Header Overetengesproken.nl
Salade van rucola, tomaat en Parmezaanse kaas

Salade van rucola, tomaat en Parmezaanse kaas

met Geen reacties
3K Shares

De salade van vandaag is spontaan ontstaan toen ik laatst mijn koelkast opruimde. Ik kwam een zakje rucola tegen en zag ook nog een restje Parmezaanse kaas liggen. Snacktomaatjes en pijnboompitjes heb ik standaard op voorraad en een lekkere balsamicostroop voor erover was snel gemaakt. Om de tomaatjes extra smaak te geven heb ik ze een klein uurtje in de oven gedroogd. Net genoeg om de smaak te versterken en een deel van het vocht te laten verdampen zonder ze helemaal uit te drogen. Ik heb het recept globaal uitgeschreven en op de lijst ‘nog uit te werken’ gezet. Toen ik vorige week een doosje Tommies kreeg toegestuurd haalde ik gelijk mijn kladje tevoorschijn en werkte ik het recept verder uit.

Voor degenen die ze niet kennen: Tommies zijn helderrode eenhaps tomaatjes met een zoete smaak en zijn verpakt in stevige verpakkingen van 100 gr. Ideaal om als snelle snack in je tas te stoppen. Tommies lijken op snacktomaatjes maar zijn toch echt anders. Ze zijn beduidend kleiner, hebben een mooie gladde vorm en zijn diep rood gekleurd. Des te roder een tomaat des te rijper en zoeter die is. En dat geldt ook voor deze kleintjes. De Tommies zijn veel voller en zoeter van smaak dan de snacktomaatjes die ik doorgaans koop. Echt een aanrader om te gebruiken in salades. Heb je geen Tommies voorhanden? Gebruik dan gewoon snacktomaatjes of een mix van beiden.

Salade van rucola, tomaat en Parmezaanse kaas - Kleurrijke en smaakvolle salade. Extra lekker door huisgedroogde tomaatjes en een drizzle baslamicostroop.

Salade van rucola, tomaatjes, pijnboompitjes, balsamicostroop en Parmezaanse kaa

Kleurrijke en smaakvolle salade. Door de tomaatjes op lage temperatuur in de oven te drogen krijgen ze extra smaak.
Hoeveelheid 2 personen

Ingrediënten

 • 200 gr Tommies en/of snacktomaatjes
 • 100 gr rucola
 • 20 gr pijnboompitjes
 • 20 gr Parmigiano Reggiano schilfers
 • balsamicostroop
 • balsamicoazijn
 • olijfolie
 • zout

Aan de slag

 1. Snij de tomaatjes doormidden, leg op een met bakpapier of teflonfolie beklede bakplaat, bestrooi met wat zout en druppel er wat de olijfolie en balsamicoazijn over. Hussel de tomaatjes een beetje door elkaar en schuif de bakplaat in een op 130ºC conventioneel voorverwarmde oven. Haal na 50 minuten de tomaatjes uit de oven en laat afkoelen.
 2. Rooster ondertussen in een koekenpan de pijnboompitjes goudbruin en laat afkoelen.
 3. Leg de rucola op en bord of schaal, verdeel de tomaatjes erover en drizzle er lekker wat balsamicostroop over. Bestrooi met pijnboompitjes en Parmezaan schilfers.

  Eet smakelijk!

Tips

Ik serveer de salade doorgaans niet in een schaal maar maak het gelijk op twee borden op. Je zet het dan zo op tafel, mandje brood en wat smeersels erbij en met z'n tweetjes hebben we er een heerlijke maaltijd aan.

Dit recept bevat een toegestuurd product (Tommies).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.

Laat een reactie achter

Recept waardering