Soba noodles met miso en shiitake
Paddenstoelen heb ik eigenlijk altijd wel in huis. Ideaal om snel even te bakken bij een omelet, op toast -met lekker veel knoflook!- of in een snel gerechtje met noedels. Bijvoorbeeld de soba noodles met miso en shiitake van vandaag. Bomvol smaak en staat ook nog eens zo op tafel.
Gewoontegetrouw kies je misschien snel voor witte champignons of kastanjechampignons maar probeer vooral ook eens de talloze andere paddestoelen die in het groenteschap liggen. Oesterzwammen, shiitake, koningsoesterzwammen of bundelzwammen. Stuk voor stuk heerlijke paddenstoelen die je het hele jaar door in vele gerechten kunt gebruiken.
Combineer paddenstoelen met gnocchi, maak asperges met paddenstoelen en misoboter, vul portobello met tomaat en feta of maak een vegetarische kapsalon met oesterzwam. Voor bij de borrel maak je vegetarische calamari van koningsoesterzwam of serveer een puntje quiche met paddenstoelen, hazelnoten en gorgonzola.
Nu ben ik wel benieuwd. Gebruik jij vaak paddenstoelen en wat is dan jouw favoriete gerecht?

Soba noodles met miso en shiitake
Ingrediënten:
- 75 gr soba noodles
- 100 gr shiitake
Voor de marinade:
- 1 eetlepel miso
- 1 theelepel Kikkoman
- 1 theelepel mirin
- 1 theelepel saké
- beetje honing
- scheutje vers citroensap
- klein teentje knoflook, geraspt
- stukje gemberwortel, geraspt
Voor de garnering:
- verse bieslook
- wit sesamzaad

Bespaar tot €85,- op de eerste 4 boxen!
Aan de slag:
- Meng in een kommetje alle ingrediënten voor de marinade. Verwijder eventuele harde stukjes van steeltjes van de shiitake en snij in plakjes.
- Kook de noodles gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Zet de shiitake snel aan in een hete koekenpan, roer de soba noodles en het sausje erdoor en schep op 2 borden. Garneer met bieslook en sesamzaad.Eet smakelijk!
Tips:
- Bak shiitake vooral niet te lang, dan worden ze taai. Een minuut of 5 is meer dan voldoende. Gebruik ook vooral niet teveel boter of olie. Dat wordt opgezogen door de shiitake waardoor ze vet en zompig worden, jammer.
- Liefhebber van pittig? Rasp eens wat verse rode peper door de marinade.
- Extra lekker met tonijn tataki.
- Hoewel miso prima verkrijgbaar is in de supermarkt koop ik het veelal bij Xenos. De verpakkingen in de supermarkt vind ik onnodig duur (€ 6,99) en groot (300 gr). Bij Xenos betaal je € 1,49 voor een zakje van 140 gr.
De nieuwste recepten gratis in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Recent gepubliceerd:
Naan met biefstukpuntjes in teriyaki saus
Pin dit lekkere recept gelijk op Pinterest

Dit recept bevat een toegestuurd product (shiitake).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.