Shakerato - Verfrissende Italiaanse koffieshake met een mooie schuimlaag en een lekkere scheut amaretto erin. Leuk om te maken, nog leuker om te drinken.

Shakerato

Verfrissende Italiaanse koffieshake met een mooie schuimlaag en een lekkere scheut amaretto erin. Leuk om te maken, nog leuker om te drinken.
Direct naar het recept

Hoewel ik een verstokte latte macchiato drinker ben maak ik ook af en toe ijskoffie. Sinds ik vorige week tijdens een event kennis maakte met Caffè Vergnano 1882 heb ik er echter twee nieuwe drankjes bij: shakerato en bicerin. Barista Damian Burgess -Head and Master Trainer van de Caffè Vergnano Coffee Academy- legde uit en liet zien hoe we deze koffiespecialiteiten het best kunnen maken. Uiteraard mochten we ook proeven en echt ik was instant fan. Zó lekker. De shakerato is koud en verfrissend, de bicerin daarentegen -met dikke, echte chocolademelk- is heerlijk om je mee op te warmen tijdens koude winterse dagen.

Maar goed, terug naar Caffè Vergnano 1882. Dat blijkt dus een echt Italiaans familiebedrijf waar inmiddels de vierde generatie aan het roer staat. De koffie is wereldwijd verkrijgbaar en vanaf deze week ook bij de plaatselijke Albert Heijn. In het assortiment zitten koffiebonen, gemalen koffie en composteerbare cupjes. Uiteraard allemaal in verschillende intensiteiten. Ik heb inmiddels een zak Portofino bonen in huis met een milde smaak en maakte er de shakerato van vandaag mee. Voor mij precies goed, ik ben niet zo van de sterke koffie.

Caffè Vergnano 1882Caffè Vergnano 1882Caffè Vergnano 1882

Caffè Vergnano 1882 vind het belangrijk dat werknemers op de koffieplantages onder goede arbeidsomstangdigheden werken. Al hun koffie is dus UTZ gecertificeerd. Daarnaast hebben ze dit jaar het Women in Coffee liefdadigheidsproject. Van de special aangewezen ‘roze’ collectie gaat een deel van de opbrengst naar het project. Aan het eind van het jaar doneren ze met het geld een koffiebrander aan een plantage in de Dominicaanse republiek. Heel bijzonder: deze plantage wordt geleid door 20 vrouwen. Mooie actie toch?

Nog even enkele tips van de barista voor een perfecte shakerato. Gebruik voldoende ijsblokjes en shake de cocktailshaker goed in de rondte. Doe je dat niet dan krijg je niet die kenmerkende dikke schuimlaag. Hou tijdens het shaken de dop van de shaker goed vast met je duimen want anders vliegt de koffie je om de oren. En last but not least: pas de sterkte van de koffie en de hoeveelheid likeur vooral naar eigen smaak aan.

Shakerato - Verfrissende Italiaanse koffieshake met een mooie schuimlaag en een lekkere scheut amaretto erin. Leuk om te maken, nog leuker om te drinken.

Shakerato

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

 • 2 kopjes espresso’s
 • 40 ml amaretto
 • suiker, naar smaak

Extra benodigdheden:

 • ijsblokjes
 • cocktailshaker of ruime jampot

Aan de slag:

 • Voeg de amaretto en espresso samen en zoet naar smaak. Maak het vooral iets zoeter dan je eigenlijk wilt. Door de ijsblokjes wordt de shakerato koud en neemt de zoete smaak af.
 • Doe wat ijsblokjes in de shaker, schenk de helft van het koffiemengsel erbij, sluit de shaker en shake gedurende 10-15 seconden.
  Tip: heb je geen shaker gebruik dan net als ik heb gedaan een jampot. Zo zie je ook gelijk of je al een mooie schuimlaag hebt.
 • Schenk de shakerato in een mooi glas, let daarbij op dat je de ijsklontjes in de shaker laat zitten. Maak de tweede en serveer direct.
  Proost!

Tips:

Des te beter je het shaken onder de knie krijgt des te dikker en romiger de schuimlaag wordt. Goed oefenen dus. 

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept bevat een ontvangen product (Caffè Vergnano 1882).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept