Header Overetengesproken.nl
Stamppot rauwe andijvie

Stamppot rauwe andijvie

 |  9 reacties
91 Shares

Vroeger aten we thuis nog weleens gekookte andijvie. Verschrikkelijk vond ik dat. En om eerlijk te zijn is dat nooit meer goed gekomen. Maar stamppot rauwe andijvie daarentegen vind ik heerlijk. Lekker simpel met alleen wat uitgebakken spekjes erover. Echt smullen! Maar wist je dat je de stamppot ook heel makkelijk kan opleuken? Snij eens een plak jong belegen kaas in kleine blokjes en schep dat door de stamppot. Of roer er wat kruidenroomkaas of een lepeltje sambal door. En in plaats van spekjes kan je er ook een lekker gekruid speklapje of kleine (pittige) gehaktballetjes bij geven. Kortom, stamppot rauwe andijvie bewijst maar weer eens dat simpel o zo lekker kan zijn.

Stamppot rauwe andijvie - Simpele stamppot maar zóóó lekker. Extra lekker met klein gesneden blokjes jong belegen kaas en uitgebakken spekjes.

Stamppot rauwe andijvie

Simpele stamppot maar zóóó lekker. Extra lekker met klein gesneden blokjes jong belegen kaas en uitgebakken spekjes.
Hoeveelheid 2 personen

Ingrediënten

  • 900 gr iets kruimige aardappels, geschild
  • 200-250 gr andijvie, fijngesneden
  • 150 gr ontbijtspek
  • scheutje halfvolle melk
  • klontje roomboter
  • verse nootmuskaat
  • zout
  • naar keuze: klein gesneden blokjes jong belegen kaas

Aan de slag

  1. Snij de geschilde aardappels in stukjes, doe in een pan met een laagje water en breng aan de kook. Zodra het water kookt zet je de pit wat lager en kook je de aardappels gaar.
  2. Verwarm ondertussen in een klein pannetje een beetje melk met een klontje roomboter.
  3. Snij het ontbijtspek ik stukjes en bak in een koekenpan lekker krokant. Doe dat niet even snel maar geef het de tijd, daar wordt het spek lekkerder van. Hoe je spek het beste kunt uitbakken lees je in mijn blog over perfect gebakken spek.

  4. Als de aardappels gaar zijn giet je ze af en stoom je ze droog. Rasp lekker wat verse nootmuskaat over de aardappels en stamp ze met een stamper fijn. Om de puree smeuïg te maken giet je er tijdens het stampen steeds een beetje van de warme melk bij tot de puree de gewenste dikte heeft. Beng eventueel op smaak met wat zout.
  5. Schep de rauwe andijvie door de puree en voeg eventueel wat kleingesneden blokjes kaas toe. Schep de stamppot rauwe andijvie op de borden, bestrooi met uitgebakken spekjes en serveer direct.

    Eet smakelijk!


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

9 Reacties

  1. Willeke
    | Beantwoorden

    Ik heb er altijd magere spekblokjes uitgebakken en er door gedaan. En een rouw uitje kleingesneden en er ook door. En er bij speklapjes. Als ik vroeger aan de kinderen vroeg wat ze eten wilde zeiden ze altijd rouwen andijviestamppot. Zelfs al ze nu eens een keer thuis komen eten is het nog altijd mam eten we weer andijvie stampot.

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Ja, speklapjes zijn er ook zo lekker bij. Lang geleden dat ik die heb gebakken, misschien maar weer eens doen. Met een pittige oosterse marinade, nu al trek in…

  2. Roomie
    | Beantwoorden

    Gebakken uien ringen er bovenop is ook heerlijk!

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Gebakken uitjes, dat klinkt inderdaad ook erg lekker! Ga ik zeker ook eens doen.

  3. thea geerlings
    | Beantwoorden

    ben nooit zo gek op spekjes maar in combinatie met rauwe andijvie heerlijk

    • Ans Senf-Blok
      | Beantwoorden

      Hallo Mariëtte,

      Toevallig hebben wij dinsdag andijviestampot gegeten, om dezelfde reden als jij, net koude natte weer.
      Ik heb er een balletje gehakt bij gegeten.
      De aspergesalade en quiche lijkt me ook lekker, maar voor de quiche gebruik ik het recept uit “kleine hartige taartjes”, ik vind dat deeg zo lekker bros.
      Groetjes,
      Ans

      • Mariette
        | Beantwoorden

        Hallo Ans, een balletje gehakt bij de andijviestamppot is natuurlijk ook altijd heel lekker! Komende dagen maak ik de quiche weer, ga dadelijk gelijk naar dat deeg kijken wellicht gebruik ik dat een keer. Dank voor de tip!

  4. thea
    | Beantwoorden

    de andijviestampot is heerlijk

    • Mariette
      | Beantwoorden

      Fijn om te horen, dank je wel. Wij eten deze stamppot regelmatig, verveelt nooit.

Geef een reactie

Recept waardering