Scandinavische mac ’n cheese
Zoals je in het ‘Kijkje in de keuken – september 2018’ hebt kunnen lezen ben ik onlangs aanwezig geweest bij de presentatie van het Beemster & Chill kookboek. Het is een kookboek met 40 ‘easy & very cheesy’ recepten. Onder het motto ‘gemak dient de mens’ zijn alle recepten makkelijk en slechts in een paar stappen te maken. Ideaal na een drukke dag, in het weekend of als je een avond rustig op de bank Netflix wilt kijken.
Pizza met bloemkoolbodem, jonge Beemster kaas en uienchutney, rosbiefsalade met kaascroutons, veggie geitenkaastosti, double dutch cheeseburger, roerei met jonge kaas en zalm, Mexican nacho’s met Beemster extra belegen en een biologische kaasfondue met Beemster biologisch. Het is een greep uit al het lekkers dat je met Beemster & Chill kunt maken.
Mijn oog viel op de Scandinavische mac ’n cheese met gerookte zalmflakes. Makkelijke, snel en weer eens iets heel anders. Venkel snijden, saus maken, pasta koken, alles samenvoegen en de mac ’n cheese kon de oven in. Terwijl de Scandinavische mac ’n cheese in de oven stond heb ik de keuken alvast aan kant gemaakt. Tot slot nog wat dille over de schotel gestrooid en we konden aan tafel. Toen ik aan de slag ging dacht ik dat het misschien niet genoeg zou zijn maar dat had ik mis. We hebben heerlijke gegeten en de hoeveelheid was precies goed!
Wil jij ook een exemplaar van dit leuke kookboek? Vanaf 1 oktober is Het Beemster & Chill kookboek verkrijgbaar bij o.a. Deen, Coop en Jan Linders. Vanaf 15 november is het ook verkrijgbaar bij Albert Heijn. En bij aankoop van 2 stukjes Beemster Herfstkaas krijg je het kookboek zelfs gratis.
Scandinavische mac ’n cheese
Ingrediënten:
- 75 gr jong belegen Beemster kaas, geraspt
- 1 venkelknol
- 5 gr verse dille, fijngehakt
- 125 gr mini penne
- 25 gr roomboter
- 25 gr bloem
- 250 ml halfvolle melk
- 75 gr warmgerookte zalmflakes
- ½ theelepel venkelzaad
- zout, peper
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Snij de venkel in stukjes van 1 cm.
- Smelt de boter in een pannetje en voeg de bloem toe zodra de boter volledig is gesmolten. Roer goed en warm de massa al roerend een paar minuten flink door. Als de massa licht gekleurd is voeg je al roerend en beetje bij beetje de melk toe. Verwarm de saus een paar minuten om een dikke bechamel te krijgen. Breng op smaak met zout en peper.
- Kook de penne gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. De laatste minuut kook je de gesneden venkel mee.
- Giet de pasta af en meng met bechamelsaus, de zalm, ⅔ van de kaas, ¾ van de dille en het venkelzaad. Schep de mac ’n cheese in een ovenschaal, bestrooi met de overgebleven kaas en zet in het midden van een op 180º hete lucht voorverwarmde oven en bak in 20 minuten goudbruin.
- Bestrooi de Scandinavische mac ’n cheese met het restant van de dille en serveer.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Gebruik bij het op smaak brengen van de bechamelsaus ook eens een paar druppels worcestershire sauce. Erg lekker!
- Krijg je eters maar wil je niet lang in de keuken staan dan is dit een perfect gerecht om te maken. Makkelijk en weer eens wat anders.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept bevat ontvangen producten.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.