Header Overetengesproken.nl
Romige broccolisoep

Romige broccolisoep

 |  Geen reacties
28 Shares

Olijfolie heb ik standaard in de kast staan. Van de extra vierge vaak wel twee soorten. Een neutrale om in dressings, pesto en tapenade te gebruiken en eentje die ik echt voor de smaak gebruik. Die laatste is meestal ook wat duurder. Toen ik hoorde dat er nieuw kookboek zou verschijn met olijfolie in de hoofdrol was ik gelijk heel nieuwsgierig. In alle recepten wordt olijfolie gebruikt. Van ontbijtjes, borrelhapjes tot desserts en zelfs drankjes. Ben jij inmiddels ook nieuwsgierig? Vandaag geef ik je een inkijkje in dit mooie boek en ga ik aan de slag met het recept voor romige broccolisoep.

Extra Vierge – Sandra Alvarez

Dat olijfolie gezond is weten we ondertussen wel denk ik. Dat je er veel meer mee kunt dan er een mooie dressing mee maken of een stukje vlees of een eitje in bakken waarschijnlijk ook wel. Voor alle zekerheid opent het boek toch met enkele introductiepagina’s over olijfolie. Bijvoorbeeld hoe het wordt gemaakt, hoe je het bewaard en welke verschillende soorten olijven en olijfoliën er zijn. Ook de gezondheidsvoordelen worden kort aangestipt. De rest van het boek staat vol met meer dan 100 recepten en is eigenlijk één grote lofzang op olijfolie. Of Zoals Sandra Alvarez haar voorwoord besluit: ‘Ga mee op deze culinaire wereldreis en laat je verrassen door de grenzeloze culinaire mogelijkheden van het vloeibare goud.’

Maar welke mogelijkheden dan allemaal precies? Na het lezen van Extra Vierge heeft het gebruik van olijfolie geen geheimen meer voor je. Want echt, het past overal in en bij. Maak bijvoorbeeld geroosterde havermout met banaan voor het ontbijt, lunch met een pantosti met brie, pure chocolade en basilicum, dineer met aziatische rodekoolsalade met gekarameliseerde walnoten, bak er eventueel een in gin-tonic gemarineerd stukje zalm bij en sluit af met olijfolie-ijs. Nog zin in iets lekkers bij de koffie of thee? Neem een stuk gearomatiseerde chocolade-kokostaart of een brok gemarmerde breekchocolade met matcha. En daar zit allemaal olijfolie in denk je nu misschien? Ja, dus! En niet alleen omdat je nou eenmaal wat vet nodig hebt om in te bakken of om het smeuïg te maken. De olijfolie is steeds een echte smaaktoevoeging.

Extra Vierge - Sandra AlvarezExtra Vierge - Sandra AlvarezExtra Vierge - Sandra AlvarezExtra Vierge - Sandra AlvarezExtra Vierge - Sandra AlvarezExtra Vierge - Sandra AlvarezExtra Vierge - Sandra AlvarezExtra Vierge - Sandra Alvarez

Nog niet helemaal overtuigd? De in olijfolie en paprika-pernoddip gemarineerde broccolisteaks zien er watertandend lekker uit. De gekarameliseerde wortels met sinaasappelsap en specerijen of feta uit de oven met gegrilde druiven nodigen ook ernstig uit om gemaakt te worden. Gek op zoete aardappels? Dan spreken de latkes van zoete aardappel met avocado-tobikodip je vast en zeker aan.

Romige broccolisoep

In haar voorwoord zegt Sandra Alvarez dat de insteek voor de recepten in Extra Vierge was ‘makkelijk te maken recepten met ruim te verkrijgen en betaalbare ingrediënten om zonder al teveel moeite iets bijzonders en kleurrijks op tafel te zetten.’ Natuurlijk wilde ik de proef op de som nemen en maakte ik een recept uit het boek. Mijn oog viel gelijk op de zijdezachte broccolisoep met stukje feta en gehakte amandelen. Inderdaad, alle ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar. De soep was zo gemaakt en het garneren met de topping van feta, amandelen en citroenrasp was ook zo gedaan.

Aanvankelijk dacht ik even, oké, wat voegt de olijfolie toe aan de soep. Alles dus. Door de room en het eidooier is de broccolisoep al heerlijk zacht en romig geworden. De olijfolie die je uiteindelijk bovenop de soep schenkt verdiept het romige en samen met de citroenrasp en de blaadjes tijm geeft het een fantastisch accent aan de soep. Ja je proeft olijfolie meer nee, het overheerst totaal niet.

Romige broccolisoep - Zijdezachte soep met een topping van feta en gehakte amandelen. De olijfolie, citroenrasp en blaadjes tijm maken het af.

Romige broccolisoep

Zijdezachte soep met een topping van feta en gehakte amandelen. De olijfolie, citroenrasp en blaadjes tijm maken het af.

Hoeveelheid 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr broccoli, stronk en roosjes
  • 50 gr prei, het witte deel
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 500 ml water
  • 50 ml slagroom
  • 1 eidooier
  • zwarte peper
  • nootmuskaat, vers geraspt
  • zout
  • olijfolie

Voor de garnering:

  • rasp van 1 citroen, biologisch
  • 50 gr feta, verkruimeld
  • 2 eetlepels gehakte bruine amandelen
  • verse tijm

Aan de slag

  1. Was de broccoli en de prei. Snij de prei in ringen, de broccoli in stukken en hak de knoflook grof in stukken.
  2. Verwarm de olijfolie in een pan en bak de broccoli gedurende 5 minuten op een lage tot middelhoge pit. Voeg de prei, knoflook en tijm toe en bak nog een paar minuten tot de prei galzig ziet. Schenk het water bij de groenten, sluit de pan met de deksel en kook tot de groenten gaar zijn.
  3. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout, peper, tijm en een vleugje nootmuskaat.
  4. Roer de slagroom los met de eidooier en roer door de warme soep.
  5. Schep de soep in kommen of borden en garneer met een lekkere drizzle olijfolie, de citroenrasp, feta en gehakte amandelen.

    Eet smakelijk!

Tips

Ik maakte het mij gemakkelijk en bracht de soep op smaak met een bouillonblokje en wat vers geraspte nootmuskaat.

Pin deze lekkere soep op één van je pinterest borden.
Tip: fijne maaltijdsoep. Ook lekker als lunch.

Romige broccolisoep - Zijdezachte soep met een topping van feta en gehakte amandelen. De olijfolie, citroenrasp en blaadjes tijm maken het af.
Extra Vierge is mij door de uitgever toegezonden.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en volg mij via
INSTAGRAM, FACEBOOK en PINTEREST
of meld je aan voor de
NIEUWSBRIEF

Geef een reactie

Recept waardering