Header Overetengesproken.nl
Roomborstplaat

Roomborstplaat

 |  Geen reacties
23 Shares

Pepernoten, gevuld speculaas, banketletter, marsepein en roomborstplaat: ik kan er een heel jaar naar uitzien om ze weer te proeven. Hoewel de pepernoten tegenwoordig al vanaf augustus in de winkel liggen, eet ik ze echt pas vanaf november. Marsepein is echter een uitzondering. Voor het bekleden en decoreren van taarten heb ik altijd verschillende kwaliteiten marsepein in huis dus het kan maar zo gebeuren dat ik er ook wat van snoep.

Het maken van roomborstplaat staat al lang op mijn to-do-list. Maar nu is het er dan toch eindelijk van gekomen. In de meeste recepten wordt kristalsuiker of basterdsuiker gebruikt maar mij bevalt dat niet. De borstplaat wordt dan te grof en te hard en lijkt mij teveel op suikergoed. Goede borstplaat moet voor mij krokant maar tegelijkertijd ook zacht van structuur zijn en last but not least: smelten op je tong. Dus ben ik maar aan de slag gegaan met poedersuiker. Dat bleek een gouden zet. Nog even sleutelen aan de juiste verhouding suiker en room maar toen was de borstplaat precies zoals ik ‘m wilde hebben.

Hoewel het maken van roomborstplaat super easy is, gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat het wel enige oefening vraagt. De eerste paar keer werd mijn borstplaat maar niet hard. Dat kwam doordat ik niet de goede temperatuur heb gehaald of dat ik de borstplaat te dik heb uitgegoten. Ook heb ik het mengsel een keer te hard laten koken waardoor de suiker karameliseerde en de borstplaat juist loeihard werd. Na een paar keer krijg je er gevoel voor en lukt het wel. En ach, die eerste paar keer geniet je gewoon stiekem in de keuken van je zachte borstplaat. Want met de smaak is niets mis!

Borstplaat maak je in rubbermatten of metalen vormpjes zonder bodem. Voor gebruik even afspoelen met koud water en als de borstplaat voldoende is gedroogd druk je de borstplaat eenvoudig uit de vormpjes. Hoe lang de roomborstplaat moet drogen is afhankelijk van de dikte.Roomborstplaat - Traditioneel Hollands snoepgoed voor tijdens Sinterklaas.

Roomborstplaat

Traditioneel Hollands snoepgoed voor tijdens Sinterklaas.
Hoeveelheid 150 gram

Ingrediënten

  • 120 gr poedersuiker of suikerbakkerspoeder
  • 60 ml slagroom

Extra benodigdheden:

  • vormpjes zonder bodem
  • vel bakpapier

Aan de slag

  1. Spoel de borstplaatvormpjes met koud water af en zet op een met teflonfolie of bakpapier beklede gladde ondergrond.
  2. Doe de room en de suiker in een pannetje en roer alles door elkaar. Zet het pannetje op laag vuur en breng het mengsel langzaam en al roerend aan de kook. Laat het mengsel zo'n 7-10 minuten zachtjes tot matig doorkoken, dwz je moet de massa goed zien bubbelen maar het moet geen kolkende massa zijn. Het mengsel zal een steeds dunnere vloeistof worden en een soort van transparant worden. Let op dat je het mengsel niet continue maar wel steeds even doorroert. Het mengsel moet namelijk de kans krijgen een temperatuur van 113-115°C te halen. Als je te vaak roert koelt het mengsel te veel af en haal je geen 113-115°C. Roer je te weinig dan loop je het risico dat de suiker karameliseert en bruin wordt.

    Tip: Ik heb de borstplaat zowel met als zonder keukenthermometer gemaakt. Met thermometer hoef je niet op de tijd te letten. Zodra je de 113-115°C aantikt haal je het pannetje van het vuur. Zonder thermometer gaat het ook goed maar dan heb je echt 7-10 minuten nodig. De exacte tijd is afhankelijk van hoe hard het mengsel kookt en hoe vaak je roert. Controleer de vloeistof door steeds iets van je lepel af te laten lopen. De vloeistof is goed als het laatste dat van je lepel afloopt een heel dun draadje vormt in plaats van druppels of een dikke sliert. Dit is iets wat je een paar keer moet hebben gezien maar dan wijst het zich vanzelf.

    Dus: heb je een thermometer gebruik die dan vooral. Heb die niet dan gaat het je ook lukken maar moet je misschien iets meer oefenen. Maar lukken gaat het zeker. Onze oma's hadden tenslotte ook geen thermometers tot hun beschikking maar konden evengoed heerlijke roomborstplaat maken!

  3. Haal het pannetje van het vuur en laat al roerend iets afkoelen en dikker worden. Als de massa dik en ondoorzichtig is geworden maar nog wel een beetje schenkbaar, vul je de vormpjes. Let op dat je niet op je handen morst. Denk ook niet dat je wel even een druppel kunt proeven: warme/hete suikermassa maakt lelijke brandwonden. Wees dus voorzichtig!
  4. Laat de borstplaat 30 minuten afkoelen. De bovenzijde is nu gedroogd en de eerste witte sterretjes zijn zichtbaar. Zet nu de vormpjes voorzichtig op hun zijkant en laat tenminste 12 uur drogen. Is je borstplaat dikker dan 5mm dan zal de borstplaat langer moeten drogen.
  5. Haal de borstplaat voorzichtig uit de vormpjes en bewaar op een koele, droge plek.

    Eet smakelijk!

Tips

  1. Roer met een metalen lepel. Zo hoor je tijdens het aan de kook brengen wanneer de suiker helemaal is opgelost en tijdens het afkoelen hoor je wanneer de suiker weer begint te kristalliseren. Suikerkristalletjes, hoe klein ook, hoor je namelijk krassen als je met een metalen lepel in een metalen pannetje roert.
  2. Roer voor chocolade borstplaat een klein beetje cacaopoeder door de suiker. Koffie of mokka borstplaat maak je door een paar druppels koffie essence of ingedikte koffie toe te voegen.

Geef een reactie