Sandwich met hummus en gegrilde paprika
Vind jij het soms ook zo lastig om te variëren met je lunch? Een sandwich met hummus en gegrilde paprika is de oplossing. Lekker, gezond, vol kleur en makkelijk te maken. Helemaal als je de gegrilde paprika en hummus tevoren al hebt klaarmaakt. En je kunt volop variëren. Niet alleen met groenten maar ook met de smaak van de hummus.
Snelle hummus
Hummus kan je op twee manieren maken. Met een foodprocessor of gewoon met een vork. In een foodprocessor wordt de hummus zijdezacht en glad. Met een vork blijft het een grovere puree. Ik hou wel van die bite en het heeft iets rustieks. Daarnaast scheelt het ook gewoon een hoop afwas. Voor een snelle hummus gebruik ik doorgaans geen kikkererwten maar limabonen of cannellinibonen. Die zijn zachter en makkelijker te prakken.
Hummus maak ik standaard met tahin, een scheutje olijfolie, wat vers citroensap, komijnpoeder en natuurlijk een uitgeperst teentje knoflook. Voor de sandwich van vandaag roer ik er ook zongedroogde tomaatjes en bruschettamix door. Dat geeft de hummus net even wat meer smaak en combineert goed bij de geroosterde paprika. Voeg nog een paar geroosterde pijnboompitjes en salade toe en je hebt een heerlijke lunch. Vervang ook eens eens een deel van de peulvruchten door pompoenpuree of gekookte zoete aardappel. Verrassend lekker!
Bijenwas wraps
Misschien denk je nu, ja leuk zo’n sandwich maar die neem ik niet zomaar even mee naar kantoor. Begrijp ik, in broodtrommels of boterhamzakjes blijft de vulling veelal niet netjes op z’n plaats en wordt het een smeerboel. Maar daar is een oplossing voor: verpak je sandwich in een bijenwas wrap. Ik heb het geprobeerd en werkt echt goed.
Druk de boterhammen een beetje op elkaar en vouw in een soepel gemaakte bijenwas wrap. Vouw dicht en leg even in de koelkast om de bijenwas op te laten stijven. Eventueel kun je het pakketje nog in een broodtrommel leggen. Ik heb het met één van de sandwiches uitgeprobeerd. Na het (strak) inpakken, heb ik het pakketje in een broodtrommel gestopt en een paar keer geschud. Na het uitpakken ziet de sandwich er nog verrassend smakelijk uit, vind je ook niet?
Bijenwas wraps -of doeken- zijn gemaakt van katoen dat is geïmpregneerd met bijenwas. Met je handen kneed je de bijenwas warm en soepel waarna je er etenswaren in verpakt. Eenmaal ingepakt wordt de bijenwas in de doek weer stijf en beschermt het je brood, fruit, snack, kaas of wat je er ook in verpakt. In onderstaande video laat ik zien hoe ik Parmezaanse kaas bewaar in de wraps.
Je kunt bijenwas wraps ook gebruiken om er schalen of bakjes mee af te dekken. Vouw de wraps er strak omheen. Gebruik de warmte van je handen om de wrap goed te vormen, laat los en de wrap hardt vanzelf uit en sluit perfect af. Je kan er zelfs zakjes mee maken om groente in te bewaren heb ik gezien.
Bijenwas is van nature antibacterieel en dus hygsandwichiënisch. Schoonmaken doe je door de wraps af te spoelen met koud water en te laten drogen. Verwarm de doeken nooit en gebruik ook geen heet water of afwasmiddel, daar beschadig je de bijenwas mee. De wraps zijn niet geschikt om warme/hete voedingsmiddelen mee af te dekken of in te bewaren. Gebruik ze ook niet voor vlees of vis.
Herbruikbaar en duurzaam
Boterhamzakjes, plastic- of aluminiumfolie gooi je na gebruik weg, bijenwas wraps zijn vele malen herbruikbaar. Een duurzame manier van verpakken dus. Bijenwas wraps koop je onder andere bij Xenos.
Sandwich met hummus en gegrilde paprika
Ingrediënten:
- 4 sneden brood
- paprika, rood en geel
- pijnboompitten, geroosterd
- handje rucola
- handje kiemgroente
- olijfolie
Voor de snelle hummus:
- 1 blikje (400 gr) limabonen, afgespoeld en uitgelekt
- 2 eetlepels tahin
- 1 eetlepel bruschettamix
- 1 teentje knoflook, geperst
- ½ theelepel komijnpoeder
- 3 zongedroogde tomaatjes, uitgelekt en gesneden
- olijfolie
- citroensap
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Was de paprika’s, snij in stukken en smeer in met olijfolie. Grill de paprika in een grillpan, neem uit de pan en laat afkoelen in een schaal.
- Meng de bruschettamix met 1 eetlepel kokend water, laat intrekken en maak er met een scheutje olijfolie een smeuïg mengsel van.
- Prak met een vork de limabonen met de tahin, komijnpoeder, knoflook, een kneepje citroensap, een scheutje olijfolie en 4 eetlepels heet water tot een meer of minder grove hummus. Roer de bruschettamix samen met de gesneden tomaatjes door de hummus.
- Besmeer 2 sneden brood royaal met hummus, strooi er flink wat pijnboompitjes over, verdeel er de rucola en geroosterde paprika over en top af met een handje kiemgroente.Tip: naar keuze kun je sandwiches nog op smaak brengen met wat chilivlokken en/of zout.
- Leg de overgebleven sneden brood er (schuin) op, steek een cocktailprikker in de sandwich om de boterhammen op hun plaats te houden en serveer.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.