Header Overetengesproken.nl
Shortbread fingers

Shortbread fingers

 |  2 reacties
11 Shares

Shortbread fingers, je weet wel, die dikke, rechthoekige Engelse zandkoekjes die te lekker zijn om vanaf te blijven! De bekendste zijn ongetwijfeld de Walkers Shortbread Fingers in de zwart/rode verpakking met de Schotse ruit. Maar zelfgemaakt zijn ze echt het allerlekkerst!!

Het deeg voor de shortbread fingers is heel basaal: 1 deel suiker, 2 delen roomboter, 3 delen bloem en een snufje zout. Om ze iets luchtiger te maken heb ik een deel van de bloem door zelfrijzend bakmeel vervangen. Tratditioneel zijn de koekjes mooi blank. De truc daarvoor is het het deeg voor het bakken goed te koelen en het vervolgens op een lage temperatuur te bakken. Wanneer serveer jij de deze lekkere koekjes bij de thee of koffie?

Shortbread fingers - Traditioneel Engelse zandkoekje, te lekker om vanaf te blijven! Door het koekje te bakken op lage temperatuur blijft het mooi blank.

Ingrediënten voor 24 stuks

 • 100 gr kristalsuiker
 • 200 gr koude roomboter
 • 100 gr zelfrijzend bakmeel
 • 200 gr bloem
 • snuf zout

Bakblik 20x20cm
Vel bakpapier
Mes
Lange satéprikker met stompe achterzijde

Aan de slag

Doe alle ingrediënten in een kom en snij met 2 messen of een deegmenger de boter in de kom tot kleine stukjes en meng het goed met de bloem en het bakmeel. Je kan dit natuurlijk ook in een keukenmachine doen als je die hebt staan. Kneed er dan met een koele hand snel een deeg van. Kneed vooral niet te lang, een ietwat kruimelig deeg is prima. Door teveel kneden verlies je de luchtige structuur en daarbij druk je het deeg straks toch met de hand uit tot een platte koek.

Vorm het vel bakpapier keurig als een soort inzet in het bakblik en druk er vervolgens het deeg in uit. Werk snel want het is niet de bedoeling dat de boter zacht wordt of zelfs smelt. Zet het bakblik 1 uur in de koelkast om op te stijven.

Haal het bakblik uit de koelkast en zet in het midden van een op 160ºC conventioneel voorverwarmde oven. Na 30 minuten haal je het bakblik eruit en snij je de koek (in het bakblik) snel in 8 repen die je vervolgens weer in drieën snijdt. Stempel met de achterzijde van de satéprikker in elk koekje het kenmerkende shortbread fingers patroon en zet het bakblik weer terug in de oven en bak in nog eens 30 minuten af.

Haal de shortbread fingers uit het bakblik en laat afkoelen op een taartrooster. Eenmaal afgekoeld kan je de koekjes luchtdicht prima bewaren

Eet smakelijk!

Tip: In plaats van een vierkante bakvorm kan je ook prima een rechthoekige vorm van 13×33 cm met losse bodem gebruiken.

2 Reacties

 1. Cynthia
  | Beantwoorden

  Echt een simpel recept! Ga ik een keer maken!

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Zou ik zeker doen want de shortbread fingers zijn echt superlekker!

Geef een reactie

Close
Vul je gegevens in en ontvang
elke vrijdag GRATIS:

..

Inschrijven nieuwsbrief