Stamppot rauwe andijvie - Simpele stamppot maar zóóó lekker. Extra lekker met kleine blokjes kaas en uitgebakken spekjes.

Stamppot rauwe andijvie

Simpele stamppot maar zóóó lekker. Extra lekker met kleine blokjes kaas en uitgebakken spekjes.

Deel dit recept/artikel!

Vroeger aten we thuis nog weleens gekookte andijvie. Verschrikkelijk vond ik dat. En om eerlijk te zijn is dat nooit meer goed gekomen. Maar stamppot rauwe andijvie vind ik echt super. Lekker simpel met alleen wat uitgebakken spekjes erover. Smullen!

Maar wist je dat je andijviestamppot ook heel makkelijk kan opleuken? Snij eens een plak belegen kaas in kleine blokjes en schep dat door de stamppot. Of roer er wat kruidenroomkaas of een lepeltje sambal door. En in plaats van spekjes kan je er ook een lekker gekruid speklapje of (vegetarische) gehaktballetjes bij geven. Kortom, stamppot rauwe andijvie verveelt niet snel.

Stamppot rauwe andijvie - Simpele stamppot maar zóóó lekker. Extra lekker met kleine blokjes kaas en uitgebakken spekjes.
Stamppot rauwe andijvie - Simpele stamppot maar zóóó lekker. Extra lekker met kleine blokjes kaas en uitgebakken spekjes.

Stamppot rauwe andijvie

Waardeer dit recept
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

  • 900 gr iets kruimige aardappels, geschild
  • 200-250 gr andijvie, fijngesneden
  • 150 gr ontbijtspek
  • scheutje halfvolle melk
  • klontje roomboter
  • verse nootmuskaat
  • zout
  • naar keuze: kleine blokjes kaas

Aan de slag:

  • Snij de geschilde aardappels in stukjes, doe in een pan met een laagje water en breng aan de kook. Zodra het water kookt zet je de pit wat lager en kook je de aardappels gaar.
  • Verwarm ondertussen in een klein pannetje een beetje melk met een klontje roomboter.
  • Snij het ontbijtspek ik stukjes en bak in een koekenpan lekker krokant. Doe dat niet even snel maar geef het de tijd, daar wordt het spek lekkerder van. Hoe je spek het beste kunt uitbakken lees je in mijn blogpost over perfect gebakken spek.
  • Als de aardappels gaar zijn giet je ze af en stoom je ze droog. Rasp lekker wat verse nootmuskaat over de aardappels en stamp ze met een stamper fijn. Om de puree smeuïg te maken giet je er tijdens het stampen steeds een beetje van de warme melk bij tot de puree de gewenste dikte heeft. Beng eventueel op smaak met wat zout.
  • Schep de rauwe andijvie door de puree en voeg eventueel wat kleingesneden blokjes kaas toe. Schep de stamppot rauwe andijvie op de borden, bestrooi met uitgebakken spekjes en serveer direct.
    Eet smakelijk!

Bewaar dit recept op Pinterest:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




9 reacties

  1. Willeke schreef:

    Ik heb er altijd magere spekblokjes uitgebakken en er door gedaan. En een rouw uitje kleingesneden en er ook door. En er bij speklapjes. Als ik vroeger aan de kinderen vroeg wat ze eten wilde zeiden ze altijd rouwen andijviestamppot. Zelfs al ze nu eens een keer thuis komen eten is het nog altijd mam eten we weer andijvie stampot.

    1. Ja, speklapjes zijn er ook zo lekker bij. Lang geleden dat ik die heb gebakken, misschien maar weer eens doen. Met een pittige oosterse marinade, nu al trek in…

  2. Roomie schreef:

    Gebakken uien ringen er bovenop is ook heerlijk!

  3. thea geerlings schreef:

    ben nooit zo gek op spekjes maar in combinatie met rauwe andijvie heerlijk

    1. Ans Senf-Blok schreef:

      Hallo Mariëtte,

      Toevallig hebben wij dinsdag andijviestampot gegeten, om dezelfde reden als jij, net koude natte weer.
      Ik heb er een balletje gehakt bij gegeten.
      De aspergesalade en quiche lijkt me ook lekker, maar voor de quiche gebruik ik het recept uit “kleine hartige taartjes”, ik vind dat deeg zo lekker bros.
      Groetjes,
      Ans

      1. Hallo Ans, een balletje gehakt bij de andijviestamppot is natuurlijk ook altijd heel lekker! Komende dagen maak ik de quiche weer, ga dadelijk gelijk naar dat deeg kijken wellicht gebruik ik dat een keer. Dank voor de tip!