Header Overetengesproken.nl
Royal icing en glazuur

Royal icing en glazuur

 |  Geen reacties
107 Shares

Royal icing en glazuur lijken erg op elkaar. Beiden worden gebruikt voor decoratie van taarten, gebak en koekjes maar ze zijn beslist niet hetzelfde. In dit artikel leg ik je uit wat het verschil is, hoe je het maakt en wat je ermee kan. Ook heb ik op YouTube een duidelijke instructievideo voor je gevonden over het maken van royal icing en de verschillende consistenties die je gebruikt bij het decoreren van taarten en koekjes.

Het verschil tussen royal icing en glazuur
Laten we beginnen bij het verschil. Zowel voor royal icing als glazuur is het hoofdingredient poedersuiker. Het verschil zit ‘m in het vocht waarin je de poedersuiker oplost. Royal icing maak je met eiwit, glazuur met water of citroensap. In eerste instantie denk je misschien, ach wat maakt het uit maar eiwit of water/citroensap maakt echt een groot verschil. Eiwit droogt niet alleen sneller op dan water/citroensap, het droogt ook veel harder en strakker op. Royal icing geeft een hard en mooi vlak resultaat, glazuur blijft zachter en korreliger. Voor decoratiewerk dat lang mooi moet blijven is royal icing dus veel geschikter dan glazuur.

Hoe maak je het
Het maken van royal icing en glazuur is makkelijk. Je voegt beetje bij beetje vocht toe aan poedersuiker totdat je de gewenste dikte hebt. In recepten voor royal icing wordt de ene keer vloeibaar eiwit gebruikt, de ander keer meringuepoeder in combinatie met water. Meringue- of eiwitpoeder is gedroogd en gepasteuriseerd eiwit. Door de pasteurisatie elimineer je het risico van salmonella. Meng je meringuepoeder met koud water dan krijg je weer vloeibaar eiwit. Per merk verschilt de verhouding poeder/water iets dus lees de verpakking goed als je meringuepoeder gebruikt. Ik moet wel eerlijk zeggen dat je proeft dat het geen vers eiwit is, er zit echt een ander smaakje aan. Voor het maken van royal icing leng je het poeder niet eerst aan met water maar meng je het rechtstreeks door de suiker om daarna pas het water toe te voegen.

Salmonella kan je ook vermijden door gepasteuriseerd eiwit te gebruiken maar dat is niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. Zelf pasteuriseren kan prima maar is wel weer wat extra werk. Zelf maak ik me niet zo druk om salmonella. Door het hoge suikergehalte van royal icing schijnt salmonella weinig overlevingskans te hebben. Ook het opdrogen van het eiwit schijnt het risico op salmonella te verkleinen. Weet ik echter op voorhand dat de icing door bejaarden of mensen met een verminderde weerstand gegeten zal worden dan vermijd ik alle risico en gebruik ik meringuepoeder. Meringuepoeder is o.a. verkrijgbaar bij taartenshops.

In recepten voor royal icing wordt vaak ook wat cream of tartar of wijnsteenzuur gebruikt. Beide poeders zijn zuur en zuur heeft de fijne eigenschap icing stabieler te maken. Icing heeft namelijk de neiging enigszins te scheiden als je het lang laat staan. Niet iedereen heeft deze poeders standaard in huis maar je kan het gelukkig heel makkelijk vervangen door wat citroensap.

Royal icing en glazuur - Wat is het verschil, wat kan je ermee en hoe maak je het. In dit artikel leg ik het allemaal uit. Inclusief link naar een video.
Foto: Pixabay

