Soepstengels of grissini - Heerlijk bij soep of een borrel. Met dit recept maak jij ze voortaan zelf. En extra lekker door toegevoegde Parmezaanse kaas.

Soepstengels of grissini

Heerlijk bij soep of een borrel. Met dit recept maak jij ze voortaan zelf. En extra lekker door toegevoegde Parmezaanse kaas.
Direct naar het recept

Als kind vond ik het heerlijk om soepstengels in mijn soep te dippen. Ze zogen zich dan zo lekker vol bouillon. Sinds ik het huis uit ben heb ik ze eigenlijk nooit meer gegeten. Hoogste tijd dus om weer eens soepstengels op tafel te zetten. Maar dan wel zelfgemaakt en met een kleine toevoeging. Door halverwege het rijzen Parmezaanse kaas aan het deeg toe te voegen worden ze extra smaakvol. In plaats van kaas kan je natuurlijk ook (verse) kruiden toevoegen. Of bestrooi de soepstengels, of grissini zoals ze ook wel worden genoemd, vlak voor het bakken met grof zeezout.

Omdat het deeg door het toevoegen van de Parmezaans kaas best zwaar wordt kan het even duren voordat het deeg voldoende is gerezen. Heb je echt geen tijd of zin om daarop te wachten kan je het deeg sneller laten rijzen door de kom in een op 30-40ºC voorverwarmde oven te plaatsen.

Soepstengels of grissini - Heerlijk bij soep of een borrel. Met dit recept maak jij ze voortaan zelf. En extra lekker door toegevoegde Parmezaanse kaas.

Soepstengels of grissini

Geef je waardering
Hoeveelheid: 16 soepstengels

Ingrediënten: 

 • 200 gr bloem
 • gr zout (± ½ theelepel)
 • 3 gr instant gist
 • 100 ml lauwwarm water
 • 25 ml olijfolie
 • 35 gr Parmezaanse kaas, geraspt
 • extra olie om kom mee in te vetten

Aan de slag:

 • Meng achtereenvolgens de gist en het zout door de bloem, schenk het water en de olijfolie erbij en kneed in 5-10 minuten tot een soepel deeg. Vet een kom lichtjes met olie in, wentel het deeg even door de schaal zodat het aan alle kanten lichtjes met olie is bedekt en dek de kom af met wat plasticfolie. Laat gedurende 30 minuten rusten op een tochtvrije plek.
 • Haal het deeg na 30 minuten uit de kom en kneed er de geraspte Parmezaanse kaas door. Zodra het deeg weer min of meer glad en soepel is leg je het terug in kom. Smeer lichtjes in met olie en laat afgedekt rijzen tot het in volume tenminste verdubbeld is. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan dit langer of korter duren. Bij mij duurde het bij 20ºC ongeveer een 1½uur.
 • Neem het deeg uit de kom, druk het met je handen uit tot een deeglap van 20×27 cm en snij in 16 repen. Om de soepstengels ronder te maken rol je de deegrepen even heen en weer maar je kan ze ook direct op een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat leggen. Plaatst de bakplat in het midden van een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven en bak de soepstengels in 20 minuten krokant en lichtbruin. Om te testen of de stengels goed zijn neem je er eentje uit de oven, laat iets afkoelen en controleer of de binnenkant goed droog is. De binnenkant moet echt droog zijn anders wordt de soepstengel niet krokant.
 • Laat de soepstengels afkoelen op een taartrooster. Luchtdicht afgesloten zijn de soepstengels prima te bewaren.
  Eet smakelijk!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept