Speculaasbrokken

Speculaasbrokken

 |  Geen reacties

Sinds vorige week is Sinterklaas weer in het land. En dus doen we ons massaal tegoed aan speculaas, marsepein, taai-taai, peper- en kruidnoten. Ik ben gek op al die traditionele lekkernijen dus deze periode is wel aan mij besteed. Sterker, vanaf september kijk ik er al naar uit. En hoewel je veel lekkers al ruim van te voren kan kopen hou ik me toch echt in tot Sinterklaas officieel is aangekomen. Voor die tijd smaakt het ook prima maar wat mij betreft mist het dan toch net even dat extra stukje magie.

Om die magie nog iets extra aan te zetten maak ik graag zelf speculaasbrokken. De warme geur van vers gebakken speculaas is onovertroffen en hoort voor mij echt bij de gezelligheid van Sinterklaas. Maak het deeg (ruim) van te voren op een verloren moment zodat het alvast klaarligt. En dan ineens verras je de familie met de heerlijke geur van vers gebakken speculaas. Wedden dat iedereen dan ineens tijd heeft voor een kop koffie of thee met homemade speculaasbrokken? Enne, zorg dat je genoeg hebt want ze zijn op voor je het in de gaten hebt!

Speculaasbrokken - Het hele jaar door lekker maar tijdens Sinterklaas smaken ze toch echt het allerlekkerst. Vooral als je ze zelf hebt gemaakt!

Ingrediënten voor ± 500 gram

  • 125 gr zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr bloem
  • 130 gr roomboter, koud
  • 130 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 2½ eetlepels speculaaskruiden
  • 2 eetlepels koud water
  • snuf zout

Aan de slag

Doe het zelfrijzend bakmeel, de bloem, de basterdsuiker, speculaaskruiden en zout in een kom en snij met 2 messen of een deegmenger de koude roomboter er in kleine stukjes doorheen. Voeg het koude water toe en kneed snel en met een koele hand tot een mooi deeg. Vorm het deeg tot een plak van enkele centimeters dik, wikkel in plasticfolie en laat het tenminste een uur rusten in de koelkast. Voor extra smaak en een gladder deeg laat je het deeg zelfs 1 à 2 dagen rusten. Zo kan de smaak van de speculaaskruiden zich extra goed ontwikkelen en smelt de suiker in het deeg. (Als je goed naar de foto kijkt zie je in mijn speculaasbrokken de suikerkristallen nog zitten: ik heb het deeg maar een paar uur laten rusten. Hoe langer je het deeg laat rusten, hoe meer de kristallen oplossen.)

Haal het deeg een half uur voor gebruik uit de koelkast zodat de ergste kou er vanaf is en kneed het deeg een paar keer door zodat het weer net zo soepel is als toen je het maakte. Deel het deeg in tweeën en rol beide stukken op een met bloem bestoven werkbank uit tot een plak van ruim een halve centimeter dik*. Leg beide plakken op een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat en schuif in het midden van een op 170°C conventioneel voorverwarmde oven en bak in ongeveer 30 minuten gaar en bruin.
*Tip: zorg ervoor dat de randen van de plakken iets dikker zijn dan de rest. Zo voorkom je dat de randen sneller klaar zijn dan het middenstuk.

Laat de speculaas afkoelen op een taartrooster. Eenmaal afgekoeld breek je de plak in stukken en bewaar je de speculaasbrokken luchtdicht afgesloten.

Eet smakelijk!

Tip: Voor amandelspeculaas versier je het deeg voor het bakken met halve amandelen en eventueel strooi je nog wat amandelschaafsel op het bakpapier of de teflonfolie voordat je het deeg erop legt.

Tip: Voor iets zachtere speculaas vervang je het water door melk of losgeklopt ei.

Geef een reactie

Close
Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief