Springrolls
Yes, dit recept voor springrolls wilde ik al heel lang met jullie delen maar het schoot er steeds bij in. Waarom ik dol ben op springrolls? Heel simpel: ze zien er mooi uit en smaken super. Ook heel fijn is dat je eindeloos kan variëren met de vulling.
Springrolls zijn een soort ongefrituurde loempiaatjes. Je rolt verschillende soorten groenten en/of rauwkost, vlees, vis of ei en eventueel een beetje noodles in een rijstvel. Geserveerd met een lekker sausje en wat kroepoek of cassave heb je er een heerlijk borrelhapje, lunchgerecht of zelf een hele avondmaaltijd aan.
Rijstvel of rijstpapier
Rijstvellen of rijstpapier zijn verschillende namen voor hetzelfde product. Een rijstvel of velletje rijstpapier is een heel dun deeglapje gemaakt van rijstmeel en water. Je kan het frituren maar dat hoeft niet. Voor springrolls is kort weken in water voldoende. Springrolls zijn dus minder vet dan loempia’s.
Door het gebruik van rijstmeel is rijstpapier glutenvrij. Rijstpapier en rijstvellen koop je bij de toko of supermarkt. Online kan je onder meer terecht bij Asian Food Lovers. Naast ronde velletjes hebben zij ook vierkant en driehoekig rijstpapier.
Zo rol je springrolls
Het rollen van een springroll of loempia is niet moeilijk. Als je het trucje eenmaal kent en in de vingers hebt maak je hele mooie rolletjes. Belangrijk is dat je de rolletjes maakt op een gladde niet zuigende ondergrond zoals plastic of marmer. Een houten snijplank absorbeert vocht waardoor het rijstvel vastplakt aan de plank en scheurt tijdens het oprollen.
Het oprollen zelf kan ik uitleggen maar zien hoe het wordt gedaan vind ik zelf altijd het fijnst. Op Youtube heb ik een duidelijke instructievideo gevonden. In ruim een halve minuut wordt voorgedaan hoe je een rijstvel weekt, vult en oprolt. Bekijk de video goed en je maakt voortaan de mooiste springrolls.
Springrolls
Ingrediënten:
- 10 rijstvellen of rijstpapier ø 16 cm (verkrijgbaar bij toko en supermarkt)
- 75 gr wortel, julienne gesneden
- ⅓ komkommer, julienne gesneden
- 1 lente-ui
- 10 takjes koriander
- 2 eieren
- 1 theelepel lichte sojasaus, 5 ml
- olie
Voor het sausje:
- sweet chili sauce
- (rijst)azijn
Voor de garnering:
- sesamzaadjes
Aan de slag:
Voor het sausje:
- Roer in een kommetje wat sweet chili sauce met een scheutje azijn tot een lekker sausje. Afhankelijk van je smaak voeg je meer of juist minder azijn toe.
Voor de springrolls:
- Klop de eieren met de sojasaus los. Verhit in een koekenpan een beetje olie en bak van de eieren een omelet. Laat de omelet afkoelen en snij in dunne reepjes.
- Snij de lente-ui in dunne ringetjes.
- Zet alle ingrediënten in aparte kommetjes/schaaltjes klaar op je werkplek zodat je overal goed bij kunt.
- Vul een schaal met warm water, zeker niet kokend maar wel lekker warm. Dompel een rijstvel hierin onder, laat ietsje uitlekken en leg op je werkplank. Let op: het rijstvel is nu nog redelijk stug maar is straks echt zacht genoeg om op te rollen. Dompel je te lang dan wordt het rijstvel te zacht en is het echt niet lekker. Leg wat wortel, komkommer en ei-reepjes op het rijstvel. Strooi er wat lente-ui over en leg er tot slot een takje of een paar blaadjes koriander op en rol het geheel tot een mooi rolletje. Herhaal tot alle rijstvellen op zijn.
- Snij de springrolls doormidden met een schuine snede, leg op een bord of schaal. Strooi wat sesamzaad over de springpolls en het sausje en serveer. Eet smakelijk!
Tips:
- Voor extra vulling voeg je aan elke springrolll een plukje glass noodles toe.
- Springrolls zijn niet echt geschikt om ruim van tevoren te worden klaargemaakt. Enkele uren is geen probleem maar hoe verser hoe lekkerder.
Recept video:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Deze blogpost bevat een gesponsorde link.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.