Spritsen - Met dit fijne recept hoef je niet meer naar de banketbakker voor ouderwets zachte en brosse spritsen. Voortaan maak je ze helemaal zelf.

Spritsen

Met dit fijne recept maak je voortaan zelf de lekkerste spritsen. Heerlijk zacht en bros zoals een sprits hoort te zijn.
Direct naar het recept

Sprits is een echt ouderwets en typisch Nederlands koekje. Heerlijk zacht en bros en niet te vergelijken met enig ander koekje. Hoewel de vorm kan verschillen hebben spritsen altijd die kenmerkende geribbelde structuur.

Spritsen maak je van wrijfdeeg. Door de ingrediënten met de hand over het werkblad te wrijven ontstaat een zacht maar tegelijk ook heel luchtig deeg. In banketbakkerijen zijn de hoeveelheden echter te groot om volledig met de hand te wrijven. Daarom wordt het deeg in eerste instantie gemixed in grote machines en pas op het laatst in kleinere porties met de handpalm over de werkbank gewreven. Hoewel het volledig met de hand wrijven van het deeg de klassieke methode is kan je met onderstaand recept het deeg helemaal met een mixer maken. Scheelt een hoop troep en vuile handen.

Spritsen - Met dit fijne recept hoef je niet meer naar de banketbakker voor ouderwets zachte en brosse spritsen. Voortaan maak je ze helemaal zelf.

Spritsen

2 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 20 spritsen (afhankelijk van de grootte maak je meer of minder koekjes)

Ingrediënten: 

  • 150 gr patentbloem, gezeefd
  • 50 gr zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 160 gr zachte boter
  • ½ ei, losgeklopt
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • zakje vanillesuiker of merg van ½ vanillestokje
  • 3 gr zout
  • spuitzak met gekartelde mond (middelgroot tot groot)

Aan de slag:

  • Mix de boter, suiker en zout zacht en romig. Neem echt even de tijd tot alles heel zacht, luchtig en romig is zodat het straks een goed spuitbaar deeg wordt. Stop dus vooral niet te snel met mixen! De massa moet bijna wit van kleur zijn en de suiker opgelost in de boter.
  • Voeg het ei toe en mix tot een mooie gladde massa.
  • Voeg de bloem en het bakmeel in gedeelten toe. Schep het steeds een klein beetje door het deeg en mix dan nog even om alles goed te mengen. Als je gelijk gaat mixen stuift de bloem door je hele keuken.
  • Schep het deeg in de spuitzak en spuit op een met teflonfolie of bakpapier beklede bakplaat strepen, rozetten en kransen. Spuit de koekjes niet te dicht op elkaar want tijdens het bakken zakken ze uit. Het spuiten is redelijk zwaar dus zorg voor een stevige spuitzak! Schuif de bakplaat in een op 175°C conventioneel voorverwarmde oven en bak de spritsen in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat de spritsen afkoelen op een rooster.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Doop de spritsen eens voor de helft in gesmolten chocolade.
  2. Gebruik ook eens wat koek- en speculaaskruiden in het deeg en maak speculaas spritsen. Leuke en lekkere variatie!

Nieuw:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

4 from 2 votes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




31 reacties

  1. Ria Kos schreef:

    Voor dit. recept voor spritsen gebruik je eigen zeeuwse bloem en geen patent bloem in
    Zeeuwse bloem zit minder eiwiten waar door het koekje brosser wordt

    1. Zeeuwse bloem maakt spritsen inderdaad brosser. Omdat niet iedereen Zeeuwse bloem in huis heeft of een molen in de buurt om Zeeuwse bloem te kopen ben ik met een combinatie van zelfrijzend bakmeel en bloem aan de slag gegaan. Geloof me: de koekjes zijn evengoed heerlijk bros geworden. Maar heb je Zeeuwse bloem in huis dan zou ik die zeker gebruiken.

  2. Delphine Desmet schreef:

    Ik zou gewoon graag weten hoe 1/2 ei gedaan wordt aub? Is dat dan gewoon eerst door elkaar klutsen en dan de helft nemen?

    Alvast bedankt!

  3. kun je deze koekjes ook voor diabeten maken ( met suiker vervanger )

    1. Ohhh, dat is een interessante vraag. Suiker heeft naast smaak ook een functie voor de structuur van het koekje. Zelf gebruik ik nooit suikervervangers of zoetstoffen. Ik kan je dus niet vertellen hoe het uitpakt om suiker in dit recept te vervangen. Het zal ook verschillen per suikervervanger. Ik zou zeggen: probeer het gewoon een keer met bijvoorbeeld de helft van het recept.

        1. Ei heeft echt een functie in het deeg. Het geeft smaak, maakt het deeg zachter en laat het koekje wat rijzen tijdens het bakken. Als je het ei weglaat krijg je een heel ander koekje.

  4. De koekjes liggen nog af te koelen, maar er word al stiekem van gegeten. Ze zij heerlijk!
    Mijn spuitzak bleek niet sterk genoeg te zijn, dus heb ze met de hand gerold.
    Heb je tips voor goede spuitzakken?

    1. Dat is mij dus ook weleens gebeurd. Tegenwoordig gebruik ik de spuitzakken van One Way, ideaal! Denk dat deze ook sterk genoeg zijn om spritsen te maken. Ik gebruik graag de groene in maat XL maar maat S is ook royaal genoeg.

