Snijbonenstamppot - Licht verteerbare stamppot die ook nog eens super makkelijk te maken is.

Snijbonenstamppot

Licht verteerbare stamppot die ook nog eens super makkelijk te maken is.

Deel dit recept/artikel!

Stamppotten, ik ben er gek op en maak ze dan ook regelmatig. Zuurkool of boerenkool, beiden uiteraard met rookworst, eet ik graag in de koude wintermaanden. In de herfst en het voorjaar kies ik eerder voor hutspot met een heerlijk zacht lapje stoofvlees of een snijbonenstamppot.

In feite is een stamppot niets anders dan gekookte aardappelen die je samen met groente tot een puree stampt. Laat je fantasie de vrije loop en je kan eindeloos variëren. De verassing zit ‘m in het op smaak brengen. Zo kan je zuurkool iets extra’s geven door er stukjes appel of kruiden aan toe te voegen. Voor een oosterse stamppot neem je bijvoorbeeld prei, champignons, tauge, knoflook, sambal en wat ketjap. Geef er een oosters gekruid speklapje bij en je zet iets heel verrassends op tafel. De snijbonenstamppot van vandaag breng ik op smaak met mosterd.

Snijbonenstamppot - Licht verteerbare stamppot die ook nog eens super makkelijk te maken is.
Snijbonenstamppot - Licht verteerbare stamppot die ook nog eens super makkelijk te maken is.

Snijbonenstamppot

3 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

  • 500 gr iets kruimige aardappels, geschild
  • 500 gr snijbonen
  • 150 gr ontbijtspek
  • scheut halfvolle melk
  • 1 eetlepel mosterd
  • zout

Aan de slag:

  • Was de snijbonen, haal ze af en draai ze door een snijbonenmolentje of snij in heel dunne reepjes. Doe de gesneden snijbonen in een pan.
  • Was de geschilde aardappels en snij in kleine stukjes. Breng met wat water aan de kook.
  • Doe een klein laagje water bij de snijbonen en breng aan de kook.
  • Snij het ontbijtspek in stukjes en bak zachtjes tot mooie, bruine krokantjes.Tip: lees voor meer info mijn recept voor perfect gebakken spekjes.
  • Wanneer de aardappels gaar zijn, giet je ze af en laat ze even droogstomen. Doe er vervolgens een scheut melk bij en stamp met een stamper tot een smeuïge puree. Voeg halverwege een eetlepel mosterd toe en stamp alles weer goed door elkaar. Voeg naar behoefte extra melk toe.
  • Als het goed is zijn inmiddels de snijbonen ook gaar. Giet af en laat even goed uitdampen/droogstomen. Als ze nog te nat zijn wordt de stamppot erg kledderig dus laat ze echt even goed drogen. Doe de snijbonen vervolgens bij de aardappelpuree en roer alles goed door met bijvoorbeeld een houten lepel. Voeg naar behoefte extra zout toe.
  • Schep de snijbonenstamppot op de borden en strooi er de krokante spekjes overheen.
    Eet smakelijk!

Tips:

Geef er ook eens ovengedroogde tomaatjes of geraspte kaas bij.

Deel dit recept:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




8 reacties

    1. Wat fijn dat je de stamppot ook zo lekker vindt. Zat net na te denken wat we komende week gaan eten. Ik heb gelijk weer snijbonen op de boodschappenlijst gezet…

  1. Ik heb dit recept vanavond voor t eerst gemaakt .k heb er zondgedroogde tomaatjes in reepjes en geraspte kaas soorheen gedaan, hey was super lekker !! Dank je wel.voor dir heerlijke recept

    1. Wat een leuke variatie om zongedroogde tomaatjes te gebruiken. Toch weer een andere bite en smaak dan ovengedroogde tomaatjes. Dank voor de tip, ga ik ook eens doen…

  2. Hallo ik het vandaag gemaakt.Ik heb het zeker 25 jaar niet meer gegeten. Maar ik moet eerlijk zeggen de smaak was net als toen .Heb er zelf een gemaakte gehaktbal bij gegeten .Ik heb er van genoten. Bedankt voor het recept .Ps ik ga het nu vaker makan