Royal icing en glazuur - Wat is het verschil, wat kan je ermee en hoe maak je het. In dit artikel leg ik het allemaal uit. Inclusief link naar een video.

Royal icing en glazuur

Wat is het verschil, wat kan je ermee en hoe maak je het. In dit artikel leg ik het allemaal uit.

Deel dit recept/artikel!

Royal icing en glazuur lijken erg op elkaar. Beiden worden gebruikt voor decoratie van taarten, gebak en koekjes maar ze zijn beslist niet hetzelfde. In dit artikel leg ik je uit wat het verschil is, hoe je het maakt en wat je ermee kan. Ook heb ik op YouTube een duidelijke instructievideo voor je gevonden over het maken van royal icing en de verschillende consistenties die je gebruikt bij het decoreren van taarten en koekjes.

Het verschil tussen royal icing en glazuur

Laten we beginnen bij het verschil. Zowel voor royal icing als glazuur is het hoofdingredient poedersuiker. Het verschil zit ‘m in het vocht waarin je de poedersuiker oplost. Royal icing maak je met eiwit, glazuur met water of citroensap. In eerste instantie denk je misschien, ach wat maakt het uit. Geloof me, eiwit of water/citroensap maakt echt een groot verschil.

Eiwit droogt sneller op dan water en/of citroensap. Daarnaast droogt ook veel harder en strakker op. Royal icing geeft daardoor een mooi vlak en strak resultaat, glazuur blijft zachter en korreliger. Voor decoratiewerk dat lang mooi moet blijven is royal icing dus veel geschikter dan glazuur.

Zo maak je royal icing

Het maken van royal icing is makkelijk. Je mengt poedersuiker met eiwit en verdunt het daarna tot de gewenste dikte. In recepten voor royal icing wordt de ene keer vloeibaar eiwit gebruikt, de ander keer meringuepoeder in combinatie met water.

Meringuepoeder

Meringue- of eiwitpoeder is gedroogd en gepasteuriseerd eiwit. Door de pasteurisatie elimineer je het risico van salmonella. Meng je meringuepoeder met koud water dan krijg je weer vloeibaar eiwit. Voor het maken van royal icing leng je het poeder niet aan met water maar meng je het rechtstreeks door de suiker om pas daarna het water toe te voegen. Per merk verschilt de verhouding poeder/water iets dus lees de verpakking goed als je meringuepoeder gebruikt.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat je proeft dat het geen vers eiwit is. Er zit echt een ander smaakje aan.

Royal icing recept

Vloeibaar eiwit

Vers eiwit vind ik het fijnst werken. Je klopt het eiwit luchtig, suiker erdoor en klaar ben je. Bij het gebruik van rauwe eieren is er wel altijd een kleine kans op Salmonella. Eerlijk gezegd maak ik me daar niet zo druk om. Door het hoge suikergehalte van royal icing heeft salmonella vrijwel geen kans op overleven. Daarnaast schijnt het opdrogen van het eiwit het risico op salmonella ook te verkleinen.

Weet ik op voorhand dat de icing door bejaarden of mensen met een verminderde weerstand gegeten zal worden dan vermijd ik alle risico en gebruik ik gepasteuriseerd eiwit. Bij AH en Picnic zijn flesjes Two Chicks vloeibaar eiwit verkrijgbaar. De inhoud van een flesje (500 gr) komt overeen met 15 eiwitten. Zelf je eieren pasteuriseren kan natuurlijk ook.

In recepten voor royal icing wordt vaak ook wat cream of tartar of wijnsteenzuur gebruikt. Beide poeders zijn zuur en zuur heeft de fijne eigenschap icing stabieler te maken. Icing heeft namelijk de neiging enigszins te scheiden als je het lang laat staan. Niet iedereen heeft deze poeders standaard in huis maar gelukkig je kan het heel makkelijk vervangen door citroensap.

Waar gebruik je royal icing en glazuur voor

Royal icing gebruik je om taarten en koekjes sierlijk te decoreren. Doorgaans worden daar 3 soorten consistenties voor gebruikt. Een dikke, stevige icing van uitsluitend eiwit is altijd de basis. Dit is de meest stabiele vorm en kan je ook het best bewaren. Deze basis icing is perfect om bijvoorbeeld peperkoekhuisjes in elkaar te zetten.

Voor het decoreren van peperkoekhuisjes, koekjes of taarten gebruik je 2 dunnere icings. Doe hiervoor een beetje basis icing in een apart kommetje en verdun dat naar behoefte met druppeltjes water en/of citroensap. Citroensap geeft een fris tintje aan royal icing en vind ik het lekkerst.

Voor het spuiten van lijntjes die niet uitvloeien verdun je de basis icing een klein beetje. Let op: als je kleurstoffen gebruikt voeg je die altijd eerst toe alvorens de icing te verdunnen. Door het gebruik van kleurstof wordt icing meestal al iets dunner.

Voor icing waarmee je vlakken wil opvullen en dus enigzins moet uitvloeien na het spuiten verdun je de icing nog iets verder. In bovenstaande video wordt dat duidelijk uitgelegd. Klik hier voor een video met meer uitleg over het decoreren met royal icing. Een heel fijn boek over het decoreren met royal icing, recepten en veel voorbeelden is Het koekboek van Mariëlle de Vroome.

Glazuur gebruik je om gebak(jes), cake(jes) of brood(jes) een zoete, glanzende toplaag te geven.

Royal icing en glazuur - Wat is het verschil, wat kan je ermee en hoe maak je het. In dit artikel leg ik het allemaal uit. Inclusief link naar een video.

Royal icing en glazuur

3 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 1 portie

Ingrediënten: 

Royal icing:

  • ± 300 gr poedersuiker of suikerbakkerspoeder
  • ½ eetlepel vers citroensap + extra om te verdunnen
  • 35 gr eiwit, vers of gepasteuriseerd
  • of vervang het eiwit door:
  • eetlepels meringuepoeder en ± 35 gr koud water

Glazuur:

  • poedersuiker
  • water of vers citroensap

Keukengerei:

  • handmixer met kloppers als je vers eiwit gebruikt
  • met meringuepoeder begin je met deeghaken en wissel je later naar de kloppers. Heb je een keukenmachine/standmixer gebruik die dan met de platte klopper.

Aan de slag:

Basis recept voor dikke royal icing:

  • Zeef de poedersuiker boven een kom om eventuele klontjes en suikerkristallen te verwijderen. Sla het zeven echt nooit over! Klontjes lossen nog wel op tijdens het maken van de icing. Kleine suikerkristalletjes echter niet en deze zullen onherroepelijk fijne spuitjesmondjes verstoppen. Heel vervelend om mee te werken, altijd zeven dus! Gebruik je meringuepoeder zeef die dan ook en meng goed door de poedersuiker.
  • Met vloeibaar eiwit: klop het eiwit samen met het citroensap tot het luchtig en stijf begint te worden. Voeg in gedeelten de poedersuiker toe. Klop rustig tot je een dikke, witte pasta hebt. Waarschijnlijk is de icing nog erg dik en kan je een paar druppels citroensap of water toevoegen. Klop de icing nog even flink door zodat er een mooie glans ontstaat. Doe de icing over in een kom of bakje, sluit luchtdicht af en bewaar tot gebruik op een koele plek buiten de koelkast.
    Afhankelijk van het gebruik verdun je de icing naar behoefte met water of citroensap.
    Tip: je kan de suiker op zich ook door ongeklopt eiwit roeren maar dat loopt vrij snel terug.
  • Met meringuepoeder: voeg het citroensap toe aan de suiker/meringuepoeder massa en zet de mixer aan op de laagste stand. Gebruik in de handmixer de deeghaken en bij de standmixer de platte klopper. Voeg met kleine beetjes tegelijk het water toe. De suiker zal eerst klonteren maar naarmate je meer water toevoegt wordt het een stevige massa en tot slot een mooie dikke pasta. Klop de icing nog even door om de suiker zo goed mogelijk op te lossen en een mooie glans te krijgen. Doe de icing over in een kom of bakje, dek af met plasticfolie -op de icing om het luchtdicht af te sluiten- en bewaar tot gebruik op een koele plek buiten de koelkast.
    Afhankelijk van het gebruik verdun je de icing naar behoefte met water of citroensap.
  • Is de royal icing tijdens het verdunnen te dun geworden? Voeg dan extra poedersuiker toe.

Glazuur:

  • Voeg beetje bij beetje wat druppels citroensap of water bij de poedersuiker. Roer stevig en voeg pas nieuw vocht toe als het eerder toegevoegde vocht volledig is opgenomen. Ga door totdat je een mooi dik, glanzend glazuur hebt.
  • Is de glazuur te dun geworden? Voeg dan gewoon wat extra poedersuiker toe totdat het weer dik genoeg is.

Tips:

  1. Check ook mijn recept voor heerlijke gingerbread koekjes.
  2. Royal icing en glazuur kan je kleuren met een beetje kleurstof. Glazuur kan je ook een kleurtje te geven door in plaats van water of citroensap een beetje siroop te gebruiken.

Deel dit recept:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Dit recept bevat een gekregen product.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




35 reacties

  1. waarmee kun je de icing het beste kleuren? Kleurpasta, kleurpoeder, kleurstof? en waar kun je deze het beste kopen?

    1. Hoi Jiska, goede vraag! Doorgaans gebruik ik witte/kleurloze icing maar heel soms heb ik een kleurtje nodig. Daarvoor heb ik Wilton kleurpasta in huis. Ik heb een doosje met 8 potje staan => https://www.deleukstetaartenshop.nl/wilton-eetbare-kleurstoffen-icing-color-kit-8-x-28g-04-0-0030 Doe je heel lang mee, je hebt immers maar weinig nodig.
      Volgens mij kan je de meeste kleurstoffen wel gebruiken. Lees altijd even de bijsluiter, sommige kleurstoffen prikkelen hyperactiviteit. Het soort kleurstof (pasta, poeder, vloeistof) kan invloed hebben op de dikte van je icing. Hou daar vooraf rekening mee.

  2. Hallo ik heb een vraag, welke van de twee zou beter zijn voor op koekjes?

    1. Voor het decoreren van koekjes kan je het beste royal icing gebruiken. Het grote voordeel van royal icing uit dat het mooi opdroogt. Dat krijg je met glazuur niet voor elkaar.

  3. Ester van Dam schreef:

    Hi hi!
    Dankje voor de duidelijke uitleg van het icing recept! Ik ga het morgen uitproberen maar heb vooraf nog even een vraagje. Ik wil er van die bloklettertjes indrukken, zo’n setje heb ik al gekocht, maar ben benieuwd waar in het droogproces van de icing je dat het beste kan doen? Heb zo het idee dat dat niet gelijk in het begin kan, want dan is het waarschijnlijk nog te dun? Ik hoor graag of jij hier ervaring mee hebt! Dankjewel alvast.
    Groetjes Ester

    1. Hallo Ester, letters in de icing drukken heb ik nog niet eerder gedaan. Letters in fondant en deeg stempelen ken ik maar icing, daar ben ik wel heel benieuwd naar… Sowieso zou ik geen al te dunne icing gebruiken. Dat is te nat en vloeit teveel uit. Dikke icing zal geschikter zijn. Tijdens het drogen vormt zich een laagje op de icing met daaronder de natte icing die steeds iets verder opdroogt. Denk dat het echt uitproberen is welk moment het meest geschikt is. Het laagje mag nog niet te hard zijn maar als het te zacht is vloeit de letter weer dicht. Ik ben heel benieuwd naar je ervaring. Succes!

  4. Hoi! Ik heb veel te veel icing. Kan ik het denk je invriezen voor een volgende keer?

    1. Zelf heb ik dat nog nooit gedaan maar op internet heb ik gelezen dat het prima kan.
      Het advies dat ik gelezen heb: doe de overgebleven icing in een ziplock-zak, druk zoveel mogelijk lucht eruit en maak er een plat pakketje van. Laat t.z.t. rustig ontdooien in de koelkast en controleer de consistentie. Mogelijk moet je het wat verdunnen of juist weer steviger maken met wat poedersuiker.
      Succes met invriezen, ben benieuwd naar je ervaring daarmee!

      1. Hoi bedankt voor je recept, is het niet gevaarlijk om ye eten omdat er rouw ei in zit?

        1. Hallo Bert, ik begrijp je bezorgdheid. Mij is altijd verzekerd bacteriën niet overleven in suiker. Royal icing bestaat hoofdzakelijk uit suiker en dus is het veilig om te eten en te bewaren. Evengoied zorg ik er zelf altijd voor dat ik verse eieren gebruik. Alternatieven zijn gepasteuriseerd eiwit of meringuepoeder.

  5. Catharine Jurgens schreef:

    Nu 4x icing gemaakt. Nix hard, Blijft zacht …. loopt zo van mn cakejes af.
    250 gr poedersuiker + 2 geklopte eiwit. Hoe krijg ik de icing hard?
    Word r moe van 😳

    1. Icing die niet hard wordt is heel frustrerend inderdaad. Je schrijft dat je 250 gr poedersuiker en 2 eiwitten heb gebruikt. Het probleem zit ‘m in de gebruikte hoeveelheden, de verhoudingen kloppen niet. De verhouding voor dikke, stevige icing is 250-300 gr poedersuiker per eiwit. Dan heb krijg je echt een soort dikke cement. Afhankelijk van het gebruik kan je vervolgens voorzichtig verdunnen. Icing met te weinig suiker of teveel eiwit blijft vloeibaar en droogt niet hard op, hoe lang je ook wacht… Succes met de aangepaste verhoudingen!

  6. Kan je royal icing gebruiken om decoratie te spuiten op een taart die afgewerkt is met suikerfondant? Of gaat dit smelten door het vocht?

    1. Dat is een goede vraag. Ik heb dat zelf nog nooit geprobeerd. Op internet lees ik zowel dat het kan als dat het wordt afgeraden. Test het gewoon op een klein stukje fondant, bewaar dat ook een nachtje in de koelkast om te kijken hoe het daarop reageert en als dat goed gaat kan je het op de taart toepassen.

      1. Uitgetest en gelukt, ik heb wel maar een klein druppeltje citroensap gebruikt en vers eiwit!

  7. Kun je Royal icing maakte het Italiaanse meringue (zodat het eiwit gaar is)?

    1. Daar heb ik nog niet eerder iets over gehoord of gelezen. Maar als ik er zo over nadenk, tja, waarom niet? Ik zou het gewoon proberen als ik jou was. Ben heel benieuwd om je ervaring te horen. Zelf ben ik niet bang om rauw eiwit te gebruiken. Er zit zoveel suiker in dat eventuele bacteriën volgens mij geen kans hebben. Als alternatief kan je gepasteuriseerd eiwit gebruiken, dan hoef je geen Italiaanse meringue te maken.

  8. Hallo Mariette:)
    Kan ik royal icing ook in vormpjes gieten bijv letters en cijfers voor decoratie op taart/)?
    Gaat het daarna niet smelten of uitelkaar
    Vallen:(?

    1. Hallo Roza, vormpjes maken van royal icing gaat heel goed. Teken met dikke icing een buitenlijn en vul op met dunnere icing. Zo loopt het niet uit en houdt het figuur zijn vorm. Gaat dus eigenlijk precies zo als wanneer je koekjes decoreert. Gebruik als ondergrond wat bakpapier zodat je er eventueel een afbeelding onder kunt leggen van het figuur dat je wilt maken. Je ziet de lijntjes prima door het bakpapier heen en als de icing droog is haal je het heel makkelijk los. Kijk wel uit want het is natuurlijk breekbaar. Veel decoraties die je in de winkel koopt zijn ook van suikergoed/icing. Zelf maken is natuurlijk wel zo leuk! Succes met het maken van de decoratie.

  9. Michel Rip schreef:

    hi Mariette,

    ik wil een icinglaagje maken met een beetje wasabi. ik schat in dat ik hier niet veel wasabi voor nodig heb. Heb jij daar ervaring mee qua recept?

    alvast bedankt

    Michel

    1. Ohh icing met wasabi, dat klinkt gewaagd. Heb het nog niet eerder gehoord of gezien, waar ga je het voor gebruiken? Wat betreft de hoeveelheid: wasabi is behoorlijk scherp, met een klein beetje heb je doorgaans al veel smaak te pakken. Hoeveel je echt nodig hebt hangt wat mij betreft af van waar je het voor gaat gebruiken en welke smaken daar al in zitten. Succes!

      1. Michel schreef:

        Hi Mariëtte,

        inmiddels gisteren succesvol aan mijn (privé)gasten voorgeschoteld! Ik heb idd de dosering wasabi op smaak toegevoegd. ik heb dit gebruikt op een cheesecake in combinatie met gesmolten chocolade. De smaak van wasabi tegenover de cheesecake in combinatie met de chocolade geeft echt een enorme “wow” verrassende mond smaak die zeer aangenaam is. Mijn gasten waren er heel enthousiast over!

        1. Wat een mooie combi en kan me dat WoW-effect inderdaad wel voorstellen. Chocolade met tabasco is ook zo’n toffe combi.

  10. Sofi kenis schreef:

    Ik heb een vraagje. Royal icing met eiwit (geen eiwitpoeder), kan ik deze bewaren in de koelkast?

    1. Ja hoor dat gaat prima, doe ik ook regelmatig. Dek de icing wel af met plastic folie dat je bovenop de icing legt zodat het echt luchtdicht wordt afgesloten. Laat de icing voor gebruik op kamertemperatuur komen en roer vlak voor gebruik nog even door. Mocht er tijdens het bewaren wat vocht uit de icing zijn gelopen, roer dat er dan gewoon weer door.

      1. Hallo, hoe lang kan je de icing met eiwit in de koelkast bewaren? Ik hoor het graag, alvast bedankt, Wendy

        1. Royal icing bewaar ik liever niet in de koelkast. Heb het idee dat de icing terugloopt tijdens het op kamertemperatuur komen. Bewaren in de koelkast is ook niet nodig, er zit zoveel suiker in dat je niet bang hoeft te zijn voor bederf. Ik bewaar het gewoon op het aanrecht.

          Doorgaans maak ik mijn icing de dag voor ik het gebruik. Eventueel gebruik ik het twee of drie dagen daarna nog. De icing is bij mij nooit teruggelopen en blijft mooi stevig. Als je het langer bewaart kan het wel terug gaan lopen. Heb dat zelf nog nooit ervaren maar wellicht kan je het weer opkloppen of extra poedersuiker toevoegen. Succes.

  11. Maurice schreef:

    Hoi Mariette,

    Ik wil een West-Friese Jodenkoek (soort mega gevulde koek 26 cm) bedekken met een roze icing. De koek is van zichzelf plat en aan de randen iets hoger. Een laag icing kan ik er dus mooi ingieten waarna het kan opstijven. Wat is handig bij het aanbrengen, een nog warme koek, op kamertemperatuur of juist afgekoeld in de koelkast?

    1. Hallo Maurice, icing breng ik altijd aan op koude, helemaal afgekoelde koeken. De koeken met de icing laat ik vervolgens gewoon op het aanrecht drogen. Succes!

  12. Emilie schreef:

    Hoi hoi,
    Mijn complimenten, wat een handig en duidelijk berichtje!
    Ik heb een vraagje over de Royal Icing:
    Zou je, voor het verdunnen bijvoorbeeld, een (paar) druppeltjes smaak-versterker kunnen toevoegen? Je hebt van die flesjes met bijvoorbeeld aardbei aroma, dat lijkt me wel lekker?!
    Weet u dit toevallig?

    1. Dank je wel, fijn te horen dat mijn blogpost je heeft geholpen. Een smaakmaker toevoegen kan prima. Met een smaakmaker verdun je de icing, maar dat is juist ook de bedoeling. Doen dus!

      1. Emilie schreef:

        O gaaf!
        Super bedankt voor je snelle antwoord, ik ga het zeker proberen! Succes met je site💋

        1. Graag gedaan en succes! Laat je tzt weten hoe het is gegaan?

        2. Pascal schreef:

          Hallo
          Kan je me een tip geven om een degelijk glazuur temaken

        3. In deze blogpost staat zowel het recept voor glazuur als voor royal icing. Afhankelijk van het gebruik zal de een echter geschikter zijn dan de ander.