Rode kool met appeltjes en ananas
Als kind at ik thuis heel graag rode kool. Heerlijk vond ik het. Totdat ik op kamers ging wonen en het zelf ging proberen. Het lukte me niet de smaak van vroeger te pakken te krijgen. Rode kool uit een pot vond ik vaak te zuur dus zo af en toe pakte ik een doosje diepvries rode kool. Lekker, maar dat mist toch echt de bite van zelfgemaakte rode kool.
Een paar jaar terug dus maar eens aan mijn moeder gevraagd hoe zij toch altijd van die lekkere rode kool maakte. En ja hoor, vanaf dat moment lukt het mij ook. Wat het geheim was? Het ui-tje en de ananas die mijn moeder erdoor doet en het stoven/koken in ananassap maken het echt heel erg lekker. Maar het allerbelangrijkst was toch wel dat ik de rode kool niet lang genoeg liet stoven/koken. Vroeger -in grootmoederstijd zeg maar- werden spruitjes en kool urenlang gestoofd en stonk het hele huis naar kool. Dat in het achterhoofd hebbend en keurig de moderne leer volgend om groenten niet te gaar te koken gaf ik de rode kool niet genoeg tijd om gaar te worden.
Onderstaand het recept van mijn moeder. Hoewel ik rode kool het hele jaar door kan eten, vind ik het toch echt een gerecht voor in de herfst en winter. In de donkere maanden van het jaar is de heerlijk zoete en warme geur gewoon onweerstaanbaar. Gelijk nadat de wintertijd was ingegaan stond er bij ons weer een dampende schaal rode kool op tafel.

Rode kool met appeltjes en ananas
Ingrediënten:
- 1 biologische rode kool ± 1 kilo
- 2 laurierblaadjes
- kruidnagelpoeder
- azijn
- zout
- klein blikje (227 gr) ananasschijven op sap
- 1 grote Elstar appel
- 1 flinke ui
- klontje roomboter
- maïzena

Bespaar tot €85,- op de eerste 4 boxen!
Aan de slag:
- Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool, snij in kwarten en vervolgens in hele dunne reepjes tot je ongeveer 800 gr gesneden kool hebt. De stronken gooi je weg. Je kan natuurlijk ook een rasp of mandoline gebruiken om de kool mooi klein te snijden.
- Doe de rode kool in een pan, voeg laurierblaadjes, snuf kruidnagelpoeder, snuf zout, scheutje azijn en het sap van de ananasschijven toe. Schudt alles goed door elkaar en controleer het vocht. Heb je te weinig, voeg dan een beetje water toe totdat je een mooie bodem vocht hebt om de kool mee gaar te koken. Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes stoven/koken.
- Maak de ui schoon, snij in kwarten en vervolgens in heel dunne reepjes.
- Snij de uitgelekte ananasplakken in kleine stukjes, was de appel en snij in kleine blokjes.
- Doe de appelblokjes bij de rode kool, schep alles goed door en laat nog eens 10 minuten zachtjes stoven/koken.
- Fruit ondertussen de ui in een beetje roomboter glazig. Het is niet de bedoeling dat ze bruin worden maar wel zacht en gaar. Voeg op het laatst de ananas toe om deze nog even mee te warmen.
- Controleer of de rode kool voldoende zacht en gaar is. Als dat niet zo is dan gewoon nog even laten stoven/koken. Is de rode kool wel goed dan schepje je er de ui en ananas door.
- Maak met water een papje van de maïzena en bindt er het kookvocht mee en schep alles nog eens goed door en serveer in een mooie schaal.
Eet smakelijk!
Tips:
- Je kan natuurlijk ook appelsap toevoegen in plaats van extra water om de rode kool in te koken.
- Lekker bij stoofvlees of hachee.
De nieuwste recepten gratis in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!