Header Overetengesproken.nl
Snijbonenstamppot

Snijbonenstamppot

 |  Geen reacties
2K Shares

Stamppotten, ik ben er gek op en maak ze dan ook regelmatig. Zuurkool of boerenkool, beiden uiteraard met rookworst, eet ik graag in de koude wintermaanden. In de herfst en het voorjaar kies ik eerder voor hutspot met een heerlijk zacht lapje stoofvlees of een snijbonenstamppot.

In feite is een stamppot niets anders dan gekookte aardappelen die je samen met groente tot een puree stampt. Laat je fantasie de vrije loop en je kan eindeloos variëren. De verassing zit ‘m in het op smaak brengen. Zo kan je zuurkool iets extra’s geven door er stukjes appel of kruiden aan toe te voegen. Voor een oosterse stamppot neem je bijvoorbeeld prei, champignons, tauge, knoflook, sambal en wat ketjap. Geef er een oosters gekruid speklapje bij en je zet iets heel verrassends op tafel. De snijbonenstamppot van vandaag breng ik op smaak met mosterd.

Snijbonenstamppot - Licht verteerbare stamppot die ook nog eens super makkelijk te maken is.

Snijbonenstamppot

Licht verteerbare stamppot die ook nog eens super makkelijk te maken is.

Hoeveelheid 2 personen

Ingrediënten

  • 500 gr iets kruimige aardappels, geschild
  • 500 gr snijbonen
  • 150 gr ontbijtspek
  • scheut halfvolle melk
  • 1 eetlepel mosterd
  • zout

Aan de slag

  1. Was de snijbonen, haal ze af en draai ze door een snijbonenmolentje of snij in heel dunne reepjes. Doe de gesneden snijbonen in een pan.
  2. Was de geschilde aardappels en snij in kleine stukjes. Breng met wat water aan de kook.
  3. Doe een klein laagje water bij de snijbonen en breng aan de kook.
  4. Snij het ontbijtspek in stukjes en bak zachtjes tot mooie, bruine krokantjes.

    Tip: lees voor meer info mijn recept voor perfect gebakken spekjes.

  5. Wanneer de aardappels gaar zijn, giet je ze af en laat ze even droogstomen. Doe er vervolgens een scheut melk bij en stamp met een stamper tot een smeuïge puree. Voeg halverwege een eetlepel mosterd toe en stamp alles weer goed door elkaar. Voeg naar behoefte extra melk toe.
  6. Als het goed is zijn inmiddels de snijbonen ook gaar. Giet af en laat even goed uitdampen/droogstomen. Als ze nog te nat zijn wordt de stamppot erg kledderig dus laat ze echt even goed drogen. Doe de snijbonen vervolgens bij de aardappelpuree en roer alles goed door met bijvoorbeeld een houten lepel. Voeg naar behoefte extra zout toe.
  7. Schep de snijbonenstamppot op de borden en strooi er de krokante spekjes overheen.

    Eet smakelijk!

Tips

Geef er ook eens ovengedroogde tomaatjes of geraspte kaas bij.

Geef een reactie