Scholrolletjes met beurre blanc en zeekraal - Tongstrelend gerecht van zachte scholfilet in een volle botersaus met witte wijn en Noilly Prat. Heerlijk!

Scholrolletjes met beurre blanc en zeekraal

Tongstrelend gerecht van zachte scholfilet in een volle botersaus met witte wijn en Noilly Prat. Heerlijk!
Direct naar het recept

Deze week is het weer de Bewuste Visweek. Van 23 t/m 29 september is er volop aandacht voor een gezond visbestand en de bescherming van oceanen, rivieren en kwetsbare kustgebieden. Niet alleen de kwekers en de vissers dragen hun steentje bij. Ook wij als consument spelen een belangrijke rol. Door te kiezen voor verantwoorde vis kunnen we blijvend genieten van een lekker stukje vis op ons bord. Zoals bijvoorbeeld kabeljauw, Hollandse garnalen of deze scholrolletjes met beurre blanc en zeekraal.

Bewuste visweek

Voor de aftrap van de Bewuste Visweek was ik afgelopen vrijdag uitgenodigd voor een rondleiding over de visafslag IJmuiden. Nico Waasdorp vertelde samen met MSC en ASC bevlogen over duurzame vis. Wat is duurzame vis, wat komt er allemaal bij kijken, wat is het verschil tussen MSC en ASC. Naast alle informatie die we kregen leerden we ook schol en zeebaars fileren. Het vraagt wat handigheid maar was echt heel leuk om te doen. Nu alleen nog een echt fileermes kopen zodat ik thuis verder kan oefenen. Tijdens het fileren van de schol hoorde ik dat maar liefst 70% van de Nederlandse schol wordt geëxporteerd naar het buitenland. Echt zonde, het is zo’n lekker stukje vis.

Scholrolletjes met beurre blanc en zeekraal - Tongstrelend gerecht van zachte scholfilet in een volle botersaus met witte wijn en Noilly Prat. Heerlijk!Scholrolletjes met beurre blanc en zeekraal - Tongstrelend gerecht van zachte scholfilet in een volle botersaus met witte wijn en Noilly Prat. Heerlijk!Scholrolletjes met beurre blanc en zeekraal - Tongstrelend gerecht van zachte scholfilet in een volle botersaus met witte wijn en Noilly Prat. Heerlijk!

Foto’s: Hanneke de Jonge van Culinea

Na de rondleiding lunchten we bij Pluijm’s eetbare wereld. We proefden sashimi van kingfish, een in Zeeland duurzaam gekweekte vis die het perfecte alternatief is voor tonijn. En we aten natuurlijk de eerder door onszelf gefileerde schol en zeebaars. De zeebaars was en papillotte bereid, de schol werd geserveerd met beurre blanc en zeekraal. En yesss, kok Derk de Jonge deelde zijn recept met mij zodat ik het weer met jullie kan delen. Want ohhh, het was zo lekker. Wat de saus helemaal afmaakte was de Noilly Prat erin. Ik maakte de saus zondagavond zelf en echt, je wilt dit bijna drinken, zó vol, zacht en romig.

Let jij er bij het kopen van vis op of het duurzaam gevangen of verantwoord gekweekt is? Een paar weken terug schreef ik een blogpost over duurzame vis. Daarin lees je precies wat duurzame vis is, waar je op moet letten, welke keurmerken er zijn en de betrouwbaarheid daarvan. Scholfilet is in de supermarkt volop MSC-gecertificeerd verkrijgbaar dus zet dit delicate stukje vis vooral vaker op je boodschappenlijstje…

Scholrolletjes met beurre blanc en zeekraal - Tongstrelend gerecht van zachte scholfilet in een volle botersaus met witte wijn en Noilly Prat. Heerlijk!

Scholrolletjes met beurre blanc en zeekraal

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

 • 2 scholfilets
 • visbouillon
 • zeekraal
 • zout

Voor de beurre blanc:

 • 1 sjalotje, fijngehakt
 • 2 peperkorrels, gekneusd
 • 100 ml visbouillon
 • 100 ml droge witte wijn
 • 50 ml Noilly Prat
 • 200 ml slagroom
 • 35 gram koude boter, in blokjes
 • zout en peper

Extra benodigdheden:

 • cocktailprikkers
 • ovenbestendige pan

Aan de slag:

Voor de beurre blanc:

 • Breng de visbouillon, wijn, Nouilly Prat, peperkorrels en fijngehakte sjalot samen aan de kook. Laat rustig inkoken tot ⅓ van de hoeveelheid.
 • Giet de saus door een zeef en voeg al roerend de slagroom toe. Laat opnieuw zachtjes inkoken, ditmaal tot de helft van het volume.
 • Breng op smaak met zout en peper en klop de klontjes koude boter door de saus. Doe dit één voor één en met een garde. Houd de beurre blanc op een heel zacht pitje warm.

Voor de scholrolletjes:

 • Was de scholfilets, dep goed droog en snij beide filets in de lengte doormidden. Volg daarbij de natuurlijke lijn in de filet. Controleer op graatjes, rol de filets op en zet vast met een prikker.
  Tip: eventueel kan je de scholfilets licht met zout bestrooien voordat je ze oprolt. Ik laat dat meestal achterwege.
 • Giet een laagje bouillon (± 1 cm hoog) in de pan, plaatst de scholrolletjes erin, sluit de pan met de deksel en plaats in een op 100ºC conventioneel voorverwarmde oven. Gaar de scholrolletjes in 30-40 minuten.
 • Spoel ondertussen de zeekraal af met koud water en dep goed droog. Kort voor het serveren blancheer of stoom je de zeekraal enkele minuten of zet de zeekraal een minuutje aan in een koekenpan met een klein klontje boter. Zorg ervoor dat de zeekraal z’n bite niet verliest.
 • Schenk wat beurre blanc in een schaal, zet de scholletjes erin en garneer met de zeekraal.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. In plaats van zeekraal kan je ook prima lamsoor gebruiken. Roerbak de lamsoor een paar minuten in een beetje boter.
 2. Geef de beurre blanc eens een frisse twist door wat citroensap en -zeste toe te voegen. Echt heel lekker!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Dit recept bevat een gekregen product (scholfilet).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept