Scones - Recept van Delia Smith voor echt Engelse scones. Heerlijk met homemade jam en clotted cream.

Scones

Recept van Delia Smith voor echt Engelse scones. Heerlijk met homemade jam en clotted cream.
Direct naar het recept

Een high tea is natuurlijk niet compleet zonder scones met jam en clotted cream. Om de Engelse traditie eer aan te doen gebruik ik bijvoorkeur een echt Engels recept voor scones, in dit geval van Delia Smith. Delia Smith is een internationaal bekende en zeer populaire schrijfster van kookboeken. Ook heeft ze menig televisie-programma voor de BBC gemaakt.

In haar driedelige kookboeken-serie ‘Keukengeheimen’ staat een recept voor lichte en luchtige scones. Super makkelijk te maken en kunnen eigenlijk niet mislukken. Je weet dat ik recepten doorgaans aanpas naar mijn eigen smaak. Onderstaand recept heb ik slechts op kleine punten aangepast. Zo gebruik ik niet alleen melk in plaats van karnemelk ook gebruik ik er iets meer van. Met melk wordt de scone net ietsje smeuïger en dat vind ik lekkerder. Verder rol ik de deeglap dunner uit omdat ik ze anders in verhouding te hoog vind worden. Hopelijk geniet jij net zo van deze scones als ik.

Scones - Recept van Delia Smith voor echt Engelse scones. Heerlijk met homemade jam en clotted cream.

Scones

Geef je waardering
Hoeveelheid: 14 scones

Ingrediënten: 

 • 225 gr zelfrijzend bakmeel, gezeefd
 • 75 gr koude boter
 • 40 gr suiker
 • 60 ml melk
 • 1 ei
 • snuf zout

Extra benodigdheden:

 • ronde uitsteker ø 5 cm

Aan de slag:

 • Meng in een kom zelfrijzend bakmeel, suiker en zout. Doe de boter erbij en snij met 2 messen of een deegmenger de boter in hele kleine klontjes door het bakmeel.
 • Klop het ei met ¾ van de melk los en giet dit bij het bakmeel/boter-mengsel. Kneed alles snel tot een licht vochtig, ietsje plakkerig deeg. Kneed vooral niet te lang want het is geen brooddeeg, het is voldoende als het mooi samenhangend deeg is geworden. Scone-deeg hoort enigszins rommelig en los te zijn.
 • Bestuif je werkblad licht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ruim 1 cm dik. Snij met de uitsteker de scones uit het deeg en leg ze direct op een met teflonfolie of bakpapier beklede bakplaat. Let op dat je de uitsteker in één keer door het deeg steekt en er vooral niet mee gaat draaien. Door een scherpe en snelle uitsnede behoud je de structuur van het deeg en kunnen de scones mooi rijzen. Maak van de restjes deeg nog 1x keer een lap van ruim 1 cm dik en steek een paar laatste scones uit. Bestrijk de scones lichtjes met het restje melk en schuif de bakplaat in een op 200°C hete lucht voorverwarmde oven en bak in 10-12 minuten lichtbruin en gaar. Haal de scones uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster.
 • Scones kan je niet lang bewaren dus eet ze nog dezelfde dag op. Serveer tijdens de thee of koffie met homemade aardbeienjam en clotted cream.
  Eet smakelijk!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Bron: Delia Smith, Keukengeheimen 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept