Zelf sitostick maken
Twee weken geleden lag daar ineens Vet lekker, het nieuwe kookboek van Danny Jansen, bij mij op de mat. Nederlandse street food cultuur: de geschiedenis & recepten. Ik kon me niet inhouden en heb het boek gelijk van voren naar achter en weer terug doorgebladerd: echt alle bekende snacks staan erin!!
Met dit boek hoef je deur niet meer uit om te genieten van heerlijke snacks. Voortaan maak je een berenklauw, smulrol, kroket, frikandel, bamiblok, kipcorn of kaassoufflé gewoon zelf. Maar dat is niet alles. Je leest ook over de verschillende soorten friet en hun bereiding. Zin in een sausje erbij? Ook van onder andere mayonaise, joppiesaus en currysaus staat de receptuur in dit boek.
Uit een nieuw kookboek moet natuurlijk worden gekookt. Op Instagram vroeg Louise van Keukenatelier of de sitostick ook in het boek staat. Eerlijk gezegd had ik nog nooit gehoord van die snack. Dus ik zocht het op en ja, het recept staat erin. Gekruid kippenvlees met stukjes ui in een deeg jasje. Het sprak me direct aan en mijn keuze was gemaakt.
Zelf sitostick maken
Het voorbereiden van de sitostick was erg makkelijk. Ik gebruikte de helft van de receptuur en maakte er 4 sitosticks mee. Achteraf had ik de vleesstukjes wel wat kleiner kunnen maken want het waren nu echt flinke sticks. Ook het aanbrengen van het deegjasje en het frituren was geen enkel probleem. Voor wat extra pit had ik door het beslag een beetje paprika- en chilipoeder gedaan.
En toen was het tijd om te proeven. Manlief had al aangekondigd uitsluitend voor de vorm een hapje te proeven want hij had al uitgebreid geluncht. Ik kan je vertellen: alles ging schoon op, zó lekker vonden we de sitosticks. Enne…manlief heeft dus gewoon zonder blikken of blozen 2 van de 4 sticks opgegeten :-)) Aanvankelijk dacht ik er ketchup bij te geven maar zoete chilisaus smaakte ons het best.
Ook enthousiast? Bestel via bol.com jouw exemplaar van Vet lekker
Sitostick
Ingrediënten:
- 700 gr
kipdijfilet of kipgehakt - 2 theelepels uienpoeder
- 1½ theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel korianderzaad
- 2 theelepels zout
- ½ theelepel witte peper
- 2 uien, in parten
- 1 ei
- 150 ml water
- 150 gr bloem
- paprikapoeder
- snufje chilipoeder
- mespunt zout
Keukengerei:
- 8-10 satéprikkers
- stoompan
- frituurpan
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Doe uienpoeder, knoflookpoeder, zout, peper en het korianderzaad in een vijzel en wrijf fijn.
- Verwijder het vet van de kippendijfilet, snij in kleinere stukken en maal samen met de fijngewreven kruiden fijn in een foodprocessor of hakmolentje van een staafmixer.
- Vorm van het gehakt vierkante staven van een kleine 3×3 cm in doorsnede en stoom gaar in de stoompan. Mijn stoompan is niet zo groot dus ik maakte een paar kortere staven en stoomde ze in een paar sessies gaar. Het garen duurt ongeveer 10 minuten. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.
- Snij de gestoomde kip in vierkante blokjes, dep goed droog met wat keukenpapier en rijg de kipstukjes om en om met de ui-partjes aan de satéprikkers.
- Meng voor het beslag ei, bloem, zout, water, paprika- en chilipoeder. Omhul de sitosticks met het beslag en bak gedurende 5 minuten in de hete olie (180°C). Laat even uitlekken op keukenpapier en serveer direct.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit blog bevat een affiliate link en een ontvangen product (Vet lekker).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Beetje late reactie, maar de enige echte saus die hierbij hoort is pindasaus.
Waarvan akte! Ik ben geen kenner dus neem het gelijk van je aan…