Waar gebruik je royal icing en glazuur voor
Royal icing gebruik je om taarten en koekjes sierlijk te decoreren. Doorgaans worden daar 3 soorten consistenties voor gebruikt. Een dikke, stevige icing van uitsluitend eiwit is altijd de basis. Dit is de meest stabiele vorm en kan je ook het best bewaren. Deze basis icing is perfect om bijvoorbeeld peperkoekhuisjes in elkaar te zetten. Voor het decoreren van in elkaar gezette peperkoekhuisjes, koekjes of taarten gebruik je 2 dunnere icings. Doe hiervoor een beetje basis icing in een apart kommetje en verdun dat naar behoefte met druppeltjes water. Let op: als je kleurstoffen gebruikt voeg je die altijd eerst toe alvorens de icing te verdunnen. Door het gebruik van kleurstof wordt icing meestal al iets dunner. Voor het spuiten van lijntjes die niet uitvloeien verdun je de basis icing een klein beetje. Voor icing waarmee je vlakken wil opvullen en die dus enigzins uitvloeit na het spuiten verdun de icing nog iets verder. In bovenstaande video wordt dat duidelijk uitgelegd. Klik hier voor een video met meer uitleg over het decoreren met royal icing. Een heel fijn boek over het decoreren met royal icing, recepten en veel voorbeelden is Het koekboek van Mariëlle de Vroome.

Glazuur gebruik je om gebak(jes), cake(jes) of brood(jes) een zoete, glanzende toplaag te geven.

Royal icing en glazuur

Wat is het verschil, wat kan je ermee en hoe maak je het. In dit artikel leg ik het allemaal uit. Inclusief link naar een video.
Hoeveelheid 1 portie

Ingrediënten

Royal icing:

 • ± 300 gr poedersuiker of suikerbakkerspoeder
 • ½ eetlepel vers citroensap
 • en
 • 1 eiwit maat L
 • of
 • eetlepel meringuepoeder en ± 35 ml koud water

Glazuur:

 • poedersuiker
 • water of vers citroensap

Aan de slag

Royal icing:

 1. Zeef de poedersuiker boven een kom om eventuele klontjes en suikerkristallen te verwijderen. Sla het zeven beslist niet over! Klontjes lossen nog wel op tijdens het maken van de icing. Kleine suikerkristalletjes echter niet en deze zullen onherroepelijk spuitjesmondjes voor fijne lijntjes verstoppen. Heel vervelend om mee te werken dus sla het zeven van de poedersuiker echt nooit over. Schep nu eventueel de meringuepoeder erdoor en meng goed.
 2. Heb je een keukenmachine/standmixer gebruik die dan met de klopper. De draadgarde is niet geschikt omdat icing erg dik en zwaar is. Heb je geen keukenmachine maak de icing dan met de hand en eventueel in kleinere porties. Probeer het niet met een handmixer. De icing is daar veel te zwaar voor, je loopt echt het risico dat je handmixer doorbrandt.
 3. Zet de machine aan op de laagste stand, voeg de citroensap toe en daarna met kleine beetjes tegelijk het eiwit of water. De suiker zal eerst klonteren maar naarmate je meer eiwit of water toevoegt wordt het een stevige massa en tot slot een mooie dikke pasta. Klop de icing nog even door zodat er een mooie glans ontstaat. Doe de icing over in een kom of bakje, sluit luchtdicht af en bewaar tot gebruik in de koelkast.
 4. Is de royal icing te dun geworden? Voeg dan extra poedersuiker toe.
 5. Is de royal icing tijdens het bewaren te dik geworden of heb je een dunnere variant nodig? Voeg dan druppelsgewijs wat water toe.

Glazuur:

 1. Voeg beetje bij beetje wat druppels citroensap of water bij de poedersuiker. Roer stevig en voeg pas nieuw vocht toe als het eerder toegevoegde vocht volledig is opgenomen. Ga door totdat je een mooi dik, glanzend glazuur hebt.
 2. Is de glazuur te dun geworden? Voeg dan gewoon wat extra poedersuiker toe totdat het weer dik genoeg is.

Tips

 1. Klik hier voor een heerlijk recept voor gingerbread koekjes.
 2. Royal icing en glazuur kan je kleuren met een beetje kleurstof. Glazuur kan je ook een kleurtje te geven door in plaats van water of citroensap een beetje siroop te gebruiken.

Geef een reactie