  5. Judith schreef:

    Hallo!

    Wij hebben het recept gisteren gebruikt. De koekjes zijn super lekker, het zijn echte zandkoekjes die bros en toch heel zacht zijn. Heerlijk!

  6. De smaak is lekker, maar ze waren helemaal uitgelopen. 2e batch heb ik eerst gekoeld maar dat maakt niks uit, ook uitgelopen.
    Nu heb ik het met een ander recept vergeleken en de verhouding met de bloem is toch heel anders.
    Een beetje citroenrasp erin is ook heel
    Lekker.

    1. Beste Patricia, wat jammer dat de spritsen te ver zijn uitgelopen. Uitlopen is doorgaans een signaal dat het deeg te zacht was, koelen van het gespoten deeg is dan een prima oplossing. Bij mij past een bakplaat echter niet in de koelkast en is voor mij dus geen optie. Dat de koekjes na het koelen evengoed nog zijn uitgelopen duidt op een andere oorzaak. Het eerste waar ik dan aan denk is de oventemperatuur. Wellicht wijkt de werkelijke temperatuur in jouw oven af van de ingestelde temperatuur. Dit kan je heel makkelijk controleren met een kernthermometer (goedkoop verkrijgbaar bij IKEA).

      Wat betreft de verhouding met de bloem: bovenstaand recept is gebaseerd op de klassieke verhoudingen. Elke bakker gebruikt zijn eigen recept. De door mij gebruikte hoeveelheden wijken niet significant af, het is dus echt een klassiek sprits recept. In verhouding meer bloem toevoegen geeft een droge sprits. Zelf maak ik bovenstaand recept heel vaak en naar volle tevredenheid.

  7. Geen spuitzak voorhanden? Neem een stevige plastic(diepvries) zak en knip er een puntje af.
    Je hebt ws geen kartels maar kunt wel kransjes of reepjes spuiten.

    1. Goeie tip interdaad!! In mijn artikel over gingerbread koekjes noem ik een boterhamzakje als alternatief maar voor spritsen is een stevige diepvrieszak inderdaad perfect. Als de zak stevig genoeg is kan je er prima een spuitmondje in stoppen mocht je die hebben liggen.

  8. Annelies schreef:

    Goed gelukt, en niet moeilijk. Lekker koekie😁

  9. H. Hartog schreef:

    Ik heb het ook wel gekombineerd met koko’s rasp. Zeer verrassend lekker. Moet wel de fijne rasp gebruiken, anders gaat het niet meer door de spuitmond kwam ik achter haha

  10. De opgespoten spritsen blijven tijdens het bakken hun vorm behouden als ze goed gekoeld de oven ingaan. Dat geldt trouwens voor allerlei koekjes. Ik zet de bakblikken met de opgespoten koekjes vooraf een paar uur of ook wel een hele nacht op een koele plek; bij mij de bijkeuken. Daarna gaan ze de oven in. In de zomer zet ik ze een uurtje voorafgaand aan het bakken in de koelkast.

    1. Hallo Janny, koekjes eerst laten opstijven/afkoelen voordat ze worden gebakken helpt zeker tegen het uitlopen en als je daar de gelegenheid toe hebt zou ik het zeker doen. Het lastige is alleen dat een bakplaat lang niet in elke koelkast past of de koelkast is te vol om een bakplaat erbij te doen. Het deeg voor het opspuiten kort even koelen is prima maar lang laten afkoelen is niet handig omdat het dan niet meer spuitbaar is. Dat koekjes en/of spritsen iets uitlopen is op zich niet erg, zolang ze maar niet volledig uitvloeien.

  11. Hannah schreef:

    Hoe voorkom ik dat de spritsen uitzakken en de ribbels niet meer te zien zijn?

    1. Goede vraag! Eerlijk gezegd heb ik daar nog nooit last van gehad dus je hebt me wel even aan het denken gezet. Deeg zakt uit als het te zacht is. Als ik kijk naar de ingrediënten van dit deeg lijkt de belangrijkste factor de boter te zijn. De boter moet weliswaar zacht zijn maar zeker niet té zacht. Te zachte boter is niet vormvast en zal dus uitzakken. Zeker in de zomer zal boter buiten de koelkast snel te zacht worden. Het is dus zaak snel te werken en eventueel het deeg voor het spuiten nog even in de koelkast te laten rusten om iets op te stijven, dan snel spuiten en hup de oven in.

  12. hoeveel koekjes haal je ut dit recept? kan je ook hoopjes maken op de bakplaat? Ik heb geen spuitzak

    1. Hoeveel koekjes je uit dit recept haalt is afhankelijk van hoe groot of klein je ze maakt. Ik haal 20-24 spritsen uit dit recept. En, ja je kan spritsen ook heel goed maken zonder spuitzak. Je hebt dan alleen niet die klassieke ribbelstructuur. Schep gewoon wat hoopjes op de bakplaat en druk ze een beetje plat met je vinger, een vork of de achterkant van een lepel zodat ze overal ongeveer even dik zijn.
      Succes met het bakken!

      1. ik heb ze gemaakt met sinaasappelrasp. bedankt voor je fijne reactie. goed recept en erg lekker.

        1. Wat een leuk idee om de spritsen met sinaasappelrasp te maken!

  13. Goed recept en makkelijk te maken! De koeken zijn heerlijk! 😉