Header Overetengesproken.nl
Speculaas spritsen

Speculaas spritsen

 |  2 reacties
4K Shares

Speculaas, taai taai, kruidnoten, marsepein, borstplaat, het zijn de bekende lekkernijen die je met Sinterklaasavond op tafel zet. Dit jaar wilde ik eens iets anders, maar wat? Tijdens het bakken van een portie spritsen bedacht ik dat speculaaskruiden door het beslag weleens heel lekker zou kunnen zijn. En dus bakte ik een paar dagen later opnieuw koekjes. De speculaas spritsen waren hier in huis een groot succes. Afgelopen weken verschillende hoeveelheden kruiden uitgeprobeerd. Wij vinden onderstaand recept het lekkerst maar je kan natuurlijk altijd meer of minder kruiden gebruiken.


Powered by Adsense


Speculaas spritsen - Heerlijke variatie op de Utrechtse sprits. Extra lekker op Sinterklaasavond maar ook op andere dagen een ware traktatie.
Speculaas spritsen - Heerlijke variatie op de Utrechtse sprits. Extra lekker op Sinterklaasavond maar ook op andere dagen een ware traktatie.
2 van 1 stem
Print dit recept

Speculaas spritsen

Heerlijke variatie op de Utrechtse sprits. Extra lekker op Sinterklaasavond maar ook op andere dagen een ware traktatie.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
 • 150 gr patentbloem, gezeefd
 • 50 gr zelfrijzend bakmeel, gezeefd
 • 160 gr zachte roomboter
 • 30 ml ei, losgeklopt (± ½ ei)
 • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 3 gr zout

Extra benodigdheden:

 • spuitzak met gekartelde mond (middelgroot tot groot)

Aan de slag

 1. Voeg de bloem, het zelfrijzend bakmeel en de koek- en speculaaskruiden bij elkaar en meng goed.


  Powered by Adsense


 2. Doe de boter, suiker en zout in een kom en klop zacht en romig. Neem hiervoor de tijd want als de massa niet zacht genoeg is heb je straks een stug beslag dat moeilijk spuitbaar is. Mix echt minstens 10 minuten. De boter is dan vrijwel wit van kleur en de suikerkristallen zijn opgelost.

 3. Voeg al kloppend het halve ei toe en mix tot het volledig is opgenomen.

 4. Zeef de bloem, het bakmeel en de kruiden in gedeelten bij het beslag. Schep onder het deeg en mix kort om alles goed te mengen. Herhaal tot alle bloem op is.

 5. Doe het beslag over in een spuitzak en spuit op een met teflonfolie of bakpapier beklede bakplaat kransen. Laat voldoende ruimte tussen de koekjes want tijdens het bakken zakken ze nog wat uit. Plaats de bakplaat in een op 175°C conventioneel voorverwarmde oven en bak de speculaas spritsen in 20 minuten gaar en goudbruin. Leg de koekjes direct op een rooster en laat afkoelen.

  Eet smakelijk!


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.


Powered by Adsense

2 Reacties

 1. Julia
  | Beantwoorden

  De koekjes waren te zout helaas

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Ah dat is echt heel jammer want ze zijn zo lekker! Wat voor soort weegschaal heb je gebruikt? In het verleden had ik een weegschaal die per 5 gram nauwkeurig woog. Dat was voor kleine hoeveelheden als 3 gram te onnauwkeurig. Inmiddels heb ik een weegschaal die per 1 gram nauwkeurig meet en dat gaat perfect.

Geef een reactie

Recept waardering