Roomborstplaat

Krokant van buiten, zacht en romig van binnen en smelt heerlijk op je tong. Met dit fijne recept maak je het voortaan zelf!

Deel dit recept/artikel!

Kruidnoten, gevuld speculaas, roomborstplaat, amandelstaven, banketletters en marsepein: ik kan er een heel jaar naar uitzien om ze weer te proeven. Hoewel de kruidnoten tegenwoordig al vanaf augustus in de winkel liggen, eet ik ze echt pas vanaf november. Marsepein is vormt een uitzondering. Voor het bekleden en decoreren van taarten heb ik altijd verschillende kwaliteiten marsepein in huis dus het kan maar zo gebeuren dat ik er ook wat van snoep ;-)).

Poedersuiker voor de perfecte borsplaat

Het maken van roomborstplaat stond jarenlang op mijn to do-lijst. Maar nu is het er dan toch eindelijk van gekomen. In de meeste recepten wordt kristalsuiker of basterdsuiker gebruikt maar mij bevalt dat niet. De borstplaat wordt dan te grof en te hard en lijkt mij teveel op suikergoed. Goede borstplaat moet voor mij krokant maar tegelijkertijd ook zacht van structuur zijn en last but not least: smelten op je tong. Dus ben ik maar aan de slag gegaan met poedersuiker. Dat bleek een gouden zet. Ik sleutelde nog even aan de juiste verhouding suiker en room maar toen was de borstplaat precies zoals ik ‘m wilde hebben.

Roomborstplaat - Krokant van buiten, zacht en romig van binnen en smelt heerlijk op je tong. Met dit fijne recept maak je het voortaan zelf!

Hoewel het maken van roomborstplaat super easy is, moet ik eerlijk zeggen dat het wel enige oefening vraagt. De eerste paar keer werd mijn borstplaat niet hard. Dat kwam doordat ik of niet de goede temperatuur had gehaald bij het koken van de suikermassa of dat ik de borstplaat te dik heb uitgegoten. Ook heb ik het mengsel een keer te hard laten koken waardoor de suiker karameliseerde en de borstplaat juist loeihard werd. Na een paar keer krijg je er gevoel voor en lukt het wel. En ach, die eerste paar keer geniet je gewoon stiekem in de keuken van je zachte borstplaat. Want met de smaak is niets mis!

Tip: heb je een kernthermometer in huis gebruik die dan. Daarmee meet je in een handomdraai de temperatuur en heb je volledige controle over de suikermassa.

Roomborstplaat - Krokant van buiten, zacht en romig van binnen en smelt heerlijk op je tong. Met dit fijne recept maak je het voortaan zelf!

Roomborstplaat

5 stemmen, stem ook
Hoeveelheid: 150 gram

Ingrediënten: 

  • 120 gr poedersuiker of suikerbakkerspoeder
  • 60 ml slagroom

Extra benodigdheden:

  • vormpjes zonder bodem
  • vel bakpapier

Aan de slag:

  • Spoel de borstplaatvormpjes met koud water af en zet op een met bakpapier beklede vlakke ondergrond.
  • Doe de room en de suiker in een pannetje en roer alles door elkaar. Zet het pannetje op laag vuur en breng het mengsel langzaam en al roerend aan de kook. Laat het mengsel zo'n 7-10 minuten zachtjes tot matig doorkoken, dwz je moet de massa goed zien bubbelen maar het moet geen kolkende massa zijn. Het mengsel zal een steeds dunnere vloeistof worden en een soort van transparant worden. Let op dat je het mengsel niet continue maar wel steeds even doorroert. Het mengsel moet namelijk de kans krijgen een temperatuur van 113-115°C te halen. Als je te vaak roert koelt het mengsel te veel af en haal je geen 113-115°C. Roer je te weinig dan loop je het risico dat het te snel gaat.
    Tip: Ik heb de borstplaat zowel met als zonder keukenthermometer gemaakt. Met thermometer hoef je niet op de tijd te letten. Zodra je de 113-115°C aantikt haal je het pannetje van het vuur. Zonder thermometer gaat het ook goed maar dan heb je echt 7-10 minuten nodig. De exacte tijd is afhankelijk van hoe hard het mengsel kookt en hoe vaak je roert. Controleer de vloeistof door steeds iets van je lepel af te laten lopen. De vloeistof is goed als het laatste dat van je lepel afloopt een heel dun draadje vormt in plaats van druppels of een dikke sliert. Dit is iets wat je een paar keer moet hebben gezien maar dan wijst het zich vanzelf.
    Dus: heb je een thermometer gebruik die dan vooral. Heb die niet dan gaat het je ook lukken maar moet je misschien iets meer oefenen. Maar lukken gaat het zeker. Onze oma's hadden tenslotte ook geen thermometers tot hun beschikking maar konden evengoed heerlijke roomborstplaat maken!
    Tip: ik gebruik de Thermapen One kernthermometer. Secuur, snel, ligt fijn in de hand en heeft een duidelijk afleesbaar scherm. Echt een aanrader!
  • Haal het pannetje van het vuur en laat al roerend iets afkoelen en dikker worden. Als de massa dik en ondoorzichtig is geworden maar nog wel een beetje schenkbaar, vul je de vormpjes. Let op dat je niet op je handen morst. Denk ook niet dat je wel even een druppel kunt proeven: warme/hete suikermassa maakt lelijke brandwonden. Wees dus voorzichtig!
  • Laat de borstplaat 30 minuten afkoelen. De bovenzijde is nu gedroogd en de eerste witte sterretjes zijn zichtbaar. Zet nu de vormpjes voorzichtig op hun zijkant en laat tenminste 12 uur drogen. Is je borstplaat dikker dan 5mm dan zal de borstplaat langer moeten drogen.
  • Haal de borstplaat voorzichtig uit de vormpjes en bewaar op een koele, droge plek.
    Eet smakelijk!

Tips:

  1. Roer met een metalen lepel. Zo hoor je tijdens het aan de kook brengen wanneer de suiker helemaal is opgelost en tijdens het afkoelen hoor je wanneer de suiker weer begint te kristalliseren. Suikerkristalletjes, hoe klein ook, hoor je namelijk krassen als je met een metalen lepel in een metalen pannetje roert.
  2. Roer voor chocolade borstplaat een klein beetje cacaopoeder door de suiker. Koffie of mokka borstplaat maak je door een paar druppels koffie essence of ingedikte koffie toe te voegen.
  3. Borstplaat maak je in rubbermatten of speciale metalen vormpjes zonder bodem. Voor gebruik even afspoelen met koud water en als de borstplaat voldoende is gedroogd druk je de borstplaat eenvoudig uit de vormpjes. De exacte droogtijd is afhankelijk van de dikte.
    Tip: onlangs heb ik een siliconenvorm gebruikt. Na 30 minuten loste ik de roomborstplaat en zette het op z’n zijkant om verder te drogen. Ging prima.

Bewaar dit recept op Pinterest:

Recent gepubliceerd:

De nieuwste recepten gratis in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept




6 reacties

  1. Maurice schreef:

    Beetje onzin om poedersuiker te gebruiken als je het toch gaat smelten, niet?

    1. Borstplaat kan je in principe zowel met kristalsuiker, basterdsuiker als poedersuiker worden gemaakt. Ik heb de beste ervaringen met poedersuiker, vandaar dat ik dat in mijn recept gebruik. Gebruik vooral het soort suiker waarvan jij denkt dat die het fijnst werkt. Ruwe rietsuiker of bruine basterdsuiker geven waarschijnlijk een heel eigen smaak aan de borstplaat. Leuk om eens te proberen!

  2. Tamara schreef:

    Heldere uitleg! Dank. Perfecte en heerlijke borstplaat! En dat voor een eerste keer en zonder thermometer.
    Heb zelf wel een zakje bourbon vanillesuiker toegevoegd en gelijk recept verdubbelt. 240 Gr suiker op 120 ml slagroom gebruikt.

    1. Een dubbel recept, dat klinkt me heel bekend in de oren: doe ik ook vaak. Roomborstplaat is zo lekker, daar wil je die enkele keer dat je het eet ook volop van genieten vind ik altijd. Fijn om te horen dat de borstplaat goed is gelukt zonder thermometer. Als je eenmaal weet hoe het werkt wordt de borstplaat alleen maar beter.

  3. Prima uitleg! Ik vind het gebruik van poedersuiker een top idee. Ik ben nog aan het oefenen, maar merk nu al verbetering na de duidelijke tips. Dank je wel.

    1. Poedersuiker werkt toch net even wat makkelijker vind ik, fijn dat de tips je helpen. Het is even een slag die je te pakken moet hebben maar daarna maak je de lekkerste roomborstplaat.