Salted caramel ijs met pecannoten
Salted caramel is van zichzelf al onweerstaanbaar. Maak er ijs mee, voeg een handje pecannoten toe en je hebt een hit te pakken. Echt, als je dit salted caramel ijs met pecannoten eenmaal hebt geproefd heb je er een nieuwe favoriet bij. Zo is het in elk geval hier in huis gegaan. Zoet, zout en hier en daar de bite van gehakte pecannootjes. Loopt jou het water al in de mond? Wacht niet te lang en maak dit waanzinnige ijs ook!
Jadis’ Lemon Kitchen – Jadis Schreuder
Afgelopen week kwam het langverwachte derde kookboek van Jadis Schreuder uit: Jadis’ Lemon Kitchen. Na 1) The Lemon Kitchen en 2) The Lemon Kitchen Sicilië zoekt Jadis nu nog meer de verdieping. In haar eerste boeken leerde je veel over citroenen en de Siciliaanse keuken. Dit keer vertelt ze openhartig over haar persoonlijke reis en ontwikkeling door het culinaire landschap. Haar gevoel voor smaak en kwaliteit kreeg ze niet alleen met de paplepel ingegoten. Het waren voor haar ook de ingrediënten om elke dag kleine eetbare geluksmomentje mee te creëren.
Jadis legt heel toegankelijk uit hoe wij zelf ook zulke eetbare geluksmomentjes kunnen maken. Ze vertelt uitgebreid over de 5 basis smaken, het belang van texturen, goede vetten, een zuurtje in elk gerecht, verse kruiden en pittige ingrediënten. Na het lezen van Jadis’ kookformule voor succesrecepten heb je alle tools in handen. Klaar om zelf aan de slag te gaan met de 70 recepten in het boek.
Boterzachte avocadocrème, Crostini met burrata, ansjovis en citroenzeste, Thaise Tom Yum met garnalen, tomaat en limoen, Crunchy orzo met rucola-citroenpesto, burrata en pijnboompitten, Carrotcupcakes met walnoten, dulce de leche en roomkaaspassievrucht, zelfgemaakte tafelzuren en nog veel meer lekkers.
MonChoutaart met feta, citroen en een speculaas-notenbodem
Het recept dat mij misschien wel het meest intrigeert is MonChoutaart met feta, citroen en een speculaas-notenbodem. Mijn eerste reactie was: huh, feta in een zoete taart? Gelijk daarna viel het kwartje. Salted caramel, is verslavend lekker door het snufje zout erin. Dat is bij deze taart precies zo denk ik. Je begrijpt, de taart staat hoog op mijn lijst met te maken recepten.
Gezouten dulce de leche ijs
Tijdens het schrijven van Jadis’ Lemon Kitchen vroeg Jadis mij om enkele van haar recepten te testen. Het eerste recept dat ik maakte was gezouten dulce de leche ijs. Overzichtelijk recept, weinig ingrediënten en voor ik het wist had ik een bak salted caramel ijs met pecannoten in de vriezer staan.
En vervolgens waren we verkocht, dit is misschien wel het lekkerste ijs dat ik tot nog toe zelf heb gemaakt. Het pistache ijs uit The Lemon Kitchen Sicilië was al waanzinnig lekker maar dit ijs doet er nog een schepje bovenop. Echt, dit ijs is verslavend lekker.
Stappenplan desembrood
Naast ijs ging ik ook aan de slag met haar stappenplan voor desembrood. Nou bak ik natuurlijk al jaren desembrood met mijn zelfgemaakte desemstarter maar ik leerde toch weer nieuwe dingen. Zo maakt Jadis haar starter met behulp van fruitwater. Een methode die ik nog niet eerder had geprobeerd. Hoewel ik de magie van een starter gemaakt met uitsluitend water en roggemeel het mooist vind werkt fruitwater ook prima. Het is maar net welke methode je voorkeur heeft.
Met de nieuw gemaakte desemstarter volgde ik de rest van de stappen en bakte verschillende broden. En ook nu weer, Jadis gebruikt iets andere stappen dan ikzelf gewend ben te doen maar zonder uitzondering had ik prachtige broden. Krokante korst met heerlijk zacht brood binnenin. Precies zoals je desembrood wilt hebben. Inmiddels is mijn routine om desembrood te bakken een mix geworden van de verschillende methoden die ik afgelopen jaren heb geprobeerd.
