Siroop van citroen verbena of verveine - Frisse naar citroen smakende siroop. Lekker als limonade, in cocktails, over toetjes of in gebak.

Siroop van citroen verbena of verveine

Frisse naar citroen smakende siroop. Lekker als limonade, in cocktails, over toetjes of in gebak.
Direct naar het recept

Citroen verbena is misschien wel mijn lievelingskruid. Je zet er niet alleen heerlijke kruidenthee mee, je kunt er ook waanzinnig lekkere siroop van trekken. Lekker in de yoghurt, met wat water als verfrissend drankje of je gebruikt het in een mocktail of cocktail. Ik geef je mijn recept zodat ook aan de slag kunt met deze lekkere siroop van citroen verbena. Want echt, als je de smaak eenmaal hebt geproefd ben je om.

Citroen verbena is hetzelfde als verveine

Inmiddels alweer jaren geleden logeerde ik bij een oom en tante in Frankrijk. Op een avond plukte mijn tante wat blaadjes van een struik in haar tuin en zette er thee van. Geen idee wat het voor kruid het was maar ik was verkocht. Bleek dus verveine of citroen verbena te zijn. Omdat verveine in Nederland vaak lastig te verkrijgen is neem ik sinds die tijd altijd pakjes infusion verveine uit Frankrijk mee.

Gedroogde verveine of citroen verbena is lekker maar vers is natuurlijk het allerlekkerst. Afgelopen week (mid juli) ben ik op zoek gegaan naar een plantje, bleek lastiger dan gedacht. Uiteindelijk vond ik biologische plantjes bij Plantentuin Esveld in Boskoop. Wat bleek, het was eigenlijk te ver in het seizoen waardoor de plantjes bij de meeste kwekerijen inmiddels waren uitverkocht.

Tip: zorg dat je de Latijnse naam -Aloysia triphylla of Aloysia citriodora- bij de hand hebt. Veel tuincentra die ik belde vroegen daarnaar omdat er verschillende soorten blijken te zijn. De een is wel eetbaar de ander niet. Je wilt natuurlijk alleen de eetbare variant hebben…

Siroop van citroen verbena of verveine - Frisse naar citroen smakende siroop. Lekker als limonade, in cocktails, over toetjes of in gebak.

Siroop van citroen verbena of verveine

Geef je waardering
Hoeveelheid: 1 flesje

Ingrediënten: 

 • 125 ml water
 • 80 gr suiker
 • 5-6 gr verse citroen verbena of verveine blaadjes
 • 1 eetlepel citroensap

Aan de slag:

 • Spoel de blaadjes met koud water en schud goed droog.
 • Breng het water en de suiker langzaam aan de kook zodat de suiker goed oplost. Voeg de blaadjes citroen verbena of verveine samen met het citroensap toe en laat 5 minuten zachtjes trekken. Houd de deksel op de pan zodat er zo min mogelijk vocht verdampt. Neem de pan daarna van de pit en laat afkoelen. Bewaar tenminste 12 uur in de koelkast om de smaak goed in te laten trekken.
 • Giet de siroop door een zeef in een flesje en bewaar in de koelkast.
  Geniet ervan!

Tips:

 1. Hoe lang je de siroop kunt bewaren is afhankelijk van de temperatuur waar je het bij bewaart en hoe schoon en steriel het flesje is waar je het in bewaart. Wil je de siroop bewaren voor later gebruik breng het dan na het zeven snel aan de kook, giet in een gesteriliseerde fles en sluit direct.
 2. Voor een sterkere of juist zachtere smaak speel je met de tijd dat je de blaadjes laat trekken in de siroop. In vind een nacht in de koelkast heerlijk maar je kan natuurlijk ook veel sneller de blaadjes eruit zeven.
 3. Afhankelijk van je smaak gebruik je meer of minder suiker. Minder suiker gebruiken gaat wel ten koste van de houdbaarheid. Ik speel er doorgaans een beetje mee. Omdat ik liever kleine beetjes siroop maak die snel op gaan maak ik me niet druk om de houdbaarheid.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept