Boterzachte vis op een bedje van mediterrane groenten. Met verse oregano en tijm, kappertjes en olijven. Heerlijk!

Schelvis met ratatouille

Boterzachte vis op een bedje van mediterrane groenten. Met verse oregano en tijm, kappertjes en olijven. Heerlijk!
Direct naar het recept

Als we in Zeeland zijn eten we altijd wel ergens vis. Kibbeling bij een stalletje of een moot vis in een restaurant. Ook nemen we altijd verse vis mee terug of stoppen we in de haven van Stellendam voor echte Stellendamse garnaaltjes. Zo namen we ook de vis voor de schelvis met ratatouille van vandaag mee na een dagje Zeeland. Op de terugweg stopten we nog even bij viswinkel De Heerenkeet in Kerkwerve. Kraakvers en vacuüm verpakt legde ik de vis thuis zo in de vriezer. Ik maakte dat weekend eerst een fijne bisque van Hollandse garnaaltjes. Afgelopen week ging ik aan de slag met de schelvis.

Vanuit Rotterdam is een dagje Zeeland prima te doen. Woon je verder weg dan kan je via de webshop van viswinkel De Heerenkeet dagverse vis bestellen en thuis laten bezorgen. Met de schelvis voor de polpettes heb ik ervaren hoe makkelijk dat is.

Schouwen-Duiveland

Dagjes Zeeland waren voor ons veelal dagjes Walcheren. Een terrasje pakken in Veere, winkelen in Middelburg, wandelen, eten en soms ook overnachten in Domburg By Juuls of in het Badhotel. Sinds kort hebben we Schouwen-Duiveland ontdekt. Wat is het daar prachtig! En je hoeft je er ook zeker niet te vervelen. Ga langs bij wijngaard De Kleine Schorre, bezoek het historische havenstadje Zierikzee en neem de tijd voor het indrukwekkende Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Alleen al de locatie van het museum is heel bijzonder. Het is gevestigd in de caissons waarmee het gapende gat in de lokale dijk maanden na de watersnoodramp van februari 1953 werd gedicht.

Na een heerlijk dagje Schouwen-Duiveland is een etentje bij MSC-gecertificeerd restaurant De Heerenkeet in Kerkwerve een perfecte afsluiting. Loop voordat je gaat eten even naar de uitkijktoren over het Flaauwers Inlaag en geniet van een prachtig uitzicht over de Oosterschelde. Ook vanuit het restaurant heb je volop zicht op de Oosterschelde. En zomer’s is het goed toeven op het terras. Overigens kan je bij De Heerenkeet ook terecht voor een heerlijke lunch. Wil je het echt afmaken? Boek een overnachting in een van de twee appartementen boven het restaurant. De volgende morgen stop je natuurlijk nog even bij de MSC-gecertificeerde viswinkel van De Heerenkeet om verse vis voor thuis in te slaan.

Boterzachte vis op een bedje van mediterrane groenten. Met verse oregano en tijm, kappertjes en olijven. Heerlijk!

Schelvis met ratatouille

Geef je waardering
Hoeveelheid: 2 personen

Ingrediënten: 

  • 400 gr MSC-gecertificeerde schelvis
  • 250 gr cocktail trostomaatjes, gewassen
  • 1 courgette, gewassen
  • 1 aubergine, gewassen
  • 1 rode puntpaprika, gewassen
  • 1 rode ui
  • 70 gr tomatenpuree
  • verse tijm en oregano
  • scheutje balsamico azijn
  • zout, peper
  • ghee, olijfolie

Voor de garnering:

  • kalamata (zwarte) olijven, in ringetjes
  • kappertje
  • peterselie, gescheurd
  • Fleur de Sel (knoflook & peterselie-smaak)
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

  • Snij de tomaatjes in kwarten, leg in een ovenschaal, hussel er wat balsamico azijn, tijm, oregano, olijfolie en zout door en zet in een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven. Schep tussentijds een paar keer om. Het is de bedoeling dat de tomaatjes roosteren en inkoken tot een dikke tomatensaus. Reken op ongeveer 30 minuten.
  • Snij ondertussen de courgette en aubergine in stukjes en de paprika in reepjes. Pel de ui en snij in partjes. Hussel wat olijfolie door de groenten en grill in een grillpan.
    Tip: Ik grill de verschillende groenten het liefst apart en hou ze dus uit elkaar. Als je het makkelijker vindt kan je ook prima alles in één kom doen en door elkaar husselen.
  • Als de tomaten goed zijn schep je de tomatenpuree erdoor, laat nog even 10 minuten garen en neem uit de oven. Is nog niet alle groente gegrild? Zet de oven dan uit en laat de tomatensaus rustig in de warme oven staan.
    Tip: Vind je de saus te dik? Druppel er dan gewoon wat water bij.
  • Snij de schelvis in twee stukken, kruid met een beetje zout en peper en bak in een mengsel van ghee/roomboter en olijfolie.
    Tip: door een beetje olijfolie toe te voegen aan de ghee/roomboter kan het heter worden zonder te verbranden.
  • Schep de groenten en de tomatensaus door elkaar, verdeel over de borden en leg een stuk gebakken schelvis op de ratatouille. Strooi er tot slot wat kappertjes, olijven, peterselie en een snuf Fleur de Sel over.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

  1. Maak het jezelf gemakkelijk en bestel de schelvis online bij Versopjebord.nl. Je hoeft de deur niet uit en je weet zeker dat je duurzame en eerste kwaliteit vis krijgt.
  2. Meer weten over wat duurzame vis? Lees mijn blogpost onder artikel over duurzame vis.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft ze van huis uit meegekregen.

Dit recept bevat een gekregen product (vis).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept