Soba noodles met miso en shiitake - Noedels, paddenstoelen en veel umami, dit wil je proeven! Staat ook nog eens zo op tafel...

Soba noodles met miso en shiitake

Noedels, paddenstoelen en veel umami, dit wil je proeven! Staat ook nog eens zo op tafel...
Direct naar het recept

Paddenstoelen heb ik eigenlijk altijd wel in huis. Ideaal om snel even te bakken bij een omelet, op toast -met lekker veel knoflook!- of in een snel gerechtje met noedels. Bijvoorbeeld de soba noodles met miso en shiitake van vandaag. Bomvol smaak en staat ook nog eens zo op tafel.

Gewoontegetrouw kies je misschien snel voor witte champignons of kastanjechampignons maar probeer vooral ook eens de talloze andere paddestoelen die in het groenteschap liggen. Oesterzwammen, shiitake, koningsoesterzwammen of bundelzwammen. Stuk voor stuk heerlijke paddenstoelen die je het hele jaar door in vele gerechten kunt gebruiken.

Soba noodles met miso en shiitake - Noedels, paddenstoelen en veel umami, dit wil je proeven! Staat ook nog eens zo op tafel...

Soba noodles met miso en shiitake

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

  • 75 gr soba noodles
  • 100 gr shiitake

Voor de marinade:

  • 1 eetlepel miso
  • 1 theelepel Kikkoman
  • 1 theelepel mirin
  • 1 theelepel saké
  • beetje honing
  • scheutje vers citroensap
  • klein teentje knoflook, geraspt
  • stukje gemberwortel, geraspt

Voor de garnering:

  • verse bieslook
  • wit sesamzaad

Aan de slag:

  • Meng in een kommetje alle ingrediënten voor de marinade. Verwijder eventuele harde stukjes van steeltjes van de shiitake en snij in plakjes.
  • Kook de noodles gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Zet de shiitake snel aan in een hete koekenpan, roer de soba noodles en het sausje erdoor en schep op 2 borden. Garneer met bieslook en sesamzaad.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Bak shiitake vooral niet te lang, dan worden ze taai. Een minuut of 5 is meer dan voldoende. Gebruik ook vooral niet teveel boter of olie. Dat wordt opgezogen door de shiitake waardoor ze vet en zompig worden, jammer.
  2. Liefhebber van pittig? Rasp eens wat verse rode peper door de marinade.
  3. Extra lekker met tonijn tataki.
  4. Hoewel miso prima verkrijgbaar is in de supermarkt koop ik het veelal bij Xenos. De verpakkingen in de supermarkt vind ik onnodig duur (€ 6,99) en groot (300 gr). Bij Xenos betaal je € 1,49 voor een zakje van 140 gr.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Dit recept bevat een toegestuurd product (shiitake).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept