Shakshuka met peulvruchten
Als ik inspiratieloos ben of geen zin heb om te koken maak ik vaak shakshuka. Tomaten, paprika en ui heb ik eigenlijk altijd wel in huis en kan dus gelijk aan de slag. Daarnaast is het ook een heel makkelijk gerecht. Je snijdt alles, fruit het aan en daarna laat je het rustig stoven tot het bijna klaar is. Eitjes erbij, tafel dekken en je zet een lekkere en gezonde maaltijd op tafel. Vandaag heb ik het recept voor shakshuka met peulvruchten voor je.
Peulvruchten
Peulvruchten zijn er in veel soorten, maten en smaken. Mijn favorieten zijn kikkererwten, linzen, cannellinibonen en limabonen. Maar je kan natuurlijk ook bruine, zwarte, witte of kidney bonen gebruiken in de shakshuka. Heb je toevallig edamame boontjes in huis? Ook lekker.
In het gerecht op de foto gebruikte ik limabonen waarvan ik altijd een paar blikken meeneem als ik bij Xenos ben. Eens in de zoveel tijd loop ik daar naar binnen voor een fles olijfolie, een potje zongedroogde tomaatjes, gerookt paprikapoeder, chilipoeder, een busje djinten en een paar tubes Mutti tomatenpuree. Ideaal om op voorraad te hebben zodat je nooit misgrijpt. Ik gebruik het veel in Midden-Oosterse gerechten waarvoor ik me graag laat inspireren door Ottolenghi’s kookboeken Simpel en Flavour. Zo is ook mijn recept voor halloumi met tomatensaus en tahin ontstaan.
Variëren met shakshuka
Varieer vooral ook lekker door feta over de shakshuka te strooien, wat tahin saus erover te schenken en bak er eens een uienkruier of kaas-uien breekbrood bij. Zin in een uitgebreide, rijke maaltijd of heb je veel eters aan tafel? Vul je tafel aan met
- gehaktballetjes
- baba ganoush
- salade en
- hummus. Afhankelijk van het soort peulvruchten in de shakshuka kies je voor hummus van kikkererwten of hummus van limabonen.
Shakshuka met peulvruchten
Ingrediënten:
- 2 rode puntpaprika’s
- 1 gele puntpaprika
- 1 blik limabonen, uitlekgewicht 240 gr
- 4 flinke trostomaten
- paar zongedroogde tomaatjes, gesnipperd
- 1 grote ui, in halve ringen
- ½ tube tomatenpuree (± 70 gr)
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel komijnzaad (gemalen)
- ½ theelepel (gerookt) paprikapoeder
- snuf chilipoeder
- 3-4 eieren, op kamertemperatuur
- olijfolie
Voor de garnering:
- verse koriander of peterselie
Aan de slag:
- Verwijder de kroontjes van de paprika's, snij in de lengte doormidden en vervolgens in dunne reepjes. Snij de tomaten in stukjes.
- Verhit wat olie in een (gietijzeren) koekenpan en fruit daarin de ui aan. Voeg gemalen komijnzaad en fruit een paar minuten tot de uien glazig worden. Voeg dan de paprika toe, pers de knoflook erbij, voeg paprika- en chilipoeder toe, de tomaten, zongedroogde tomaatjes en tot slot de tomatenpuree. Roer door elkaar en laat op een zachte pit zachtjes stoven tot de groenten gaar zijn en de tomaten zijn ingedikt tot een lekkere saus. Tip: schep alles af en toe om zodat er niets aan de bodem kan plakken.
- Schep de uitgelekte limabonen door de shakshuka en warm even mee.
- Maak kuiltjes in de shakshuka, breek in elk kuiltje een ei en laat de eieren rustig stollen. Als het eiwit net aan is gestolt is het dooier vaak nog een beetje vloeibaar. Hou je daar niet van warm dan nog wat langer door.
- Garneer de shakshuka met verse koriander en serveer er vers gebakken naan bij.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Mijn gietijzeren pan komt bij Xenos vandaan. Net als het vaasje, de borrelplank met handgrepen waar ik de pan op serveerde, het gele kommetje en het tapasschaaltje.
- Als extraatje serveerde ik er bruschetta’s met tomaat en mozzarella smaak bij. Lekker om de shakshuka mee op te scheppen.
Nieuw:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Xenos.
Al diverse keren gemaakt, steeds een succes met kleine variaties.
Wil
Wat fijn om te horen. Precies, kleine variaties zijn een ideaal. Hier thuis staat het ook met grote regelmaat op tafel, blijft lekker.