Perfecte combinatie van romige cheesecake en speculooskoekjes. Deze speculoos cheesecake wil je proeven! Bekijk het recept en ga snel aan de slag...

Speculoos cheesecake

Perfecte combinatie van romige cheesecake en speculooskoekjes. Deze speculoos cheesecake wil je proeven! Bekijk het recept en ga snel aan de slag...
Direct naar het recept

Romige cheesecake met een bodem van speculooskoekjes, van deze taart wil je een stukje proeven. En dat kan. Vandaag deel ik het onweerstaanbaar lekkere recept met je. No bake en makkelijk te maken. Dus, niet langer dralen maar hoppa aan de slag…

No bake speculoos cheesecake

Cheesecake is er in twee varianten: gebakken cheesecake en no bake. De speculoos cheesecake van vandaag is no bake. Dat maakt het extra makkelijk om de taart te maken. Maal de speculoos koekjes fijn, mengt met wat gesmolten boter en verdeel over de bodem van de bakvorm. Voor je het weet staat de koekbodem in de koelkast op te stijven.

Voor de Lotus cheesecake vulling klop je roomkaas los met speculoos pasta en schep er de geklopte slagroom door. Stort de vulling in de bakvorm en swirl wat speculoos pasta door de roomkaas vulling voor een gemarmerd effect. Hoe je dat het beste aanpakt leg ik uit in het recept. En dan begint het moeilijkste deel: 2 uur wachten. De speculoos cheesecake taart moet echt even de koelkast in om op te stijven. Maar daarna wordt je beloond met een heerlijk stukje taart.

Speculoos cheesecake maken

Welke roomkaas gebruik je voor no bake cheesecake

Philadelphia en MonChou zacht & luchtig zijn populaire roomkazen voor no bake cheesecake. Beide roomkazen zijn zacht en romig met een milde smaak. Philadelphia bevat 21,5% vet, MonChou zacht & luchtig 24%. Doorgaans zijn beide roomkazen goed verkrijgbaar. Roomkaas kan je eventueel vervangen door Zuivelspread. Zuivelspread is wel vaak wat zachter dan roomkaas waardoor de cheesecake minder opstijft.

Zelf gebruik ik veelal Philadelphia. Deze roomkaas heeft een milde, friszure ondertoon. Die lichtzure speldenprikjes in combinatie met het romige en zoete van no bake cheesecake… Echt, dat maakt deze Lotus speculoos cheesecake zo waanzinnig lekker.

Mascarpone vind ik minder geschikt voor no bake cheesecake. Het is een heerlijke, licht zoete Italiaanse roomkaas maar ik mis de friszure smaak. Daarnaast wordt de vulling door het veel hogere vetgehalte (41%) en de dikkere textuur snel zwaar en machtig. Dat is prima te ondervangen door het recept aan te passen. Maar waarom zou ik dat doen als ik Philadelphia roomkaas kan gebruiken.

Mascarpone gebruik ik vooral in tiramisu. Bijvoorbeeld klassieke tiramisu of citroen tiramisu. Maar ook in citroentaart met mascarponeroom of chocolade meringue met hazelnoot en frambozenroom is het heerlijk. Of gebruik een paar lepels mascarpone in warme, hartige gerechten zoals pompoenrisotto.

Speculoos cheesecake maken

Het verschil tussen speculaas en speculoos

Het grote verschil tussen speculaas en speculoos is het gebruik van specerijen. Speculaas wordt op smaak gebracht met specerijen of speculaaskruiden. Speculoos koekjes worden gemaakt met kandijstroop of gekarameliseerde suiker. Speculoos bevat dus géén specerijen. Hoewel de smaken erg op elkaar lijken zijn het echt 2 verschillende koekjes.

Dan nog even over de namen speculoos en Biscoff. Deze worden nogal eens door elkaar gebruikt, zeker in Amerikaanse recepten. Speculoos is de generieke benaming van het koekje en de pasta. Biscoff is een Belgische merknaam. Biscoff koekjes en pasta worden gemaakt door Lotus Bakeries. Lotus Biscoff pasta is dus speculoos pasta gemaakt door de producent Lotus Bakeries.

Leuk om nog even te vermelden: Biscoff is een samentrekking van biscuit en coffee. En dat is precies wat speculoos is: een heerlijk koffiekoekje. Met onderstaand recept maak je met speculoos koekjes en pasta een waanzinnig lekkere speculoos cheesecake. Ga snel aan de slag en geniet!

Perfecte combinatie van romige cheesecake en speculooskoekjes. Deze speculoos cheesecake wil je proeven! Bekijk het recept en ga snel aan de slag...

