Header Overetengesproken.nl
Shoarma van oesterzwam

Shoarma van oesterzwam

 |  Geen reacties
180 Shares

Met oesterzwammen kook ik graag. Doordat ze weinig vocht bevatten slinken ze stukken minder dan champignons. Ook hebben ze meer smaak en de bite is lekker vlezig. Door die vlezige structuur zijn het ook fijne vleesvervangers. Ik maak bijvoorbeeld graag een broodje shoarma van oesterzwam. En echt, dit broodje wil je proeven. Het smaakt naar shoarma, het ziet eruit als shoarma maar het is 100% vegetarisch. Het valt ook stukken minder zwaar op de maag dan de vlees variant. Wij vinden dit pure comfortfood en ideaal voor een lazy zaterdagavond.

Duurzame oesterzwammen van Rotterzwam

De oesterzwammen die ik voor de shoarma op de foto gebruikte zijn ook nog eens super duurzaam geproduceerd. Wellicht heb je er wel eens over gehoord: oesterzwammen groeien goed op koffiedik. In Rotterdam pakte Rotterzwam dat professioneel aan. Waar normaal gesproken het koffiedik bij het afval belandt halen zij het tegenwoordig op. In 8 speciaal ingerichte containers kweken ze er 100% duurzame oesterzwammen mee. De energie komt van zonnepanelen op het dak en de containers zijn oude containers die na bewezen diensten naar de schroothoop zouden gaan. Hoe circulair wil je een product maken…

Voorheen werden de oesterzwammen gekweekt in de BlueCity thuisbasis Tropicana. Voor wie niet bekent is met BlueCity: dit is dé Rotterdamse broedplaats voor circulaire initiatieven. Na een brand twee jaar geleden kwam de kwekerij stil te liggen. Sinds kort beschikt Rotterzwam over een nieuwe locatie in de wijk Delfshaven en zijn ze weer volledig up en running. Wekelijks wordt ruim 6000 kilo koffiedik opgehaald en verwerkt. Een deel van de oogst gaat in de oesterzwam bitterballen en kroketten de rest wordt geleverd aan horeca en supermarkten in de regio Rotterdam.

Oesterzwammen van RotterzwamOesterzwammen van RotterzwamOesterzwammen van RotterzwamOesterzwammen van RotterzwamOesterzwammen van Rotterzwam
Maar… inmiddels is ook de particulier is welkom. Op vrijdagmiddag kan je tegen inkoopprijs (€10,- p/kg) verser dan verse oesterzwammen kopen. Ik heb dat inmiddels al 2 keer gedaan. En bestel je met je collega’s, buren of vrienden gezamenlijk 3 kilo of meer dan word je bestelling -binnen Rotterdam- gratis bezorgd met een elektrische bus. Overigens zijn er ook diverse afhaalpunten in en om Rotterdam. Meer informatie vind je op de website van Rechtstreex.

Zelf oesterzwammen kweken

En sinds deze week kweek ik ook mijn eigen oesterzwammen. Althans, dat ben ik aan het proberen met een growkit van Rotterzwam. Niet op het aanrecht helaas -onze katten vinden de growkit mateloos interessant- maar in mijn werkkamer. Ik hoop dat de zwammen het koffiedik uit onze espressomachine lekker vinden en goed willen groeien. Als alles lukt kan ik na verloop van tijd 500-600 gr oesterzwammen oogsten. En als ik het handig aanpak kan ik zelfs een permanente cultuur opstarten. Maar goed, zover ben ik nog lang niet. Nieuwsgierig of mijn zwammen willen groeien? In mijn Instagram Stories plaats ik komende tijd regelmatig updates.

Shoarma van oesterzwam - Shoarma zoals shoarma moet smaken maar dan van oesterzwam. Duurzaam en zeer smakelijk vegetarisch alternatief voor lamsshoarma.

Shoarma van oesterzwam

Hoeveelheid 2 goedgevulde broodjes shoarma van oesterzwam

Ingrediënten

  • 2 pitabroodjes
  • 350-400 gr oesterzwammen
  • shoarmakruiden, naar smaak
  • 1 flinke teen knoflook, uitgeperst
  • 4 eetlepels olijfolie, plus extra om te bakken

Aan de slag

  1. Roer van de olijfolie, knoflook en shoarmakruiden een marinade.

  2. Controleer de oesterzwammen op verontreiniging, verwijder eventuele viezigheid en snij in reepjes. Voor de mooiste reepjes snij je met de lengterichting van de sporen/vliesjes onder de hoed mee in plaats van haaks erop. Voor kleinere reepjes snij je ze vervolgens nog eens doormidden.

    Tip: gebruik vooral ook de steeltjes en stronken van de oesterzwammen. Die hebben een stevigere structuur die doet denken aan kipfilet. Erg lekker!

  3. Hussel de gesneden oesterzwammen door de marinade en zorg dat alle stukjes goed met marinade zijn bedekt. Dek af met plasticfolie en laat tenminste een uur marineren in de koelkast.
  4. Neem de shoarma uit de koelkast, verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak daarin de oesterzwam shoarma gaar en lichtjes krokant.

    Tip: zet de pit niet te hoog zodat het vocht langzaam kan verdampen en de reepjes paddestoel ‘krokant' kunnen bakken. Het verdampende vocht geeft samen met de kruiden een soort aanbaksel op de reepjes waardoor ze, net als echte shoarma, heerlijk krokante randjes krijgen.

  5. Verwarm ondertussen de pitabroodjes volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en snij open.
  6. Zodra de shoarma klaar is vul je de broodjes en serveer direct.

    Eet smakelijk!

Tips

Serveer met een vers gemaakt knoflook-bieslooksausje en wat rauwkost erbij.

Dit artikel bevat een ontvangen product (growkit), de oesterzwammen heb ik zelf betaald.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

Geef een reactie