsausje door elkaar en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  • Snij het vlees in dunne plakjes die je vervolgens in reepjes en tot slot in kleine blokjes snijdt.
    Tip: Leg het vlees voor het snijden 5-10 minuten in de vriezer om goed op te stijven.
  • Roer de kappertjes, mosterd, gesnipperde rode ui, worcestershire sauce, tabasco, peterselie en dragon door het gesneden vlees. Proef en breng op smaak met wat zout en peper.
  • Zet een garneerring op een bord, schep de helft van de steak tartaar erin en druk voorzichtig aan. Haal de ring voorzichtig omhoog en herhaal op het tweede bord. Zet stukjes toast tegen de steak tartaar, schep wat doppen mosterdsaus rond de steak tartaar en er leg hier en daar een kappertje bij.
  • Verhit in een koekenpannetje wat olie of ghee. Als de olie/ghee warm is leg je voorzichtig de dooiers in de pan. Bak gedurende 30 seconden zodat de onderkanten van de dooiers stollen. Schep de dooiers gelijk uit de pan en leg op de klaarstaande steak tartaar. Bestrooi met wat zoutvlokken en bieslook en serveer direct.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

  1. Tijdens het bewaren en de bereiding moet het rundvlees goed gekoeld blijven. Tijdens het serveren moet steak tartaar op kamertemperatuur zijn. Koude steak tartaar eet niet prettig en heeft weinig smaak. Dat wil je niet. Leg het vlees dus op tijd uit de koeling.
  2. Het overgebleven eiwit kun je gebruiken voor bijvoorbeeld
  3. I.p.v. gebakken eidooier kan je gepocheerd eidooier maken. Hiervoor laat je de eidooiers 30 seconden garen in een pan met heet water. De buitenkant stolt lichtjes terwijl de binnenkant vloeibaar blijft.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft ze van huis uit meegekregen.

Dit recept bevat ontvangen producten (messen, snijplank)
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept