Rijstnoodles met ketjap champignons
Rijstnoodles zijn super easy om te maken. Een paar minuten wellen en klaar ben je. Ideaal voor een snelle en makkelijke bowl. Ik combineer rijstnoodles graag met ketjap champignons. Champignons zijn snel klaar en nemen de smaak van de saus heerlijk op. Beetje rode paprika erbij voor de smaak en kleur en je zet een heerlijke maaltijd zonder vlees op tafel.
Extra eiwitten
Bij een vegetarische en vooral ook een vegan maaltijd is het belangrijk goed op je eiwit inname te letten. De rijstnoodles bevatten weliswaar eiwitten maar we kunnen wel wat meer gebruiken. Ik voeg daarom graag cashewnoten toe aan de saus, garneer de bowl met sesamzaad en geef er poppadums gemaakt van kikkererwtenbloem bij. Ongemerkt eten we op die manier niet alleen de nodige extra eiwitten, het is ook erg lekker.
Cashewnoten en sesamzaadjes zijn niet alleen eiwitwijk, ze geven ook extra smaak en bite aan gerechten. Ik eet ze graag samen met wat zonnebloempitten door mijn ontbijt of strooi over een salade. In de kast heb ik altijd voorraad potten met noten en zaden staan. Ook lekker om een handje van te snoepen als je aan het eind van de middag trek begint te krijgen. Noten en zaden zijn een gezonde en verantwoorde snack.
Mooi serveren
Gebruik mooie kommen om de rijstnoodels met ketjap champignons in te serveren. Het liefst niet te hoog zodat je de noodles makkelijke met eetstokjes of chopsticks kunt eten. Als je dat niet fijn vindt gebruik je natuurlijk gewoon mes en vork maar ook dan is het fijn dat de kom niet te diep is. De grijze Toscane kommen van Xenos vind ik prachtig. De noodles komen er zo mooi in uit.
Zoals je op de foto ziet serveerde ik de gevulde kommen op een riante borrelplank. Samen met schaaltjes atjar tjampoer, chilisaus en poppadums maakte ik er een soort mini rijsttafel van. Voor extra sfeer en kleur gebruik je verschillende maten en soorten kommetjes. Een stoffen placemat over de borrelplank doet het ook altijd goed.
Rijstnoodles met ketjap champignons
Ingrediënten:
- 125 gr rijstnoodles
- 375 gr champignons, in stukken
- 75 gr rode (punt)paprika
- 50 gr cashewnoten
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- stukje verse gemberwortel
Kaki Tiga ketjap medja - kneepje citroensap
- maizena
- olijfolie
Voor erbij:
- atjar
- poppadums
- zoete chilisaus
- kneepje citroensap
- cashenootjes, fijngehakt
- bieslook, fijngesneden
Voor de garnering:
- sesamzaad
- bieslook
Leestip: Eiwitpoeder: nuttig of overbodig? Lees mijn uitleg en vorm je eigen mening…
Aan de slag:
- Fruit de ui met wat olijfolie in een (braad)pan. Voeg zodra de ui glazig wordt de knoflook toe, rasp er naar smaak verse gember bij en fruit even mee. Voeg dan de champignons toe, schenk er een lekkere scheut ketjap bij en roer goed door elkaar. Laat rustig slinken.
- Was en snij ondertussen de paprika in smalle reepjes. Roer door het champignonmengsel en warm mee.
- Als de champignons geslonken zijn en paprika voeg je naar smaak extra ketjap en een kneepje citroensap toe om een lekker sausje te maken. Warm nog even door en laat de saus wat indikken. Naar keuze dik je de saus verder in met wat aangemaakte maizena.Tip: Om het zoet van de ketjap wat af te vlakken kan je een scheutje sojasaus toevoegen.
- Breng een grote pan water aan de kook, neem van de pit en wel de rijstnoodles volgens de aanwijzing op de verpakking.
- Roer ondertussen van de zoete chilisaus, gehakte cashewnootjes, bieslook en een scheutje citroensap een sausje. Dit mag best een dik, goedgevuld sausje zijn zodat je het goed op de poppadums kan scheppen. Garneer met wat sesamzaad en bieslook.Tip: ik doe geregeld nog een mespuntje chilivlokken door het sausje
- Schep de rijstnoodles door de ketjap champignons en verdeel over 2 kommen. Garneer met bieslook en sesamzaad. Serveer met de poppadums, het sausje en een schaaltje atjar.Eet smakelijk!
Deel dit recept:
Tips:
- Voor wat pit roer je een lepeltje sambal door de ketjapsaus.
- Wist je dat je in de Xenos webshop ingrediënten kunt filteren op vegetarisch en vegan? Selecteer een categorie of wereldkeuken en kies in filteropties het tabje dieetvoorkeuren. Hier kun je vegetarisch of vegan aanvinken. Heel handig!
- Verkruimel wat tempeh, bak krokant, glaceer met Kaki Tiga ketjap medja en roer door het champignon mengsel. Heerlijk!
Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?
Schrijf je hier gelijk in!
Dit recept heb ik geschreven in samenwerking met Xenos.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.