Speculoos cheesecake

5 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 1 taart ∅ 18 cm

Ingrediënten: 

Voor de bodem:

  • 145 gr speculoos koekjes
  • 50 gr roomboter, gesmolten

Voor de cheesecake vulling:

  • 200 gr roomkaas
  • 160 gr slagroom, 35% vet
  • 120 gr speculoos pasta

Voor de topping:

  • 50 gr speculoos pasta

Keukengerei:

  • ronde bakvorm 18 cm, bekleed met bakpapier

Aan de slag:

  • Verkruimel de koekjes tot fijne kruimels en roer er de gesmolten boter door. Stort de koekmassa in de bakvorm en verdeel gelijkmatig over de bodem. Druk stevig aan. Plaats de vorm in de koelkast om op te laten stijven.
  • Klop de slagroom in een kom bijna helemaal stijf. Klop in een andere kom de roomkaas samen met de speculoos spread los. Schep de slagroom bij het roomkaas mengsel en spatel voorzichtig door elkaar. Giet de cheesecake vulling in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Schep de speculoos pasta voor de topping in een schaaltje en verwarm kort in de magnetron. Het is de bedoeling dat de pasta iets zachter en smeuïger wordt. Het is niet de bedoeling dat het echt warm wordt of zelfs smelt. Verdeel de zachte pasta in dotten op de cheesecake en swirl met een satéprikker tot je een mooi gemarmerd patroon hebt. Plaats de bakvorm terug in de koelkast en laat tenminste 2 uur opstijven.
  • Pak de cheesecake uit de vorm, verwijder voorzichtig het bakpapier en strijk de randen glad met een mes of spatel. Snij de speculoos cheesecake met een scherp mes in 10 punten.
    Eet smakelijk!

Tips:

Zin in nog meer cheesecake? Bekijk dan vooral ook deze twee heerlijke recepten:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

5 from 5 votes (2 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




12 reacties

  1. Petronella schreef:

    Mijn kleindochter is komend weekend jarig en ik ben van plan om deze cheesecake te gaan maken. 😉
    Hij lijkt me echt zo lekker nl. Ik moet ook voor de jarige een kleine slagroomtaart maken en voor enkele anderen een appeltaart dus heb nog wat werk.

    1. Begrijp helemaal dat je deze speculoos cheesecake gaat maken. Is echt zo lekker. Volop aan de bak dus als er ook appeltaart en slagroomtaart moet komen. Wel heel leuk dat je dat voor je kleindochter doet. Vindt ze vast super leuk! Succes met bakken en alvast gefeliciteerd.

      1. Petronella schreef:

        Ze wordt pas 2 dus is het voor haar vooral snoepen. Maar papa en mama zijn net gescheiden en daarom heb ik gezegd dat ik voor de taarten zorg, zodat mijn zoon dat niet hoeft.

        1. Ah wat lief dat je dit voor je zoon en kleindochter doet! Het leukste van je verjaardag zijn de cadeautjes en het snoepen. Gaat helemaal lukken met de cheesecake. Maak er een mooi feestje van en geniet met volle teugen!

  2. Tineke schreef:

    Hoeveel heb ik van alles nodig als ik een springvorm van 24-26 cm gebruik?

    1. Gelijk even voor je uitgerekend: een vorm van 24 cm heeft 1,8x de hoeveelheid ingrediënten nodig. Een vorm van 26 cm 2,1x. Wellicht dat je een grotere vorm ook wat langer moet laten opstijven. In het midden blijft het mogelijk wat langer zacht. Je kan er ook voor kiezen om 2 kleinere te maken. Succes met de cheesecake!

      1. Tineke schreef:

        Dankjewel Mariëtte! Binnenkort ga ik deze maken want lijkt me erg lekker.

        1. Leuk, geniet ervan. Het zou weleens een nieuwe favoriet kunnen worden. Echt, het is zo’n lekker taartje.

      2. Sebastian schreef:

        Hallo,

        Wat een leuke site en wat een leuke lekkere recepten.
        Zou ik mogen vragen hoe je de recepten omrekend (mbt grote van de vorm x1,3 bv )
        Hartelijk dank.

        1. Dank je wel. Toevoegen van een tool om op basis van de bakvorm het recept om te rekenen staat op de planning. Nog even geduld dus. Tot die tijd moet je zelf nog even omrekenen. Ik doe dat altijd aan de hand van de oppervlakte van de vormen. Voor vierkante en rechthoekige vormen l*b, voor ronde bakvormen straal*straal*3,14 (π)

  3. Corine Reulens schreef:

    De roomkaas in Speculoos cheesecake is dat Philadelphia of mascarpone ?

    1. Ik gebruik Philadelphia in de cheesecake. Mascarpone maakt ‘m heel erg zwaar en vet. Ook mist mascarpone die friszure ondertoon die Philadelphia heeft. Later dit weekend zal ik het ook vermelden in het recept.