Shortbread fingers - Traditioneel Engelse zandkoekje, te lekker om vanaf te blijven! Door het koekje te bakken op lage temperatuur blijft het mooi blank.

Shortbread fingers

Traditioneel Engelse zandkoekje, te lekker om vanaf te blijven! Door het koekje te bakken op lage temperatuur blijft het mooi blank.
Direct naar het recept

Shortbread fingers, je weet wel, die dikke, rechthoekige Engelse zandkoekjes die te lekker zijn om vanaf te blijven! De bekendste zijn ongetwijfeld de Walkers Shortbread Fingers in de zwart/rode verpakking met de Schotse ruit. Maar zelfgemaakt zijn ze echt het allerlekkerst!!

Het deeg voor de shortbread fingers is heel basaal: 1 deel suiker, 2 delen roomboter, 3 delen bloem en een snufje zout. Om ze iets luchtiger te maken heb ik een deel van de bloem door zelfrijzend bakmeel vervangen. Tratditioneel zijn de koekjes mooi blank. De truc daarvoor is het het deeg voor het bakken goed te koelen en het vervolgens op een lage temperatuur te bakken. Wanneer serveer jij de deze lekkere koekjes bij de thee of koffie?

Shortbread fingers - Traditioneel Engelse zandkoekje, te lekker om vanaf te blijven! Door het koekje te bakken op lage temperatuur blijft het mooi blank.

Shortbread fingers

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 24 stuks

Ingrediënten: 

 • 100 gr kristalsuiker
 • 200 gr koude roomboter
 • 100 gr zelfrijzend bakmeel
 • 200 gr bloem
 • snuf zout

Extra benodigdheden:

 • bakblik 20×20 cm
 • vel bakpapier
 • mes
 • satéprikker met stompe achterzijde

Aan de slag:

 • Doe alle ingrediënten in een kom en snij met 2 messen of een
  de boter in de kom tot kleine stukjes en meng het goed met de bloem en het bakmeel. Je kan dit natuurlijk ook in een keukenmachine doen als je die hebt staan. Kneed er dan met een koele hand snel een deeg van. Kneed vooral niet te lang, een ietwat kruimelig deeg is prima. Door teveel kneden verlies je de luchtige structuur en daarbij druk je het deeg straks toch met de hand uit tot een platte koek.
 • Vorm het vel bakpapier keurig als een soort inzet in het bakblik en druk er vervolgens het deeg in uit. Werk snel want het is niet de bedoeling dat de boter zacht wordt of zelfs smelt. Zet het bakblik 1 uur in de koelkast om op te stijven.
 • Haal het bakblik uit de koelkast en zet in het midden van een op 160ºC conventioneel voorverwarmde oven. Na 30 minuten haal je het bakblik eruit en snij je de koek (in het bakblik) snel in 8 repen die je vervolgens weer in drieën snijdt. Stempel met de achterzijde van de satéprikker in elk koekje het kenmerkende shortbread fingers patroon en zet het bakblik weer terug in de oven en bak in nog eens 30 minuten af.
 • Haal de shortbread fingers uit het bakblik en laat afkoelen op een taartrooster. Eenmaal afgekoeld kan je de koekjes luchtdicht prima bewaren.
  Eet smakelijk!

Tips:

In plaats van een vierkante bakvorm kan je ook prima een rechthoekige vorm van 13×33 cm met losse bodem gebruiken.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept
8 reacties

 1. Richard lück schreef:

  Mijn buurvrouw kwam met heb je al een shortbread gegeten zo lekker ze zegt ik heb het nog nooit zelf gemaakt maar is zo lekker
  Ik bij jou gezocht en gevonden en zelf gedaan zo lekker me kleindochter had er één hoop op gegeten even nog een paar de buurtjes gebacht die ook blij nu gaat ze het zelf ook proberen
  En morgen ga ik weer een voorraadje maken
  Erg bedankt voor dit heerlijke resept

 2. Marrie schreef:

  Nou, je hebt niets teveel gezegd. Heeerrrrrrlijk

 3. Ik ga gauw de lekkere Shortbread vingers bakken