Speculaasmuffins gevuld met amandelspijs - Muffins geïnspireerd op gevuld speculaas, ook lekker zonder amandelspijs. Makkelijk en snel te maken.

Speculaasmuffins gevuld met amandelspijs

Muffins geïnspireerd op gevuld speculaas, ook lekker zonder amandelspijs. Makkelijk en snel te maken.

Deel dit recept/artikel!

Gevuld speculaas is lekker maar variatie is natuurlijk ook leuk. Omdat muffins zo makkelijk zijn te maken en je er alle kanten mee uit kunt ben ik daar mee aan de slag gegaan. Resultaat: speculaasmuffins gevuld met amandelspijs.

Muffins en (cup)cakes, ik hou er wel van maar wat nou eigenlijk precies het verschil is wist ik niet zo goed. Ik heb het voor je uitgezocht. (Cup)cakes maak je van gelijke hoeveelheden boter, suiker, ei en bloem. Eerst klop je de boter en suiker luchtig en romig om daarna in stappen ei en bloem toe te voegen. Muffins maak je door de droge en natte ingrediënten apart te mengen en er dan met een paar keer roeren een beslag van te maken. Naast gesmolten boter of olie gebruik je meestal ook melk. Qua smaak is een muffin doorgaans minder zoet en iets droger/minder vet dan een (cup)cake.

Maar dat is niet alles. Een (cup)cake bak je heel rustig op een niet te hoge temperatuur. Zo krijg je een mooie gladde en strakke bovenkant zonder scheuren en bulten. Ideaal want cupcakes worden vaak versierd met crème, marsepein en ander mooie decoraties. Muffins bak je daarentegen op hoge temperatuur waardoor de bovenzijde juist ruig en bultig wordt. Wat ze gemeen hebben is dat ze beiden in een papieren bakje en een muffintray worden gebakken.

Speculaasmuffins gevuld met amandelspijs - Muffins geïnspireerd op gevuld speculaas, ook lekker zonder amandelspijs. Makkelijk en snel te maken.
Speculaasmuffins gevuld met amandelspijs - Muffins geïnspireerd op gevuld speculaas, ook lekker zonder amandelspijs. Makkelijk en snel te maken.

Speculaasmuffins gevuld met amandelspijs

Deel jouw beoordeling
Hoeveelheid: 6 muffins

Ingrediënten: 

  • 175 gr zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr licht bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 ei
  • 110 ml melk
  • 80 gr gesmolten boter
  • snuf zout
  • amandelschaafsel

Voor het amandelspijs:

  • 35 gr amandelmeel
  • 30 gr suiker
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 eetlepel losgeklopt ei
  • amandel extract

Extra benodigdheden:

  • muffintray en papieren muffinvormpjes

Aan de slag:

Voor het amandelspijs:

  • Meng het amandelmeel met de suiker, het citroensap, het ei en enkele druppels amandel extract. Kneed het tot een mooi zacht en plakkerig spijs en laat even rusten in de koelkast. Nog lekkerder is het als je het amandelspijs een dag eerder maakt en goed verpakt in de koelkast laat rusten tot gebruik.
  • Verdeel het amandelspijs in zessen, rol er balletjes van en druk ze plat tot dikke munten.

Voor de muffins:

  • Klop in een kom 1 ei los en meng er de melk en gesmolten boter door.
  • Meng in een andere kom het bakmeel, de basterdsuiker, speculaaskruiden en een snuf zout door elkaar. Maak een kuiltje en schenk al roerende het eimengsel bij het bakmeel en roer er met een paar slagen van de garde een beslag van.
  • Schep in elk muffinvormpje een eetlepel beslag, leg er een stukje amandelspijs in en dek af met een tweede eetlepel beslag. Bestrooi de muffins met wat geschaafde amandeltje en zet de muffinvorm in het midden van een op 220°C conventioneel voorverwarmde oven en bak de muffins in 15 minuten gaar.
  • Haal de muffins uit de vorm en laat afkoelen op een taartrooster.
    Eet smakelijk!

Tips:

Je kan deze muffins natuurlijk ook maken met een standaard cakebeslag. Om toch zo’n mooi, rommelig gerezen effect te krijgen moet je de temperatuur wel hoger zetten dan voor een standaard cake.

Deel dit recept:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept