Samosa’s
Onlangs heb je mijn review van Mini mania, exquise kleine hapjes. Zoet, hartig en vega kunnen lezen. Vandaag deel ik mijn ervaringen met één van de recepten uit het boek.
Zoals ik al in mijn review schreef is Mini mania multi-functioneel. De hapjes hoef je echt niet altijd in miniformaat te maken, ook op groot formaat smaken ze perfect. Met dat in mijn achterhoofd heb ik een recept uitgezocht. En eigenlijk was ik er al snel uit dat ik de samosa’s wilde maken. Wat mij heel erg aansprak in dat recept is dat je zelf je eigen deeg maakt. Vaak wordt er kant-en-klaar filodeeg of bladerdeeg gebruikt, soms ook loempiavellen. Misschien wel makkelijk maar het zelfgemaakte deeg van dit recept is echt super simpel te maken. En door de toegevoegde kummel krijgt het ook nog eens extra veel smaak. En ook de vulling blijkt heel simpel te maken. Kortom, hoogste tijd om nu eindelijk eens zelf samosa’s te maken.
Het maken van het deeg is inderdaad simpel. Helaas bleek het recept in het boek niet te kloppen: de hoeveelheden voor water en olie blijken omgedraaid. Het eerste portie deeg mislukte maar toen ik door had wat het probleem was ging het bij de 2e poging goed. Ook bleek de verhouding deeg/vulling niet te kloppen. Ik hield ruim deeg over. In onderstaand recept heb ik deze punten aangepast.
En toen kon ik dan eindelijk mijn homemade samosa’s gaan proeven. Samosa’s worden vaak gegeten met een saus of chutney erbij maar ook zonder smaken ze heel goed. Ze waren echt heerlijk!! Omdat ik nog sweet chili saus had staan heb ik dat erbij geprobeerd: erg lekker! Samen met een lekkere salade en wat extra rauwkost erbij hadden wij er een heerlijke avondmaaltijd aan. Maar deze samosa’s zijn natuurlijk ook erg lekker bij de borrel, als tussendoortje of als onderdeel van een buffet. Of wat dacht je van een fusion-tapas-maaltijd? Allemaal kleine gerechtjes uit verschillende landen en culturen bij elkaar op tafel en iedereen neemt wat hij of zij lekker vindt. Ik krijg er spontaan trek in. Heb jij inmiddels ook trek in zo’n lekkere samosa? Wacht dan niet langer en ga gelijk met onderstaand recept aan de slag. Of bestel het boek zodat je ook de andere recepten kunt maken.
Ook enthousiast? Bestel via bol.com jouw exemplaar van Mini mania.
Samosa’s
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 100 gr bloem
- ½ theelepel zout
- ⅓ theelepel kummel- of nigellazaad
- 1½ eetlepel neutrale olie
- ± 60 ml handwarm water
Voor de vulling:
- 250 gr aardappels met schil, schoongeboend
- 2 eetlepels doperwten, diepvries
- 1 kleine ui, fijngesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst of fijngehakt
- ¼ theelepel komijnzaad
- ¼ theelepel gemberpoeder
- ¼ theelepel kurkuma
- ¼ theelepel garam masala
- ¼ theelepel korianderpoeder
- snuf cayennepeper of chilipoeder
- paar druppels vers citroensap
- 1 eetlepel korianderblad, fijngehakt
- zout
- neutrale olie
Extra benodigdheden:
- 1 liter olie om te frituren
Aan de slag:
- Kook de aardappels gaar, schil ze en snij in kleine blokjes.
- Kook de doperwtjes gaar.
- Verwarm een beetje olie in een pan en fruit de ui zachtjes aan. Voeg dan de komijnzaadjes en de knoflook toe. Zodra het lekker begint te ruiken voeg je garam masala, korianderpoeder, gemberpoeder, kurkuma en cayennepeper toe en warm het geheel op een lage pit zachtjes door. Voeg dan de aardappelblokjes en de doperwtjes toe, roer door elkaar, breng op smaak met wat zout* en warm alles even goed door. Let op: de vulling is nu echt nog niet lekker, de smaken van de specerijen zijn nog wat kunstmatig. Laat je daar niet door afschrikken, dit komt later helemaal goed. Controleer nu dus alleen de hartigheid ervan. Haal de pan van de pit, laat de massa geheel afkoelen en schep er dan het gehakte korianderblad door.
- Doe het meel, het zout, de olie en de kummel in een kom en kneed het, terwijl je langzaam het water toevoegt, tot een glad deeg. Hoeveel water je precies nodig hebt is moeilijk te zeggen. Kijk goed naar het deeg en voeg toe wat je nodig hebt. Soms is het iets meer, soms iets minder. Kneed het deeg nog even flink door tot het lekker soepel is. Dek het deeg goed af en laat 30 minuten rusten.
- Kneed het deeg kort door en rol het dan uit tot een dunne lap van maximaal 2-3 mm dik. Bestuif eventueel je werkblad met wat bloem zodat het deeg niet de kans krijgt vast te plakken. Steek 4 rondjes van 12 cm uit en snij die doormidden*. Bestrijk de rechte zijde dun met water, leg de puntjes op elkaar en druk de rechte zijde/naad goed samen. Vul elk zakje royaal met vulling, bestrijk de randen dun met water en knijp het zakje netjes dicht. Werk de vorm van de samosa met je handen bij en druk met de tanden van een vork de ronde rand aan beide zijden in zodat je een mooi patroon krijgt. Bewaar de samosa's tussen schone theedoeken en dek eventueel af met wat plasticfolie om te voorkomen dat ze uitdrogen.*Ik maakte geen mini’s maar koos voor een iets groter formaat. Omdat het deeg nogal snel krimpt rolde ik de cirkels nog eens extra uit en tijdens het vullen rekte ik het deeg met de vulling nog wat extra op.
- Verhit een pan met olie tot 180°C. Leg 4 samosa’s in de olie en bak ze goudbruin. Keer de samosa’s tussentijds zodat ze gelijkmatig goudbruin worden. Schep ze uit de olie en laat uitlekken op wat keukenpapier. Herhaal met de overige samosa’s tot ze allemaal gebakken zijn.
- Serveer de samosa’s direct.Eet smakelijk!
Tips:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!