Header Overetengesproken.nl
Springrolls

Springrolls

 |  Geen reacties
843 Shares

Yes, dit is een recept dat ik al heel lang met jullie wilde delen maar wat er steeds bij inschoot: springrolls. Waarom ik dol ben op springrolls? Heel simpel: ze zien er mooi uit en smaken super. Ook heel fijn is dat je eindeloos kan variëren met de vulling.

Springrolls zijn eigenlijk een soort ongefrituurde loempiaatjes. Verschillende soorten groenten en/of rauwkost, wat vlees, vis of ei en eventueel een beetje noodles gerold in een rijstvel. Geserveerd met een lekker sausje en wat kroepoek of cassave heb je er een heerlijk borrelhapje, lunchgerecht of zelf een hele avondmaaltijd aan.

Het rollen van een springroll of loempia is niet moeilijk. Als je het trucje eenmaal kent en in de vingers hebt maak je hele mooie rolletjes. Maak de rolletjes bij voorkeur op een gladde niet zuigende ondergrond zoals plastic of marmer. Mijn ervaring is namelijk dat een houten snijplank het water absorbeert waardoor het rijstvel vastplakt aan de plank en dus scheurt tijdens het oprollen. Wil je graag zien hoe je een springroll maakt? Bekijk dan deze video op YouTube. In ruim een halve minuut zie je hoe een rijstvel wordt geweekt, gevuld en opgerold.

Springrolls - Gezonde en lichte variant van de gefrituurde loempia. Naar keuze te vullen met diverse groenten, rauwkost, vlees, vis, ei en/of noodles.

Springrolls

Gezonde en lichte variant van de gefrituurde loempia. Naar keuze te vullen met diverse groenten, rauwkost, vlees, vis, ei en/of noodles.
Hoeveelheid 10 springrolls

Ingrediënten

  • 10 vellen rijstpapier ø 16 cm (verkrijgbaar bij de toko)
  • 75 gr wortel, julienne gesneden
  • komkommer, julienne gesneden
  • 1 lente-ui
  • 10 takjes koriander
  • 2 eieren
  • 1 theelepel (5 ml) lichte sojasaus
  • olie

Voor het sausje:

  • sweet chili sauce
  • (rijst)azijn

Voor de garnering:

  • sesamzaadjes

Aan de slag

Voor het sausje:

  1. Roer in een kommetje wat sweet chili sauce met een scheutje azijn tot een lekker sausje. Afhankelijk van je smaak voeg je meer of juist minder azijn toe.

Voor de springrolls:

  1. Klop de eieren met de sojasaus los. Verhit in een koekenpan een beetje olie en bak van de eieren een omelet. Laat de omelet afkoelen en snij in dunne reepjes.
  2. Snij de lente-ui in dunne ringetjes.
  3. Zet alle ingrediënten in aparte kommetjes/schaaltjes klaar op je werkplek zodat je overal goed bij kunt.
  4. Vul een schaal met warm water, zeker niet kokend maar wel lekker warm. Dompel een rijstvel hierin onder, laat ietsje uitlekken en leg op je werkplank. Let op: het rijstvel is nu nog redelijk stug maar is straks echt zacht genoeg om op te rollen. Dompel je te lang dan wordt het rijstvel te zacht en is het echt niet lekker. Leg wat wortel, komkommer en ei-reepjes op het rijstvel. Strooi er wat lente-ui over en leg er tot slot een takje of een paar blaadjes koriander op en rol het geheel tot een mooi rolletje. Herhaal tot alle rijstvellen op zijn.
  5. Snij de springrolls doormidden met een schuine snede, leg op een bord of schaal. Strooi wat sesamzaad over de springpolls en het sausje en serveer.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. Voor extra vulling voeg je aan elke springrolll een plukje glass noodles toe.
  2. Springrolls zijn niet echt geschikt om ruim van tevoren te worden klaargemaakt. Enkele uren is geen probleem maar hoe verser hoe lekkerder.

Geef een reactie