Header Overetengesproken.nl
SOUQ en Onder de Mediterrane zon van Nadia en Merijn

SOUQ en Onder de Mediterrane zon van Nadia en Merijn

 |  Geen reacties
38 Shares

Buitenlandse keukens, hier thuis zijn we er gek op. Frans, Italiaans, Thais, Indiaas maar ook de Arabische keuken eten we heel graag. Het fijne van de Arabische keuken vind ik dat die bij uitstek geschikt is om een uitgebreide tapas of mezze maaltijd mee te maken. Smakelijke, goed gekruide hapjes die vaak prima kunnen worden voorbereid. En dan ’s avonds met z’n allen genieten van een tafel vol lekkers en van alles iets opscheppen. In de zomer natuurlijk een brandende barbecue erbij om het vlees à la minute te bereiden. Het voelt dan net alsof we op vakantie zijn in Egypte. In kookboeken als Veggiestan, Kaneel & Kardemom, Kardemom en bijvoorbeeld SIMPEL van Ottolenghi doe ik graag inspiratie op. Ook fijne kookboeken zijn SOUQ en Onder de Mediterrane zon van Nadia Zerouali en Merijn Tol. Over deze laatste twee kookboeken vertel ik je vandaag meer. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Onder de Mediterrane zon

Dit kookboek is niet alleen een bundeling van 125 eerder gepubliceerde recepten. Het is ook een reisverslag van de culinaire reizen die Nadia en Merijn samen maakten. Op zoek naar authentieke gerechten doorkruisten ze Libanon, Syrië, Turkije, Palestina en Israël. Bezochten Marokko, Tunesië, Libië en Algerije. En in Europa deden ze Andalusië, Catalonië, Sicilië en Sardinië aan. Over hun ervaringen vertellen ze in woord, beeld en natuurlijk met hun recepten. Naast de smaakvolle foto’s van de gerechten, persoonlijke reisverhalen en bijzondere ontmoetingen lees je volop culinaire en historische wetenswaardigheden. De recepten zijn gerangschikt naar de regio van herkomst. Je weet dus altijd waar het recept oorspronkelijk vandaan komt. Nadia en Merijn vertellen zo enthousiast en vol liefde dat de Arabische en Mediterrane sfeer bijna voelbaar is. Voor mij geeft dat echt een extra dimensie aan het boek en de gerechten.

Naast de signature dish van Nadia en Merijn, labne afgetopt met olijfolie en smaakmakers als za’atar, dukkah, granaatappelpitjes en sumak, staan er in dit kookboek recepten voor elk soort gerecht. Brood, zoete lekkernijen, salades, groente, peulvruchten, rijst, granen, vlees, vis, zuivel en ijs. Gebruik de gerechten als ontbijt, tussendoortje, complete maaltijd of serveer ze als onderdeel van een rijk buffet/mezze tafel. Wat denk je van kruidige fregola, börek met nomadenkaas & oregano, courgettecouscous met pistache, saffraan & citroenrasp, gepofte aubergine met labne, oregano & kappertjes, koshari, Syrisch pistacheroomijs, granaatappel-rozijnijs en citroenlimonade met munt & gember. In onderstaande slideshow zie je nog meer lekkere gerechten. Mij loopt het water al in de mond.

Onder de Mediterrane zon - KookboekOnder de Mediterrane zon - KookboekOnder de Mediterrane zon - KookboekOnder de Mediterrane zon - KookboekOnder de Mediterrane zon - Kookboek
Informatie over het boek:
Titel: Onder de Mediterrane zon
Auteurs: Nadia Zerouali en Merijn Tol
Pagina’s: 368
Uitgever: Nijgh & Van Ditmar | Singel Uitgeverijen
ISBN: 978 90 388 0555 9
Prijs: € 30,99

Bestel via bol.com jouw exemplaar van Onder de Mediterrane zon

SOUQ

De ondertitel ‘tafels vol mezze’ zegt eigenlijk alles al. Het boek staat bomvol recepten waarmee je thuis kunt geniet van de lekkerste gerechtjes. Een avondje met je gezin genieten van lekker eten? Een complete feestmaaltijd voor vrienden en familie bereiden? Met de gerechten uit SOUQ zet je met het grootste gemak je tafel vol met koude en warme hapjes, salades en limonades. Om de laatste gaatjes te vullen is er natuurlijk ook aan de toetjes gedacht.

Met de meer dan honderd recepten die in SOUQ staan kan je heel wat tafels vullen. Uiteraard komt de labne verschillende keren terug. Ongelooflijk wat een hoop lekkers je daarmee kan maken. Met verrassende gerechten als halloumi met dadels, brood en sesamzaad uit de oven, kip-notenkebab, geroosterde bloemkool met tahina-noten-munttopping, freekehsalade, rode-linzenkibbeh, fijngesneden aardappel-eiersalade met arganolie en hazelnoot en crackers met ras el hanoet, dillezaad en fleur de sel maak je geheid indruk. Om de dorst te lessen zet je glazen met absintcocktail en kannen met huisgemaakt gemberbier en citroen-za’atarlimonade op tafel. Heb je eenmaal de smaak en de gezelligheid van mezze tafels geproefd en ervaren dan is SOUQ een enorme inspiratiebron. Combineer smaken, probeer andere bereidingen en creëer je eigen favorieten. De mogelijkheden zijn eindeloos.

SOUQ - KookboekSOUQ - KookboekSOUQ - KookboekSOUQ - KookboekSOUQ - KookboekSOUQ - Kookboek
Informatie over het boek:
Titel: SOUQ
Auteurs: Nadia Zerouali en Merijn Tol
Pagina’s: 256
Uitgever: Fontaine Uitgevers B.V.
ISBN: 978 90 595 6722 1
Prijs: € 32,00

Bestel via bol.com jouw exemplaar van SOUQ

Beide boeken beginnen met een uitgebreid overzicht van veel gebruikte ingrediënten, kruiden, pasta’s en smeersels. Sommige kan je in de supermarkt kopen, anderen in een Turkse of Marokkaanse winkel en soms kan je ze, zoals ingelegde citroenen, ook prima zelf maken. In de Arabische en Mediterrane keuken wordt veel gebruik gemaakt van peulvruchten, granen en groenten. En dat zie je in beide kookboeken terug. Veel van de gerechten zijn vleesloos, dus ook voor vegetariërs zijn dit fantastische boeken om inspiratie in op te doen.

Ben je nu net als ik nieuwsgierig hoe de recepten in de praktijk zijn? Komende week ga ik aan de slag met een recept en deel ik mijn ervaringen.

Dit artikel bevat affiliate links en toegestuurde boeken (Onder de Mediterrane zon, SOUQ).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie