Rueda verdejo - Frisse witte wijn van de Spaanse hoogvlakte. Een favoriet hier in huis. Ik vertel je graag meer over deze bijzondere wijn.

Rueda verdejo

De wijnmakers in de Spaanse Rueda regio zijn zo ontzettend trots op ‘hun’ verdejo druif dat ze de tweede vrijdag in juni hebben uitgeroepen tot World Verdejo Day. Dat begrijp ik inmiddels helemaal. Een paar jaar geleden heb ik voor het eerst kennis gemaakt met Rueda verdejo. Sinds die tijd staat deze frisse witte wijn met stip tussen mijn favorieten. Hoogste tijd dus om jullie meer te vertellen over deze bijzondere druif.

Hoewel de verdejo druif inmiddels ook buiten Spanje wordt verbouwd is het echt een typisch Spaanse druif. Al eeuwenlang is de Spaanse streek Rueda de thuisbasis van de verdejo. De grond is er arm en droog en bestaat voor een belangrijk deel uit klei en kalksteen. Zware omstandigheden maar de verdejo druif gedijt er bijzonder goed op.

Wijnland Spanje

Spanje heeft veel wijngaarden, in absolute getallen zelfs meer dan Italië en Frankrijk. Door het klimaat en de droge en arme gronden is de opbrengst van druiven per hectare wijngaard vele malen minder. Per saldo wordt er daardoor minder wijn geproduceerd. Bekende Spaanse wijnstreken zijn Rioja, Jerez, Rueda en La Mancha.

Verdejo

De Rueda streek ten noordwesten van Madrid is het belangrijkste gebied voor Spaanse witte wijn. Hoewel daar verschillende druivensoorten worden verbouwd is de verdejo druif veruit het meest aangeplant. Leuk weetje: de verdejo druif heeft een fris groene kleur en is daar ook naar vernoemd. Verde = groen.

Langzaam gegaarde zalm teriyaki met Rueda verdejo
Langzaam gegaarde zalm teriyaki met een salade en een koel glas verdejo

Herkomstaanduidingen DO en Rueda

Zoals zoveel wijnlanden kent ook Spanje een beschermde herkomstaanduiding: DO ofwel Denominación de Origen. Staat er DO op het etiket dan weet je dat de wijn uit een strikt afgebakend gebied komt en er toezicht is gehouden op de kwaliteit. Koop je DO wijnen dan heb je zekerheid over de herkomst.

Niet alleen de term DO geeft informatie over over de wijn. Ook de naam Rueda is beschermd en mag niet zomaar op de het etiket worden gebruikt. Rueda wijn moet voor 50% uit verdejo bestaan. Rueda verdejo gaat nog een stapje verder en bevat minimaal 85% uit verdejo.

Rueda label

Rueda wijnen -mocht het niet op het etiket staan- herken je in één oogopslag aan het label achterop de fles. Voor witte Rueda’s zijn er 4 soorten. Alle labels zijn rechthoekig en voorzien van een stempel met de letter R in reliëfdruk. De kleur van het etiket wordt bepaald door het type wijn. Stille wijnen hebben een groen etiket, mousserende wijnen zijn zilver/grijs gelabeld en versterkte wijnen geel. Zwart is gereserveerd voor de Gran Vino de Rueda ofwel wijnen van wijngaarden die tenminste 30 jaar oud zijn.

Rueda Verdejo labels

Continentaal klimaat in Rueda

Spanje heeft overwegend een Mediterraan klimaat. De Rueda streek ligt op de Spaanse hoogvlakte zo’n 800 meter boven zeeniveau. Door die hoge ligging heerst er een continentaal klimaat met relatief veel wind. Zomers is het er overdag bloedheet door de brandende Spaanse zon en ’s nachts ijskoud door de extreme afkoeling. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn dus enorm.

De wijnbouwers gebruiken die koude nachtelijke uren in hun voordeel. De druiven worden ’s nachts geoogst en direct geperst. Door deze snelle verwerking blijft de kenmerkende frisheid van de druif behouden. Rueda verdejo wordt veelal vergist en opgevoed in rvs vaten. Ook dat draagt bij aan de frisheid.

Houtrijping

Rueda verdejo is geen wijn om lang te laten liggen, je drinkt ‘m bijvoorkeur jong. Soms heeft de wijn enige houtrijping gekregen. De smaak wordt er niet alleen wat voller en intenser door en je kunt de wijn ook wat langer laten liggen.

Espumoso

Wist je dat er ook heerlijke verdejo bubbels worden gemaakt? Wij proefden laatst een Palacio Bornos Espumoso Brut, gemaakt van 100% verdejo. Wat een verrassing was dat, of zoals Michel zei: minstens zo lekker als een goede cava. Heerlijk als aperitief!

Rueda verdejo

Wijn en spijs combineren met Rueda Verdejo

Rueda Verdejo is een frisse, droge witte wijn met een fijne zuurgraad en doorgaans een volle afdronk. Ideaal om tijdens warme zomerdagen van te genieten op het terras. Extra lekker met wat tapas erbij maar ook tijdens een etentje doet verdejo het goed. Rueda verdejo combineert super met vis, schaal- en schelpdieren. Maar ook met salades, groene groenten en pittige gerechten is het een gouden combi. Door het lichte zuurtje in Rueda verdejo gaat de wijn heel goed samen met gerechten waar citroen in zit.

Harold Hamersma gaf onlangs een mooie tip als je verdejo bij een salade schenkt, ik geef ‘m graag aan je door. ‘Roer vooral ook een scheutje van de wijn door de dressing. Het verzacht niet alleen de zuren van het citroensap en/of de azijn, het brengt ook extra balans in de wijn spijs combinatie.’

Heb je een houtgerijpte verdejo liggen, kies dan voor vlees, pasta gerechten met een roomsaus zoals pasta met zalm of volle soepen zoals een romige broccolisoep.

Tip: drink rueda verdejo altijd gekoeld. Liefst niet rechtstreeks uit de koelkast maar op een temperatuur van zo’n 8 à 10 graden.

Onderstaand heb ik nog een paar fijne gerechten voor je:

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *