Rode kool met appeltjes en ananas - Basisrecept voor heerlijk zachte rode kool met de zoete en warme smaak van vroeger.

Rode kool met appeltjes en ananas

Direct naar het recept Bewaren
Basisrecept voor heerlijk zachte rode kool met de zoete en warme smaak van vroeger.

Als kind at ik thuis heel graag rode kool. Heerlijk vond ik het. Totdat ik op kamers ging wonen en het zelf ging proberen. Het lukte me niet de smaak van vroeger te pakken te krijgen. Rode kool uit een pot vond ik vaak te zuur dus zo af en toe pakte ik een doosje diepvries rode kool. Lekker, maar dat mist toch echt de bite van zelfgemaakte rode kool.

Een paar jaar terug dus maar eens aan mijn moeder gevraagd hoe zij toch altijd van die lekkere rode kool maakte. En ja hoor, vanaf dat moment lukt het mij ook. Wat het geheim was? Een ui-tje en ananas door de rode kool en stoven/koken in ananassap. Maar het allerbelangrijkst is toch wel dat je de rode kool lang genoeg stooft/kookt. Niet uren lang zoals onze oma’s met spruitje en kool deden -en het hele huis ernaar stonk- maar wel genoeg tijd geven om de kool gaar en zacht te laten worden.

Rode kool met appeltjes en ananas - Basisrecept voor heerlijk zachte rode kool met de zoete en warme smaak van vroeger.

Rode kool met appeltjes en ananas

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 4 personen

Ingrediënten: 

  • 1 biologische rode kool, ± 1 kilo
  • 2 laurierblaadjes
  • kruidnagelpoeder
  • azijn
  • zout
  • blikje ananasschijven op sap, 227 gr
  • 1 grote Elstar appel
  • 1 flinke ui
  • klontje roomboter
  • maïzena

Aan de slag:

  • Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool, snij in kwarten en vervolgens in hele dunne reepjes tot je ongeveer 800 gr gesneden kool hebt. De stronken gooi je weg. Je kan natuurlijk ook een rasp of mandoline gebruiken om de kool mooi klein te snijden.
  • Doe de rode kool in een pan, voeg laurierblaadjes, snuf kruidnagelpoeder, snuf zout, scheutje azijn en het sap van de ananasschijven toe. Schudt alles goed door elkaar en controleer het vocht. Heb je te weinig, voeg dan een beetje water toe totdat je een mooie bodem vocht hebt om de kool mee gaar te koken. Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes stoven/koken.
  • Maak de ui schoon, snij in kwarten en vervolgens in heel dunne reepjes. Snij de uitgelekte ananasplakken in kleine stukjes, was de appel en snij in kleine blokjes.
  • Doe de appelblokjes bij de rode kool, schep alles goed door en laat nog eens 10 minuten zachtjes stoven/koken.
  • Fruit ondertussen de ui in een beetje roomboter glazig. Het is niet de bedoeling dat ze bruin worden maar wel zacht en gaar. Voeg op het laatst de ananas toe om deze nog even mee te warmen.
  • Controleer of de rode kool voldoende zacht en gaar is. Als dat niet zo is dan gewoon nog even laten stoven/koken. Is de rode kool wel goed dan schepje je er de ui en ananas door.
  • Maak met water een papje van de maïzena en bindt er het kookvocht mee en schep alles nog eens goed door en serveer in een mooie schaal.
    Eet smakelijk!

Deel dit recept:

Tips:

  1. Je kan natuurlijk ook appelsap toevoegen in plaats van extra water om de rode kool in te koken.
  2. Lekker bij stoofvlees of hachee.

Nieuw:

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Mariette is een gepassioneerd kookliefhebber met een voorliefde voor kleurrijke gerechten en makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Van jongs af aan is de keuken haar favoriete plek. Op Overetengesproken.nl deelt ze recepten en praktische tips, trucs en culinaire inspiratie. Oog voor duurzaamheid en diervriendelijke ingrediënten heeft Mariette van huis uit meegekregen.

Dit recept kan affiliatielinkjes bevatten. Koop jij iets via zo’n link dan krijg ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra. Merknamen of producten kunnen het gevolg zijn van een uitnodiging, een ontvangen product of een betaalde samenwerking. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept