Soepballetjes - Magere maar toch sappige en smaakvolle balletjes voor in de soep. Maak gelijk een dubbele portie en vries een deel in voor later gebruik.

Soepballetjes

Magere maar toch sappige en smaakvolle balletjes voor in de soep. Maak gelijk een dubbele portie en vries een deel in voor later gebruik.
Direct naar het recept

In een goed gevulde groente- of tomatensoep horen sappige soepballetjes. En toch heb ik heel lang geen soepballetjes gemaakt. Waarom? Omdat ik zo’n hekel heb aan al dat vet dat erbij vrijkomt. Natuurlijk kan je dat er met een schuimspaan afscheppen maar echt naar mijn zin werd het nooit. De gehaktballetjes vooraf bakken in een koekenpan vond ik ook geen optie want daar worden ze stug en hard van terwijl soepballetjes juist lekker sappig moeten zijn. Dus dan maar geen balletjes in de soep. Althans tot voor kort.

Een tijdje terug besloot ik dat het over moest zijn met soep zonder soepballetjes. Mijn oplossing: de soepballetjes niet koken in de soep maar in een apart pannetje met een beetje bouillon. Balletjes eruit vissen, bouillon ontdoen van al het vet en zowel balletje als bouillon gebruiken in de soep. Zo behoud je toch alle smaken en blijft je soep lekker mager. En als je dan toch bezig bent, maak dan gelijk wat extra balletjes en vries ze in. Zo kan je altijd snel een lekkere, gevulde soep op tafel zetten.

Soepballetjes - Magere maar toch sappige en smaakvolle balletjes voor in de soep. Maak gelijk een dubbele portie en vries een deel in voor later gebruik.

Soepballetjes

2 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 1 portie

Ingrediënten: 

 • 250 gr mager rundergehakt
 • 1 eetlepel paneermeel
 • 5 gr gehaktkruiden ± ½ eetlepel
 • 500 ml bouillon

Aan de slag:

 • Voeg gehakt, paneermeel en gehaktkruiden samen en kneed goed door. Draai mooie, kleine balletjes van het gehakt en leg ze op een bord.
 • Breng de bouillon aan de kook en laat de balletjes er voorzichtig in glijden. Kook de balletjes 5 minuten en schep dan uit de pan in een zeef of vergiet. Koel de bouillon snel af in een bak met koud water zodat het vrijgekomen vet stolt. Schep het vet eraf en giet de bouillon door een zeef in een schone pan of diepvriesdoos. Voor een echt heldere bouillon leg je ook nog een kaasdoek in de zeef.
 • Doe de soepballetjes terug in de gezeefde bouillon en gebruik in een soep of vries (een deel) in voor later gebruik.
  Eet smakelijk!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

4,50 from 2 votes (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept
3 reacties

 1. Margreet Anceaux schreef:

  Balletjes van gehakt met kruiden, mespuntje sambal, paar druppels Worcester. En traditioneel wel met ei en beschuit.
  Ik kook ze in water, bewaar de balletjes apart (totdat de soep klaar is), haal evt vet van het water af en gebruik het om de groenten in te trekken. Resultaat: wel de bouillon, geen keiharde knikkers.
  Hier moest ik wel 65+ voor worden…

 2. Mariëlle schreef:

  Goedemorgen
  Doe je bewust geen ei erdoor?
  Hartelijke groet

  1. Ik gebruik eigenlijk nooit ei door mijn gehakt. Niet in soepballetjes maar ook niet in gebraden gehaktballen. Ei maakt gehaktballetjes iets smeuïger maar eerlijk gezegd missen wij het niet. Wel zo makkelijk zonder een eitje denk ik dan.