Header Overetengesproken.nl
Sitostick uit Vet lekker van Danny Jansen

Sitostick uit Vet lekker van Danny Jansen

 |  Geen reacties
291 Shares

Twee weken geleden lag daar ineens Vet lekker, het nieuwe kookboek van Danny Jansen, bij mij op de mat. Nederlandse street food cultuur: de geschiedenis & recepten. Ik kon me niet inhouden en heb het boek gelijk van voren naar achter en weer terug doorgebladerd: echt alle bekende snacks staan erin!! Met dit boek hoef je deur niet meer uit om te genieten van heerlijke snacks. Voortaan maak je een berenklauw, smulrol, kroket, frikandel, bamiblok, kipcorn of kaassoufflé gewoon zelf. Maar dat is niet alles. Je leest ook over de verschillende soorten friet en hun bereiding. Zin in een sausje erbij? Ook van onder andere mayonaise, joppiesaus en currysaus staat de receptuur in dit boek.

Uit een nieuw kookboek moet natuurlijk worden gekookt. Op Instagram vroeg Louise van Keukenatelier me of de sitostick ook in het boek staat. Eerlijk gezegd had ik nog nooit gehoord van deze snack. Dus ik zocht het op en ja, het recept staat erin en het sprak me direct aan. Gekruid kippenvlees met stukjes ui in een deeg jasje. Mijn keuze was gemaakt.

Het voorbereiden van de sitostick was erg makkelijk. Ik gebruikte de helft van de receptuur en maakte er 4 sitosticks mee. Achteraf had ik de vleesstukjes wel wat kleiner kunnen maken want het waren nu echt flinke sticks. Ook het aanbrengen van het deegjasje en het frituren was geen enkel probleem. Voor wat extra pit had ik door het beslag een beetje paprika- en chilipoeder gedaan. En toen was het tijd om te proeven. Manlief had al aangekondigd uitsluitend voor de vorm een hapje te proeven want hij had al uitgebreid geluncht. Ik kan je vertellen: alles ging schoon op, zó lekker vonden we de sitosticks. En manlief: die heeft zonder blikken of blozen 2 van de 4 sticks opgegeten… Aanvankelijk dacht ik er ketchup bij te geven maar zoete chilisaus smaakte ons het best.
Sitostick uit Vet lekker van Danny Jansen - Superlekkere snack uit de snackbar die je nu ook heel makkelijk zelf thuis maakt. Een aanrader, echt eens doen!

Informatie over het boek:

Titel: Vet lekker
Auteur: Danny Jansen
Pagina’s: 272
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers / Lev.
ISBN: 9789400510142
Prijs: € 20,00

Ook enthousiast? Bestel via bol.com jouw exemplaar van Vet lekker

Sitostick uit Vet lekker van Danny Jansen

Superlekkere snack uit de snackbar die je nu ook heel makkelijk zelf thuis maakt. Een aanrader, echt eens doen!
Hoeveelheid 8 -10 sitosticks

Ingrediënten

  • 700 gr kippendijfilet of kipgehakt
  • 2 theelepels uienpoeder
  • theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel korianderzaad
  • 2 theelepels zout
  • ½ theelepel witte peper
  • 2 uien, in parten
  • 1 ei
  • 150 ml water
  • 150 gr bloem
  • paprikapoeder
  • snufje chilipoeder
  • mespunt zout
  • 8-10 satéprikkers

Extra benodigdheden:

  • stoompan
  • frituurpan

Aan de slag

  1. Doe uienpoeder, knoflookpoeder, zout, peper en het korianderzaad in een vijzel en wrijf fijn.
  2. Verwijder het vet van de kippendijfilet, snij in kleinere stukken en maal samen met de fijngewreven kruiden fijn in een foodprocessor of hakmolentje van een staafmixer.

  3. Vorm van het gehakt vierkante staven van een kleine 3x3 cm in doorsnede en stoom gaar in de stoompan. Mijn stoompan is niet zo groot dus ik maakte een paar kortere staven en stoomde ze in een paar sessies gaar. Het garen duurt ongeveer 10 minuten. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  4. Snij de gestoomde kip in vierkante blokjes, dep goed droog met wat keukenpapier en rijg de kipstukjes om en om met de ui-partjes aan de satéprikkers.
  5. Meng voor het beslag ei, bloem, zout, water, paprika- en chilipoeder. Omhul de sitosticks met het beslag en bak gedurende 5 minuten in de hete olie (180°C). Laat even uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

    Eet smakelijk!

Tips

Lekker met zoete chilisaus.

Dit blog bevat een affiliate link en een ontvangen product (Vet lekker).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

Geef een reactie

Recept waardering