Salted caramel meringues - Brosse schuimpjes met een swirl gezouten karamel. Zoet met een lichte hint van zout: onweerstaanbaar lekker!

Salted caramel meringues

Brosse schuimpjes met een swirl gezouten karamel. Zoet met een lichte hint van zout: onweerstaanbaar lekker!
Direct naar het recept

Als ik wat eiwit over heb maak ik graag schuimpjes of meringues. Met een dot frambozen room en hazelnoten maak je er een heerlijk toetje mee. Rond Pasen vul ik graag meringue nestjes met lemon curd of ik maak kuikentjes. Maar sinds kort heb ik een nieuwe variant ontdekt: salted caramel meringues.

Gezouten karamel

Toen ik onlangs tijdens de Culiperslunch scrambled eggs van gerookte eieren proefde was ik echt flabbergasted. Zonder dat er spek in zit smaakt het alsof je er uitgebakken spek bij eet. Heel bijzonder! De meringues van gerookt eiwit deden me in de verte denken aan pannenkoeken met spek en stroop. Ik ben gek op de combinatie van zoet, zout en de lichte rooksmaak van het spek. Dus, waarom zou ik die combinatie van smaken niet in meringues kunnen stoppen? Het idee voor meringues van gerookt eiwit met gezouten karamel was geboren.

Salted caramel meringues - Brosse schuimpjes met een swirl gezouten karamel. Zoet met een lichte hint van zout: onweerstaanbaar lekker!

De testbaksels die ik maakte waren steeds in mum van tijd op. Want echt, ze zijn verslavend lekker. De overgebleven eidooiers bakte ik kort in een koekenpan en at ik op een boterham met geprakte avocado. Heerlijke combi die ik in ere houd. Mayonaise met gerookt eidooier wil ik ook graag nog maken, lijkt me zo lekker.

Het recept voor de meringues met gezouten karamel werkte ik uiteraard voor je uit en deel ik hieronder. Ga jij ze maken?

Salted caramel meringues - Brosse schuimpjes met een swirl gezouten karamel. Zoet met een lichte hint van zout: onweerstaanbaar lekker!

Salted caramel meringues

Geef je waardering
Hoeveelheid: 8 à 10 salted caramel meringues

Ingrediënten: 

 • 2 (gerookte) eiwitten
 • 90 gr kristalsuiker
 • 1 ml azijn
 • salted caramel, naar smaak
 • Fleur de Sel

Aan de slag:

 • Doe de eiwitten in een goed schoongemaakt (vetvrije) kom en klop stijf. Waneer de eiwitten pieken beginnen te vormen voeg je de helft van de suiker toe. Klop tot alle suiker is opgenomen en voeg de resterende suiker toe en klop door tot de eiwitten volledig stijf zijn. Voeg de azijn toe en klop nog even flink door.
 • Schep de stijfgeslagen eiwitten in hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat en spreid iets uit. Afhankelijk van de grootte krijg je meer of minder meringues. Schep er wat gezouten karamel op en swirl met een satéprikker door het eiwit. Top af met een sprinkle Fleur de Sel.
 • Plaats de bakplaat in het midden van een op 90-100°C conventioneel voorverwarmde oven. Laat de schuimpjes rustig drogen. De exacte tijd hangt af van hoe groot en dik je de meringues hebt gemaakt en hoeveel gezouten karamel je hebt gebruik. Reken in elk geval op 1,5-2 uur. Doe tussentijds af en toe de ovendeur even open om het vocht te laten ontsnappen.
 • Als de meringues klaar zijn laat je ze in de oven volledig afkoelen. Bewaar de meringues met gezouten karamel luchtdicht.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Gerookte eieren krijgen tijdens een koud rookproces een subtiele rookgeur en verrassende rooksmaak. Door het koud roken blijven de eieren vers en zijn dus nog 100% rauw. Kijk voor de verkrijgbaarheid op de website van Eibaar.nl.
 2. Fleur de Sel koop je bij AH of Jumbo.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Dit recept bevat een gekregen product (smoked eggs).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept