Roomborstplaat
Zo maak je zelf roomborstplaat
Bostplaat maken is makkelijk en je hebt er maar 2 ingrediënten voor nodig: ongeklopte slagroom en suiker. Voeg het samen, laat een paar minuten koken en schenk uit in de vormpjes. That’s it.
Roomborstplaat maken is eenvoudig maar het kan de eerste keer wat onwennig zijn. Bij mij werd de borstplaat de eerste paar keer niet hard. Blijkt dat ik de suikermassa niet genoeg had laten koken. Na een paar keer krijg je er gevoel voor en lukt het gewoon. En ach, die eerste paar keer geniet je stiekem in de keuken van je (te) zachte borstplaat. Want geloof me, met de smaak is helemaal niets mis!
Om jou die fout niet te laten maken leg ik in onderstaand recept duidelijk uit hoe je ziet of de suikermassa genoeg heeft gekookt. Lees het recept, kijk goed naar de suikermassa in je pan en echt, het lukt je! Je kunt het jezelf ook makkelijk maken en een kernthermometer gebruiken. Ik heb de Thermapen One. Daarmee meet je makkelijk en snel de temperatuur en heb je volledige controle over de suikermassa.
Welke suiker gebruik je voor borstplaat?
De lekkerste borstplaat maak je met poedersuiker. Goede borstplaat is krokant van buiten en zacht van binnen. Elke hap smelt op je tong. Met poedersuiker krijg je precies de juiste consistentie voor perfecte borstplaat.
Als je andere recepten bekijkt zal je zien dat er veelal kristalsuiker of basterdsuiker wordt gebruikt. Je maakt er echt wel lekkere borstplaat mee maar ik vind het net iets te grof en te hard en doet me eerder denken aan suikerbeesten. Dus, voor de beste borstplaat gebruik je vanaf nu poedersuiker.
Zo bewaar je borstplaat
Borstplaat bewaar je op een koele en droge plek. Niet in de koelkast. Dat is te koud en te vochtig. Borstplaat bestaat voor een groot deel uit suiker en dat trekt vocht aan. Vocht maakt borstplaat zacht en plakkerig en dat wil je niet. In dezelfde kast waar je de koekjes bewaart is een prima plek.
Roomborstplaat
Ingrediënten:
- 250 gr poedersuiker of suikerbakkerspoeder
- 110 gr slagroom
Keukengerei:
- vel bakpapier of siliconen bakmat
- diep pannetje, liefst met schenktuitje
- optioneel: kernthermometer
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Leg de borstplaatmat op een vel bakpapier of siliconen bakmat.
- Doe de room en de suiker bij elkaar in een pannetje en roer door elkaar. Zet het pannetje op een lage pit en verwarm langzaam onder af en toe roeren. Als de massa glazig, glanzend en dun begint te worden zet je de pit wat hoger zodat de massa sneller aan de kook komt. Roer zo nu en dan even. Laat doorkoken tot de temperatuur 113-115°C aantikt. Neem dan het pannetje van de pit. Zonder thermometer gaat het ook prima. Reken dan op zo'n 7-10 minuten koken. De exacte tijd is afhankelijk van hoe snel het mengsel na het kookpunt doorwarmt en hoe vaak je roert. Controleer de massa door steeds iets van je lepel af te laten lopen. De vloeistof is goed als het laatste dat van je lepel in de pan in terugloopt een heel dun draadje vormt in plaats van druppels of een dikke sliert. Dit is iets wat je een paar keer gezien moet hebben maar dan wijst het zich vanzelf.Dus: heb je een thermometer gebruik die dan vooral. Heb je die niet dan lukt het ook maar vraagt het iets meer aandacht en oefening. Maar hé, onze oma's hadden ook geen kernthermometers en maakten evengoed de lekkerste roomborstplaat!Tip 1: Gebruik echt een diep pannetje want de kokende massa komt flink omhoog. Je wilt niet dat je pannetje overkookt.Tip 2: Let op dat je tijdens het koken slechts af en toe roert. De temperatuur moet de kans krijgen om op te lopen tot 113-115°C. Roer je te vaak dan koelt het mengsel te veel af en haal je de temperatuur niet. Ik laat de temperatuur tegenwoordig oplopen tot 115ºC. Soms zie dat de temperatuur toch nog even doorschiet naat 116 of 117 doordat de bodem van je pan nog is heet en niet direct afkoelt. Is niet erg, gebeurt mij ook regelmatig.
- Laat de suikermassa al roerend iets afkoelen. Zodra het glazige verdwijnt en je op de bodem voelt dat de suiker begint te kristalliseren/krassen schenk je de suikermassa snel in de rondjes van de mat.Let op dat je niet op je handen morst. Denk ook niet dat je wel even een druppel kunt proeven: warme/hete suikermassa plakt aan je huid en kan lelijke brandwonden maken. Wees dus voorzichtig!
- Laat de borstplaat 30 minuten afkoelen. De bovenzijde is nu gedroogd en de eerste witte sterretjes zijn zichtbaar. Verwijder voorzichtig de siliconen mat en keer de borstplaat. Laat gedurende tenminste 12 uur drogen.
- Bewaar de roomborstplaat op een koele, droge plek.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Roer eventueel met een metalen lepel. Zo hoor je tijdens het aan de kook brengen wanneer de suiker helemaal is opgelost en tijdens het afkoelen hoor je wanneer de suiker weer begint te kristalliseren. Suikerkristalletjes, hoe klein ook, hoor je namelijk krassen als je met een metalen lepel in een metalen pannetje roert. Met een siliconen lepel hoor je het niet maar je voelt wel de kristallen.
- Roer voor chocolade borstplaat een klein beetje cacaopoeder door de suiker. Koffie of mokka borstplaat maak je door een paar druppels koffie essence of ingedikte koffie toe te voegen.
- Borstplaat kan je ook in hartvormige metalen vormpjes zonder bodem maken. Voor gebruik even afspoelen met koud water. Als de borstplaat 30 minuten in de vormpjes zit zet je de vormpjes voorzichtig op hun zijkant en laat tenminste 12 uur drogen. Is de borstplaat dikker dan 5mm dan duurt het drogen langer. Eenmaal voldoende gedroogd druk je de harten eenvoudig uit de vormpjes.
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
De borstplaatmat heb ik gekregen.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Beetje onzin om poedersuiker te gebruiken als je het toch gaat smelten, niet?
Borstplaat kan je in principe zowel met kristalsuiker, basterdsuiker als poedersuiker worden gemaakt. Ik heb de beste ervaringen met poedersuiker, vandaar dat ik dat in mijn recept gebruik. Gebruik vooral het soort suiker waarvan jij denkt dat die het fijnst werkt. Ruwe rietsuiker of bruine basterdsuiker geven waarschijnlijk een heel eigen smaak aan de borstplaat. Leuk om eens te proberen!
Heldere uitleg! Dank. Perfecte en heerlijke borstplaat! En dat voor een eerste keer en zonder thermometer.
Heb zelf wel een zakje bourbon vanillesuiker toegevoegd en gelijk recept verdubbelt. 240 Gr suiker op 120 ml slagroom gebruikt.
Een dubbel recept, dat klinkt me heel bekend in de oren: doe ik ook vaak. Roomborstplaat is zo lekker, daar wil je die enkele keer dat je het eet ook volop van genieten vind ik altijd. Fijn om te horen dat de borstplaat goed is gelukt zonder thermometer. Als je eenmaal weet hoe het werkt wordt de borstplaat alleen maar beter.
Prima uitleg! Ik vind het gebruik van poedersuiker een top idee. Ik ben nog aan het oefenen, maar merk nu al verbetering na de duidelijke tips. Dank je wel.
Poedersuiker werkt net even wat makkelijker en geeft een lekkerder resultaat. Fijn dat de tips je helpen. Het is even een slag die je te pakken moet hebben maar daarna maak je de lekkerste roomborstplaat.