Speculaastaart
Speculaasjes heb je het hele jaar door. Gevuld speculaas is daarentegen echt voor de weken rond Sinterklaas. Traditioneel is gevulde speculaas amandelspijs tussen 2 lagen zachte speculaas. De vorm kan variëren van blokken tot staven. Onwijs lekker natuurlijk maar het is ook leuk om te variëren. Daarom vandaag een speculaastaart met een extra rijke amandelvulling en deegkruimels bovenop.
Voor de bodem gebruik ik een roomboter kneeddeeg met speculaaskruiden. De vulling houdt het midden tussen amandelspijs en frangipane. Heerlijk op smaak gebracht met marasquin. Tot slot een topping van deegkruimels en geschaafde amandelen.
Speculaaskruiden
Speculaas- of koekkruiden kan je kant en klaar in potjes kopen. Gemalen specerijen verliezen alleen snel hun smaak en je weet niet hoe lang ze al in het potje zitten. Ook heb je geen invloed op de samenstelling. Zelf een mengsel samenstellen van verse kruiden is veel lekkerder. Standaard bevatten speculaaskruiden kaneel, kardemom, gember, noodmuskaat, kruidnagel en witte peper. Maar ook anijs en venkel worden wel toegevoegd. Door te spelen met de verhoudingen en eventueel extra smaakmakers toe te voegen geef je het mengsel je eigen touch.
Tip: maak het deeg voor de speculaastaart een dag van tevoren en bewaar -gewikkeld in plasticfolie- in de koelkast. Doordat de speculaaskruiden de tijd krijgen zich te ontwikkelen zal het deeg aan smaak winnen. Haal het deeg voor gebruik uit de koelkast en laat ietsje op temperatuur komen zodat het weer kneedbaar is.
Speculaastaart
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 175 gr bloem
- 95 gr koude roomboter
- 70 gr bruine basterdsuiker
- 1 ruime theelepel speculaaskruiden
- 1 losgeklopt ei
- snuf zout
Voor de vulling:
- 100 gr
amandelmeel - 80 gr suiker
- 50 gr roomboter, kamertemperatuur
- 1 losgeklopt ei
- 2 eetlepels marasquin
- 1 theelepel citroensap
- citroenrasp, naar smaak
Voor de kruimellaag:
- 75 gr bloem
- 40 gr koude roomboter
- 25 gr bruine basterdsuiker
- ½ theelepel speculaaskruiden
- snuf zout
- geschaafde amandelen
Extra benodigdheden:
- ingevette taartvorm ø 20 cm, bijvoorbeeld een springvorm
Aan de slag:
Voor het deeg:
Voeg bloem, suiker, koude roomboter en een ruime snuf zout bij elkaar in een kom en w rijf tussen je vingers tot een kruimeldeeg. Voeg ietsje meer dan de helft van het losgeklopte ei toe en kneed alles met een koele hand tot een glad deeg. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat tenminste 30 minuten rusten in de koelkast.
Voor de vulling:
- Klop de boter en suiker met een mixer in enkele minuten tot een gladde en luchtige crème. Voeg een klein beetje ei toe en mix alles goed. Wacht met het volgende beetje ei tot alles goed is opgenomen en de crème weer glad is. Herhaal dit tot je ⅔ à ¾ van het ei hebt gebruikt. Bewaar het restje ei om straks de rand van de taart mee te bestrijken.N.B: het kan zijn dat de vulling ineens lijkt te schiften. Schrik niet, dit is helemaal niet erg en komt straks weer goed. Waarschijnlijk hadden niet alle ingrediënten dezelfde (kamer)temperatuur waardoor ze moeilijker mengen.
- Zet de mixer opzij en roer het amandelmeel door het beslag. Roer vervolgens de marasquin, citroensap en rasp door het amandelbeslag en zet opzij.
- Neem het deeg uit de koelkast en bekleed de bodem van de ingevette taartvorm met ⅔ van het deeg. Maak met het overgebleven deeg een opstaande rand van ruim 1 cm hoog. Vul de taart met de amandelvulling en laat zeker 30 minuten koud worden in de koelkast.
Voor het kruimeldeeg:
- Doe alle ingrediënten in een kom en wrijf tussen je vingers tot een kruimelig deeg. Om mooie kruimels te maken pak je steeds een stuk deeg in je hand, knijpt goed samen en verbrokkel tussen je vingers tot mooie grove kruimels.
- Haal de taart uit de koelkast en bestrijk de rand met een beetje losgeklopt ei waar je een snufje zout door hebt geroerd. Tip: door een beetje zout door het ei te roeren krijg je een mooi goudbruin korstje dat niet gaat bladderen tijdens het bakken.
- Verdeel de kruimels over de vulling, druk lichtjes aan en bestrooi tot slot met geschaafde amandelen. Zet de taart in het midden van een op 180 ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak in 35-40 minuten gaar en goudbruin.
- Haal de speculaastaart uit de oven en laat afkoelen. Eet smakelijk!
Tips:
- De volgende dag smaakt de speculaastaart nog lekkerder!
- Bekijk ook de recepten voor deze Sinterklaas lekkernijen: * marsepein * marsepeinen aardappeltjes * amandelstaaf * speculaasspritsen * gevulde speculaaskoeken
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Oh dit ga ik in het vroege najaar zeker maken… ziet er super uit.
Maar waarom mag het volledige losgeklopte ei niet in het deeg van de bodem?
Groetjes
Dominiek
Het ei is bedoeld om een samenhangend deeg te kunnen maken. Teveel maakt het deeg nat en plakkerig. Dat werkt niet fijn en je krijgt een heel andere bodem. Ik heb altijd grote eieren in de koelkast, als je hele kleine eitjes hebt kan je misschien wel een heel ei gebruiken.
Lekker. Ga ik morgen maken 🙂
Vraagje.. waar kan ik de Marasquin mee vervangen?
Bedankt.
Marasquin heeft een heerlijk zoete, amandel-achtige smaak. Een andere, vergelijkbare drank ken ik eigenlijk niet. Amaretto heeft weliswaar ook een amandelsmaak maar is toch weer heel anders maar je kan het natuurlijk prima gebruiken. Een ander alternatief om te genieten van dat specifieke amandelaroma is enkele druppels amandel extract toevoegen. Het lekkerste amandel extract is van Nielsen-Massey en is verkrijgbaar bij Dille en Kamille en de betere kookwinkels. Gebruik liever geen essence want dat is een kunstmatige benadering van de smaak terwijl een extract puur is. Succes met bakken!
Wat een fantastisch recept! In de beginnende herfst is dit echt zalig. De krokante kruimels icm de vulling is een ware traktaktie. Bedankt voor dit recept! Ik heb het overigens gemaakt met een 1/4 theelepel Nielssen-Massay amandel extract. Werkt perfect. Hele gezin is blij!!
Ja lekkere taart hè! Wij zijn er ook nog altijd gek op. Amandel-extract is echt een fijne variant voor marasquin.