Rondo's - Roomboter koeken gevuld met amandelspijs. Met dit fijne recept maak je ze voortaan zelf! Ga snel aan de slag en geniet...

Rondo’s

Roomboter koeken gevuld met amandelspijs. Met dit fijne recept maak je ze voortaan zelf! Ga snel aan de slag en geniet...
Direct naar het recept

Het verschil tussen rondo’s en kano’s is hun vorm. Beiden worden gebakken in een ring maar de een is rond, de ander langwerpig. Mijn favoriet van de twee is toch wel de rondo. Een ronde bakring kan je ook prima voor andere recepten gebruiken. De kanovorm vind ik daar minder geschikt voor. Zorg wel dat de bakring voldoende hoogte heeft want het deeg rijst tijdens het bakken. Als je geen geschikte bakringen hebt kan je zelfs een muffinblik gebruiken.

Liever bakken zonder vorm? Dan maak je toch gewoon gevulde koeken! Het is hetzelfde deeg en dezelfde vulling. Steek iets grotere deegcirkels uit, spuit er amandelspijs op en dek af met een tweede deegcirkel. Zo zie je maar weer hoe makkelijk het is om met slechts 1 recept diverse baksels te maken.

Bakringen

Na lange tijd een muffinblik te hebben gebruikt heb ik inmiddels een mooie set bakringen. De ringen zijn aan beide kanten voorzien van een handige kraalrand zodat ze perfect blijven staan. Daarnaast zijn ze voorzien van een siliconenlaagje. Ik hoef de ringen niet in te vetten en ze bakken subliem. De bakring of cakering kan je ook prima gebruiken voor tartelettes of pecan-karamelkoeken. Of gebruik ze als kookring en maak er gerechten mooi op.

Rondo's makenRondo's maken

Rondo’s

In veel recepten wordt zachte boter gebruikt. Omdat ik soms zomaar ineens zin heb in rondo’s experimenteerde ik met koude boter. Werkt perfect, je kunt direct aan de slag en je hebt geen afwas van de mixer of keukenmachine. Voor mij dus geen zachte boter meer om het deeg te maken.

Amandelspijs heb ik doorgaans in de koelkast op voorraad dus die hoef ik alleen nog af te slappen. Heb je geen amandelspijs liggen maak het dan de avond tevoren zodat de smaken zich optimaal kunnen ontwikkelen. Lukt dat niet (bijvoorbeeld bij een instant craving in rondo’s) maak dan eerst de amandelspijs en daarna het deeg. Natuurlijk is het efficiënter om het spijs te maken terwijl het deeg rust maar dan heb je totaal geen smaakontwikkeling. Dat kwartiertje extra tijd dat het kost vind ik het meer dan waard.

Rondo's - Roomboter koeken gevuld met amandelspijs. Met dit fijne recept maak je ze voortaan zelf! Ga snel aan de slag en geniet...

Rondo’s

Geef je waardering
Hoeveelheid: 6 rondo’s

Ingrediënten: 

Voor het deeg:

 • 120 gram bloem
 • 75 gram koude boter
 • 65 gram witte basterdsuiker
 • 1 ei, losgeklopt
 • 1 ruime theelepel bakpoeder
 • snuf zout

Voor de vulling:

 • 200 gr amandelspijs (= ⅔ van mijn homemade recept)
 • citroenrasp, naar smaak

Voor de garnering:

 • 6 (halve) amandelen

Extra benodigdheden:

 • 6 cakeringen, ø6½ cm, 3 cm hoog
 • spuitzak
 • rond spuitmondje ø 1½ cm
 • deegroller
 • siliconenmat om het deeg op uit te rollen

Aan de slag:

Voor het deeg:

 • Doe de boter, bloem, suiker, bakpoeder en zout in een kom en wrijf tussen de vingers van je handen tot een kruimeldeeg. Als alle ingredienten goed zijn gemengd voeg je een eetlepel losgeklopt ei toe, kneed tot een samenhangend deeg en verdeel in 2 gelijke porties. Verpak in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.

Voor de vulling:

 • Verkruimel de amandelspijs in een schaal en rasp er naar smaak citroenzeste bij.
 • Slap de amandelspijs met losgeklopt ei af tot een spuitbare massa. Ik gebruikte ongeveer een ½ ei. Schep in een spuitzak met een rond spuitmondje ø 1½ cm. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
  Mijn favoriete spuitzakken zijn die van One way. Super sterk en je hebt perfecte grip.

Maak de rondo's:

 • Neem het deeg uit de koelkast en kneed de eerste portie snel even door om weer soepel te maken. Rol op een bebloemde siliconenmat uit tot een lap van 4 mm.
  Tip: Ik gebruik 2 verflatjes van Gamma om de deeglap gelijkmatig uit te rollen. Leg de latjes op je werkblad met voldoende ruimte ertussen voor het deeg. De latjes zorgen voor perfecte geleiding tijdens het uitrollen en je krijgt een gelijkmatige deeglap.
 • Steek met de bakringen 6 rondjes uit en plaats de bakringen met deeglapje en al op een met bakpapier beklede bakplaat. Spuit schijven amandelspijs op de deeglapjes maar houd de randen (±½ cm) vrij zodat het deeg de ruimte heeft om te rijzen tijdens het bakken.
 • Kneed het overgebleven deeg soepel, rol uit tot een lap van 4 mm en steek 6 cirkels uit. Hiervoor haal ik voorzichtig een van de bakringen van de bakplaat en plaast die daarne voorzichtig weer terug. Leg de deeglapjes voorzichtig in de bakringen, druk de amandelen middenin de rondo's en bestrijk met losgeklopt eiwit. Plaats de bakplaat in een op 180ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak in 20-23 minuten gaar en goudbruin.
  Tip: Ik hield nog wat deeg en amandelspijs over. Daar maakte ik terwijl de rondo's in de oven stonden een gevulde koek mee die ik nadat de rondo's uit de oven waren afbakte. Je kan natuurlijk ook een extra rondo maken.
 • Verwijder de bakringen en laat de rondo's afkoelen op een taartrooster. Eenmaal afgekoeld bewaar je de koeken in een koekblik of goed afgesloten glazenpot.
  Eet smakelijk!

Tips:

Om de koek brosser te maken kan je de helft van de bloem vervangen door Zeeuwse bloem.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Recent gepubliceerd:

Deze blogpost bevat gekregen producten (bakringen, spuitzak, siliconenmat).
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept