Rustiek sodabrood - Binnen een uur vers en heerlijk geurend brood op tafel? Gaat je lukken met dit recept. En je hoeft niet te kneden!

Rustiek sodabrood

Binnen een uur vers en heerlijk geurend brood op tafel? Gaat je lukken met dit recept. En je hoeft niet te kneden!
Direct naar het recept

Iedereen die weleens in Ierland is geweest kent het: sodabrood. Ofwel brood zonder gist of desem. Om het brood toch te laten rijzen gebruiken de Ieren baksoda en karnemelk of yoghurt bij het maken van brooddeeg. Resultaat: een heerlijk compact maar toch niet zwaar brood. En lekker dat het is! Ik was direct verkocht.

Sinds kort maak ik mijn eigen versie met gelijke hoeveelheden tarwebloem, volkorenmeel, roggemeel en havermout. Het mengsel van verschillende granen maakt het een heerlijk rustiek sodabrood met een licht nootachtige smaak. Echt zo’n brood waar je graag nog een stukje van eet.

Sodabrood

Het fijne van sodabrood is dat het niet alleen erg lekker is, het is ook heel makkelijk om te maken. Het deeg hoeft niet gekneed te worden en rijzen is ook niet nodig. Het brood staat binnen een uur op tafel. Als je de droge ingrediënten van tevoren hebt afgewogen hoef je kort voor het bakken alleen nog de yoghurt toe te voegen. Roeren en hup in de oven met het brood.

Een ideaal broodje voor in het weekend. Opstaan, snel even naar beneden om deeg te mengen en in de oven te zetten. Douchen, aankleden en snel weer terug naar de keuken want ondertussen is je brood alweer klaar. Zo makkelijk kan het dus zijn om ’s ochtends te genieten van vers homemade brood.

Rustiek sodabrood - Binnen een uur vers en heerlijk geurend brood op tafel? Gaat je lukken met dit recept. En je hoeft niet te kneden!

Rustiek sodabrood

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 8 broodjes

Ingrediënten: 

  • 100 gr tarwebloem
  • 100 gr volkorenmeel
  • 100 gr roggemeel
  • 100 gr havermout
  • 320 ml magere yoghurt
  • 1 theelepel zout (5½-6 gr)
  • 1 theelepel baksoda (5 gr)

Aan de slag:

  • Meng alle droge ingrediënten, voeg dan de yoghurt toe en maak er (met de hand of gebruik een houten lepel) snel een zacht en kleverig geheel van. Probeer er geen mooi deeg van te maken want daar is het echt te plakkerig en vochtig voor. Bovendien reageert de baksoda snel met de yoghurt dus het is zaak het sodabrood snel in de oven te zetten en daar te laten rijzen.
  • Leg het deeg op een vel bakpapier en druk uit tot een ronde ‘koek’ met een diameter van ongeveer 20cm. Verdeel de deegplak met een deegsteker of scherp in 8 punten en schuif het brood in wording (incl bakpapier) snel in een op 200ºC conventioneel voorverwarmde oven. Ik schoof het brood op een pizzasteen maar je kan natuurlijk ook een bakplaat gebruiken. Bak het brood in 30-35 minuten gaar en goudbruin.
  • Haal het brood uit de oven, verwijder het bakpapier en laat op een taartrooster afkoelen.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Rustiek sodabrood smaakt combineert goed met een kaasplankje.
  2. Voor een luchtiger brood kan je eventueel iets meer baksoda toevoegen. Let op dat je niet teveel gebruikt, dan smaakt je brood naar zeep.

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




4 reacties

  1. kan je 320 ml magere yoghurt vervangen door geiten karnemelk ivm koe allergie

    1. Hallo Rien, goede vraag! Ervan uitgaande dat geiten karnemelk ook zuur is kan dat prima. Het zuur van de yoghurt is namelijk nodig om de toegevoegde baksoda te activeren. Succes met bakken!

  2. Angeliek schreef:

    Op welke temperatuur laat je het rijzen en hoelang?

    1. Bedankt voor je vraag. Dit brood hoeft helemaal niet te rijzen. Baksoda begint gelijk nadat het door het deeg is gekneed actief te worden. Het deeg is echter nog niet sterk genoeg om de lucht vast te houden daarom is dat het belangrijk het brood zo snel mogelijk in de oven te zetten zodat de lucht tijdens het bakken in het brood gevangen wordt. Ik zie dat ik dat niet duidelijk genoeg heb beschreven in stap 1 van de beschrijving. Later vandaag zal ik dat aanpassen. Succes met bakken!