Header Overetengesproken.nl
Rode currypasta

Rode currypasta

 |  Geen reacties
2 Shares

Onlangs stond er op NU.nl een artikel met als titel: Pittig eten is de sleutel tot een langer leven’. Gelukkig hou ik wel van een beetje pit in mijn eten dus dat komt goed uit. En sinds kort ben ik eindelijk de trotse bezitter van een goede vijzel dus kom maar op met die spicy curries en dat lange leven. Je begrijpt het al, vandaag heb ik het recept voor een heerlijke rode currypasta voor je.

Deze rode currypasta is niet al te scherp. Ik voeg liever iets meer currypasta toe voor een gerecht vol smaak dan dat de pepers ontzettend overheersen. Ben jij een liefhebber van echt heet? Gebruik dan meer pepertjes of laat de zaadjes van de pepertjes zitten. Het mooie van een curry is dat je ‘m helemaal naar eigen smaak kan aanpassen. Afhankelijk van je smaak of gerecht voeg je meer of juist minder citroengras, gemberwortel of een van de andere smaakmakers toe.

Nu nog even terug naar mijn vijzel. Jarenlang stond er een kleine, marmeren vijzel bij mij in de vensterbank te verstoffen. Inmiddels weet ik waarom ik nooit met die vijzel over kon. In de eerste plaats was die te klein (ø 9,5cm) maar belangrijker nog: de stamper was te licht en de holte te glad. Dus gebruikte ik voor currypasta’s het hakmolentje van mijn staafmixer en een koffiemolen om kruiden en specerijen tot poeder te vermalen. De vijzel die ik nu heb is van graniet, ø 14,5cm, de stamper is zwaar en zowel de stamper als de holte zijn enigzins ruw. Wat een verschil, hiermee stamp je met gemak een mooie currypasta of snel even wat komijnzaad tot poeder! En als je klaar bent de vijzel omspoelen met heet water en klaar ben je. Scheelt ook nog een de nodige afwas.

Een granieten vijzel vraagt in het begin wel even wat extra aandacht. Spoel de vijzel goed met heet water en laat helemaal drogen. Stamp dan 2-3 keer een handje geraspte kokos tot een brij. Dit doe je om eventueel gruis en zachte steentjes te verwijderen. In het begin zal de kokos iets grijs kleuren van de loskomende vervuiling. Zodra de koksbrij mooi wit blijft spoel je de vijzel nogmaals om met heet water, laat weer drogen en smeer dan in met een plantaardige olie zoals zonnebloem- of arachideolie. Laat de olie een paar uur of liever nog een hele nacht intrekken en spoel dan weer met heet water en laat drogen. Doordat de olie het graniet als het ware verzegelt trekken de vrijkomende smaakstoffen tijdens het stampen/vijzelen  niet zo snel in je vijzel. Ter bescherming en onderhoud van je vijzel smeer je hem zo nu en dan nog eens in met wat olie.

Rode currypasta - Zelf currypasta maken van verse kruiden en specerijen is helemaal niet moeilijk. Dit recept legt het je uit.

Ingrediënten

  • 6 rode Thaise pepertjes (rawits)
  • 3 tenen knoflook
  • 1 sjalot of ½ kleine ui, gesnipperd
  • 1 stengel citroengras
  • 1 eetlepel versgeraspte gemberwortel
  • 1 eetlepel gehakt korianderblad
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel korianderzaad
  • ½ theelepel trassi (gedroogde garnalenpasta)

Aan de slag

Verwijder het buitenste blad van de stengel citroengras, snij het onderste stukje eraf en snij vervolgens fijn.

Snij de kroontjes van de pepertjes, verwijder de zaadjes en snij ragfijn.

Doe het komijn- en korianderzaad samen met de paprikapoeder en versgeraspte gemberwortel in een vijzel en stamp fijn.

Voeg dan de gesnipperde ui, gehakte korianderblad en fijngesneden citroengras toe en stamp opnieuw fijn.

Pers de tenen knoflook boven de vijzel uit, voeg de trassi toe en tot slot de gesneden pepertjes. Stamp voor de laatste keer alles goed fijn, net zolang tot je een mooie dikke pasta hebt.

Schep de rode currypasta in een potje en bewaar goed afgesloten in de koelkast.

Eet smakelijk!

Tip: In plaats van trassi kan je ook wat vissaus of 1 à 2 ansjovisfilets gebruiken.

Tip: Vers gemaakte currypasta kan je prima een week in de koelkast bewaren. Maar in de diepvries bewaren gaat ook heel goed. Maak dus vooral wat meer en vries eenheden van een eetlepel in.

Tip: In plaats van een vijzel kan je ook het hakmolentje van je staafmixer gebruiken. Schraap steeds de randen schoon zodat alles goed bij wordt gemalen. Gebruik eventueel een beetje olie om de massa wat soepeler te maken. Mijn ervaring is wel dat de pasta in een hakmolentje niet zo mooi fijn wordt als in een vijzel.

Geef een reactie