Rosbief met siroop van rode port - Klassiek stuk vlees op smaak gebracht met za’atar en geserveerd met een heerlijke portsiroop.

Rosbief met siroop van rode port

Klassiek stuk vlees op smaak gebracht met za’atar en geserveerd met een heerlijk portsiroop.
Direct naar het recept

Vandaag een klassieker met een kleine twist: rosbief met siroop van rode port. Traditioneel is rosbief gekruid met zout en peper ik voegde daar wat za’atar aan toe. De kruiden laten het vlees heerlijk ruiken en geven het net even een vollere smaak. En niet onbelangrijk: ze combineren super met de zoete portsiroop.

Kernthermometer

Rosbief of andere braadstukken lukten mij nooit echt goed. Een mooie buitenkant met rosé binnenzijde: ik vond het een vak apart. Sinds ik een kernthermometer heb is dat verleden tijd. Je steekt de punt in het vlees en in no-time lees je de kerntemperatuur af op het display. Voor een zorgvuldige meting steek je de punt in het midden van het dikste deel van het vlees.

Echt super makkelijk en het resultaat is perfect. Op internet circuleren tabellen over de ideale kerntemperatuur voor verschillende stukken vlees. Vraag je het aan je slager dan geeft hij waarschijnlijk weer een iets andere temperatuur. Mijn tip: gebruik ze als richtlijn en noteer op basis van de resultaten je eigen voorkeuren zodat je in het vervolg je vlees perfect gaart.

Goed om te weten: een kernthermometer wordt ook wel een vleesthermometer genoemd en is exact hetzelfde. Mijn favoriete kernthermometer is de Thermapen One. Naast het meten van de vleestemperatuur is het ook ideaal bij het maken van roomborstplaat, beurre noisette en het smelten van chocolade.

Rosbief met siroop van rode port - Klassiek stuk vlees op smaak gebracht met za’atar en geserveerd met een heerlijke portsiroop.

Rosbief met siroop van rode port

Geef je waardering
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten: 

Voor de rosbief:

  • 800 gr rosbief
  • za’atar kruiden
  • zout en peper
  • boter

Voor de portsiroop:

  • 500 ml rode port
  • 100 ml vers geperst sinaasappelsap
  • 2 theelepels honing

Extra benodigdheden:

  • braadslede
  • vleesthermometer
Bewaren

Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…

Aan de slag:

Voor de siroop van rode port:

  • Doe de port, sinaasappelsap en honing in een (koeken)pan en laat zachtjes inkoken tot je een dikke, zoete siroop overhebt. Zelf geef ik er de voorkeur aan het inkoken zachtjes te laten gebeuren. Ook gebruik ik een koekenpan met antiaanbaklaag, zo kan de siroop eigenlijk niet aanbranden of verbranden. Afhankelijk van de hoogte van het vuur kan het wel 45 minuten duren tot de vloeistof voldoende is gereduceerd. Hou er rekening mee dat de siroop nog indikt als ze afkoelt. Proef af en toe en merk dat de siroop steeds zoeter wordt. Liever een zoetere siroop? Voeg dan nog een theelepel honing toe. Laat de siroop afkoelen, dek af en bewaar in de koelkast tot gebruik.

Voor de rosbief:

  • Haal de rosbief ruim van tevoren uit de koelkast om rustig op kamertemperatuur te laten komen.
  • Bestrooi de rosbief rondom flink met zout en peper en wrijf ruim in met za’atar. Verhit ruim boter in een koekenpan zonder antiaanbaklaag en schroei de rosbief snel rondom dicht. Leg de rosbief in een braadslede of ovenschaal en giet wat braadvet over de rosbief. Zet de braadslede in het midden van een op 220ºC voorverwarmde oven. Draai de temperatuur gelijk terug naar 200ºC en schep tijdens het braden af en toe wat braadvet over de rosbief zodat het vlees niet uitdroogt. Draai de oventemperatuur terug naar 180ºC zodra de kerntemperatuur 39ºC is.
  • Afhankelijk van de dikte van je stuk vlees is na een minuut of twintig de kerntemperatuur 45-48ºC geworden. Zodra je deze kerntemperatuur hebt bereikt haal je de rosbief uit de oven, leg hem op een voorverwarmd bord en dek helemaal af met zilverfolie. Laat de rosbief ongeveer 10 minuten rusten zodat de vleessappen zich volledig door de rosbief kunnen verdelen. Tijdens het rusten zal de kerntemperatuur ook nog ietsje oplopen.
  • Warm in de tussentijd de portsiroop een beetje op en giet in een karafje of schaaltje.
  • Snij de rosbief (recht op de draad) in dunne plakken, leg er enkele vleesvorken bij en serveer met de siroop van rode port.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

  1. Je kan de portsiroop verrijken door bijvoorbeeld een kaneelstokje mee te koken tijdens het reduceren. Een takje tijm of wat speculaaskruiden zijn ook lekker.
  2. Ook koud smaakt een plak rosbief met een lepeltje portsiroop goed!
  3. Bereid rosbief ook eens volgens de slow roast methode. Super lekker!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft ze van huis uit meegekregen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept