Header Overetengesproken.nl
Rustiek sodabrood

Rustiek sodabrood

 |  Geen reacties
107 Shares

Iedereen die weleens in Ierland is geweest kent het: sodabrood. Ofwel brood zonder gist of desem. Om het brood toch te laten rijzen gebruiken de Ieren baksoda en karnemelk of yoghurt bij het maken van brooddeeg. Resultaat: een heerlijk compact maar toch niet zwaar brood. En lekker dat het is! Ik was direct verkocht. En sinds kort maak ik mijn eigen versie. Door gelijke hoeveelheden tarwebloem, volkorenmeel, roggemeel en havermout te gebruiken is het een heerlijk rustiek sodabrood geworden met een licht nootachtige smaak.

Het fijne van sodabrood is dat het niet alleen erg lekker is, het is ook heel makkelijk om te maken. Je hoeft het deeg niet te kneden en het hoeft ook niet lang te staan om te rijzen. Het is brood dat je echt binnen een uur op tafel hebt staan. En als je de droge ingrediënten van tevoren al hebt afgewogen hoef je kort voor het bakken alleen nog de yoghurt toe te voegen, even roeren en hup in de oven met het brood. Wat mij betreft ideaal voor in het weekend. Opstaan, even naar beneden om brood te mengen en in de oven te zetten, douchen, aankleden en snel weer terug naar de keuken want ondertussen is je brood alweer klaar. Zo makkelijk kan het dus zijn om ’s ochtends te genieten van vers homemade brood.

Rustiek sodabrood - Binnen een uur vers en heerlijk geurend brood op tafel? Dat kan met dit makkelijke recept. En het deeg hoeft niet gekneed te worden!

Rustiek sodabrood

Binnen een uur vers en heerlijk geurend brood op tafel? Dat kan met dit makkelijke recept. En het deeg hoeft niet gekneed te worden!
Hoeveelheid 8 broodjes

Ingrediënten

  • 100 gr tarwebloem
  • 100 gr volkorenmeel
  • 100 gr roggemeel
  • 100 gr havermout
  • 320 ml magere yoghurt
  • 1 theelepel zout (5½-6 gr)
  • 1 theelepel baksoda (5 gr)

Aan de slag

  1. Meng alle droge ingrediënten, voeg dan de yoghurt toe en maak er (met de hand of gebruik een houten lepel) snel een zacht en kleverig geheel van. Probeer er geen mooi deeg van te maken want daar is het echt te plakkerig en vochtig voor. Bovendien reageert de baksoda snel met de yoghurt dus het is zaak het sodabrood snel in de oven te zetten en daar te laten rijzen.
  2. Leg het deeg op een vel bakpapier en druk uit tot een ronde ‘koek' met een diameter van ongeveer 20cm. Verdeel de deegplak met een deegsteker of scherp in 8 punten en schuif het brood in wording (incl bakpapier) snel in een op 200ºC conventioneel voorverwarmde oven. Ik schoof het brood op een pizzasteen maar je kan natuurlijk ook een bakplaat gebruiken. Bak het brood in 30-35 minuten gaar en goudbruin.
  3. Haal het brood uit de oven, verwijder het bakpapier en laat op een taartrooster afkoelen.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. Rustiek sodabrood smaakt combineert goed met een kaasplankje.
  2. Voor een luchtiger brood kan je eventueel iets meer baksoda toevoegen.

Geef een reactie