Snelle satésaus met pindakaas en soto kruiden - Smaakvolle satésaus die makkelijk en snel te maken is. Lekker pittig door een lepeltje sambal.

Snelle satésaus met pindakaas en soto kruiden

Smaakvolle satésaus die makkelijk en snel te maken is. Lekker pittig door een lepeltje sambal.
Direct naar het recept

Satésaus of pindasaus gaat er bij mij altijd wel in. Over een fijne saté ajam van de BBQ of om lekker te dippen met een stukje stokbrood of wat kroepoek. Ik vind het alleen vaak zo’n gedoe om satésaus te maken. Hoewel ik de meeste kruiden en specerijen doorgaans wel in huis heb zal je zien dat precies wanneer ik zin heb in saté ik bijvoorbeeld geen citroengras in huis heb. Maar nu heb ik de ideale oplossing gevonden: een snelle satésaus met pindakaas en soto kruiden.

Het idee kwam om soto kruiden te gebruiken in satésaus kwam in me op toen ik een blikje Euroma Soto by Jonnie Boer kruiden toegestuurd kreeg. Soto (Indonesische soep) heb ik nog niet eerder zelf gemaakt maar leek me leuk om met deze kruiden nu dan toch eens te maken. Toen ik de ingrediënten bekeek zag ik dat er ook veel kruiden in zitten die ik graag in mijn pindasaus gebruik. En laat ik nou net die dag ook zin hebben in saté. Het experiment pakte heel goed uit. Michel’s oordeel: de lekkerste satésaus die je hebt gemaakt.

Ingrediënten snelle satésaus met pindakaas en soto kruiden

Aan satésaus met pindakaas wordt vaak een flinke schep bruine basterdsuiker of palmsuiker toegevoegd. De ketjap medja die ik gebruik vind ik al zoet genoeg. Sterker nog, geregeld vervang ik een deel van de ketjap door Kikkoman sojasaus om net even een wat hartigere saus te krijgen. Kaki Tiga ketjap medja is verkrijgbaar in de veel supermarkten, toko’s en bij Xenos.

Ook in mijn pindakaas zit geen suiker. Het liefst maak ik het zelf van pinda’s. Als ik dan toch een keer pindakaas koop let ik altijd op de ingrediënten: zit er suiker of palmolie in dan hoef ik het echt niet. In dit recept gebruikte ik Zeemansboter pindakaas met chilipoeder. Biologische pindakaas met een snufje zeezout en een beetje biologische cayennepeper, zo lekker. Geeft net even wat extra pit dan gewone pindakaas.

Snelle satésaus met pindakaas en soto kruiden - Smaakvolle satésaus die makkelijk en snel te maken is. Lekker pittig door een lepeltje sambal.

Snelle satésaus met pindakaas en soto kruiden

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 -3 personen

Ingrediënten: 

 • 1 kleine ui, gesnipperd
 • 2 theelepels soto kruiden
 • 200 ml kokosmelk
 • eetlepel ketjap medja
 • 3½-4 eetlepels pindakaas
 • 1 theelepel sambal
 • kneepje limoensap
 • kokosolie

Voor de garnering:

 • gehakte pinda’s

Aan de slag:

 • Verwarm de kokosolie en fruit daarin de ui zachtjes aan en voeg de soto kruiden toe. Als na een paar minuten het mengsel lekker begint te ruiken schenk je de kokosmelk en de ketjap medja erbij. Laat gedurende een minuut of tien zachtjes doorwarmen om de smaken goed los te laten komen.
 • Breng het kokosmengsel al roerend aan de kook en voeg eetlepel voor eetlepel de pindakaas toe. Zorg steeds dat de pindakaas goed is opgelost voordat je de volgende pindakaas toevoegt. Roer er tot slot nog de sambal en wat limoensap door. Proef en breng eventueel op smaak met wat extra ketjap media, limoensap en/of sambal. Laat de satésaus afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  Tip: Vervang de helft van de ketjap medja eens door sojasaus van Kikkoman. Kikkoman geeft de satésaus net even een hartigere smaak dan wanneer je alleen ketjap medja gebruikt.
 • Warm vlak voor gebruik de satésaus rustig op. Verdun eventueel met wat water of (kokos)melk. Door het bewaren dikt de saus vaak nog wat in.
 • Serveer de satésaus in een schaal of schep over spiesjes kipsaté en garneer met wat gehakte pinda’s.
  Eet smakelijk!

Tips:

De saté saus tevoren maken en laten afkoelen is niet alleen makkelijk maar geeft ook meer smaak. Tijdens het bewaren kunnen de smaken van de kruiden en specesmaken zich extra goed ontwikkelen.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept bevat ontvangen producten (pindakaas, soto kruiden).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept