Stamppot rauwe andijvie
Andijvie stamppot is simpel maar zóóó lekker. Deze versie met kleine blokjes kaas en uitgebakken spekjes is extra lekker.
Direct naar het recept
Wist je dat je met stamppot rauwe andijvie heel makkelijk kunt variëren? Vervang de blokjes kaas eens door wat kruidenroomkaas of roer er een lepeltje sambal door. In plaats van spekjes kan je er een gekruid speklapje of (vegetarische) gehaktballetjes bij geven. Of breng de stamppot op smaak met kruidenmixen zoals baharat, ras el hanout of misschien wel een Mexicaanse taco mix. Leef je uit en ontdek jouw favoriete bereiding van andijvie stamppot.
Stamppot rauwe andijvie
Ingrediënten:
- 900 gr iets kruimige aardappels, geschild
- 200-250 gr andijvie, fijngesneden
- 150 gr ontbijtspek
- scheutje halfvolle melk
- klontje roomboter
- kleine blokjes kaas, naar smaak
- verse nootmuskaat
- zout
Bewaren
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Snij de geschilde aardappels in stukjes, doe in een pan met een laagje water en breng aan de kook. Zodra het water kookt zet je de pit wat lager en kook je de aardappels gaar.
- Verwarm ondertussen in een klein pannetje een beetje melk met een klontje roomboter.
- Snij het ontbijtspek ik stukjes en bak in een koekenpan lekker krokant. Doe dat niet even snel maar geef het de tijd, daar wordt het spek lekkerder van. Hoe je spek het beste kunt uitbakken lees je in mijn blogpost over
perfect gebakken spek. - Als de aardappels gaar zijn giet je ze af en stoom je ze droog. Rasp lekker wat verse nootmuskaat over de aardappels en stamp ze met een stamper fijn. Om de puree smeuïg te maken giet je er tijdens het stampen steeds een beetje van de warme melk bij tot de puree de gewenste dikte heeft. Beng eventueel op smaak met wat zout.
- Schep de rauwe andijvie door de puree en voeg de kaasblokjes toe. Schep de andijvie stamppot op de borden, bestrooi met uitgebakken spekjes en serveer direct. Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Ik heb er altijd magere spekblokjes uitgebakken en er door gedaan. En een rouw uitje kleingesneden en er ook door. En er bij speklapjes. Als ik vroeger aan de kinderen vroeg wat ze eten wilde zeiden ze altijd rouwen andijviestamppot. Zelfs al ze nu eens een keer thuis komen eten is het nog altijd mam eten we weer andijvie stampot.
Ja, speklapjes zijn er ook zo lekker bij. Lang geleden dat ik die heb gebakken, misschien maar weer eens doen. Met een pittige oosterse marinade, nu al trek in…
Gebakken uien ringen er bovenop is ook heerlijk!
Gebakken uitjes, dat klinkt inderdaad ook erg lekker! Ga ik zeker ook eens doen.
ben nooit zo gek op spekjes maar in combinatie met rauwe andijvie heerlijk
Hallo Mariëtte,
Toevallig hebben wij dinsdag andijviestampot gegeten, om dezelfde reden als jij, net koude natte weer.
Ik heb er een balletje gehakt bij gegeten.
De aspergesalade en quiche lijkt me ook lekker, maar voor de quiche gebruik ik het recept uit “kleine hartige taartjes”, ik vind dat deeg zo lekker bros.
Groetjes,
Ans
Hallo Ans, een balletje gehakt bij de andijviestamppot is natuurlijk ook altijd heel lekker! Komende dagen maak ik de quiche weer, ga dadelijk gelijk naar dat deeg kijken wellicht gebruik ik dat een keer. Dank voor de tip!
de andijviestampot is heerlijk
Fijn om te horen, dank je wel. Wij eten deze stamppot regelmatig, verveelt nooit.