Creëer je eigen routines
En dat is ook precies waar Jadis je toe aanmoedigt: ga in de keuken aan de slag, probeer steeds nieuwe dingen uit en creëer je eigen routines. De set basisvaardigheden die je leert in Jadis’ Lemon Kitchen is een perfect startpunt om jouw reis naar dagelijks geluksmomentjes te starten.
Jadis’ Lemon Kitchen kan je bestellen via bol.com. Bestel je rechtstreeks bij Jadis zelf dan kan je jouw boek laten signeren én je kunt er een prachtige zesteur bij bestellen. Een onmisbare tool als je gegrepen bent door de smaken uit de boeken van Jadis. Vooral erbij bestellen dus!
Salted caramel ijs met pecannoten
Het salted caramel ijs was zo waanzinnig lekker dat ik het niet kon laten en vroeg of ik dit recept met jullie mag delen. En yesss, dat mocht. Inmiddels heb ik het al verschillende keren gemaakt en iedereen is er gek op.
Zo ook mijn nichtje uit Noorwegen. In juli logeerde Birgit bij ons en ze wilde graag samen ijs maken. Birgit was zo enthousiast over het ijs dat ze vroeg of ze er een mooie foto van mocht maken. Maar natuurlijk meis, ga je gang… Al snoepend van het ijs maakte ze haar eigen compositie. Bovenstaande foto heeft zij gemaakt. Foodfotografe in de dop toch?
Salted caramel ijs
Ingrediënten:
- 375 ml volle melk
- 150 ml slagroom
- 150 gr
dulce de leche , het blikje gecondenseerde melk heb ik 2 uur gekookt - 60 gr (gezouten) pecannoten, grof gehakt
- 3 eidooiers
- 1½ gr fijn zeezout, ± ¼ theelepel
Optioneel:
- mini blokjes karamel, fudge of wat schenkbare karamel/dulce de leche
- Fleur de Sel
Keukengerei:
- ijsmachine, zelfvriezend of met diepvries element
Aan de slag:
- Roer de eidooiers los.Tip: het is niet nodig maar wij vonden het lekker om 25-45 gr suiker toe te voegen. Geeft net even wat extra smaak aan het ijs. Roer de dooiers in dat geval samen met de suiker los.
- Breng de melk samen met de slagroom in een pannetje aan de kook. Giet al roerend met een garde bij de eidooiers, schenk terug in de pan en breng voorzichtig tot tegen de kook aan. Laat al roerend gedurende een minuut of tien binden. Neem van de pit, voeg de dulce de leche en het zout toe en laat al roerend oplossen. Laat helemaal afkoelen.Tip: de ijsbasis hoeft niet te koken maar moet wel tot 83º-90ºC worden verwarmd. Als de damp er goed vanaf slaat zit je goed. Heb je een kernthermometer gebruik die dan zodat je heel precies kunt werken. Ik heb de Thermapen Limited Edition.
- Zet de ijsmachine aan, kies het programma voor roomijs en giet de koude ijsbasis erin. Vlak voordat het ijs klaar is voeg je ¾ van de gehakte pecannoten toe. Zodra het ijs klaar is (duurde bij mij 35-40 minuten) schep je het in een diepvriesbakje en plaats 2-3 uur in de vriezer om verder op te stijven.Tip: laat de ijsbasis voor je het in de machine giet gedurende een paar uur door en door koud worden in de koelkast.
- Schep mooie bollen van het ijs en bestrooi met pecannoten. Om het extra lekker te maken voeg je nog een sprinkle Fleur de Sel, blokjes karamel en/of een drizzle karamelsaus toe.Eet smakelijk!
Tips:
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Deze blogpost bevat affiliate links en een toegestuurd kookboek.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Nou, dit is inderdaad verrukkelijk. Ik heb het gemaakt met pistachenootjes, want in de winkel kon ik geen pecanoten vinden en mijn eigen voorraad je was op. En passant heb ik ook nog even de kaneelcake met appel gemaakt. Wat minder suiker gedaan, omdat ik de yoghurt had vervangen door een half blikje gecondenseerde melk. Heel lekker. Wel niet zo’n spectaculair gezicht als die van jou, want mijn tulbandvorm is wat eenvoudiger. Vanavond eten wij de gevulde tomaten, omdat ik daarvoor alles al in huis heb. Weliswaar geen stazak van Hak, want ik heb groenten van eigen tuin. Gaat vast ook lukken.
Ja, waanzinnig hè dit ijs. Lekker aan de bak en kokkerel zo te lezen. Super, geniet ervan!