Header Overetengesproken.nl
Rijstebrij

Rijstebrij

met 4 reacties
49 Shares

Er zijn van die dagen dat je behoefte hebt aan cocoonen en comfort food. Gewoon lekker op de bank met een bord vol verwarmende, zoete verleiding. Ongetwijfeld heeft iedereen zo zijn eigen ultieme comfort food maar ik denk dan gelijk aan rijstebrij met boter en bruine suiker.

Zoete gerechten op basis van rijst en melk zijn over de gehele wereld geliefd. Rijstpudding, rijstebrij, riz au lait, rizogalo elk land heeft wel zijn eigen variant. Ook zonder behoefte aan comfort food is het natuurlijk heerlijk als lunch of dessert.

Als ik rijst kook zorg ik altijd dat ik wat extra maak. De overgebleven rijst vries ik in voor later gebruik, verwerk ik in een quiche met prei en kip, een rijsttortilla of ik maak er rijstebrij van. Heb je geen gekookte rijst over dan kan je ook dessertrijst gebruiken om rijstebrij van te maken. Kijk wel even op de verpakking voor de juiste hoeveelheid melk.

Rijstebrij - Verwarmende, zoete verleiding van rijst, melk, roomboter en bruine suiker.

Rijstebrij

Verwarmende, zoete verleiding van rijst, melk, roomboter en bruine suiker.
Hoeveelheid 2 -4 porties

Ingrediënten

 • 300 gr gekookte rijst
 • 450-500 ml volle melk
 • snuf zout
 • bruine basterdsuiker
 • roomboter

Aan de slag

 1. Doe de melk en de gekookte rijst in een pannetje. Voeg een snuf zout toe en breng aan de kook. Zet de pit laag en laat de rijst zachtjes kokend/stovend in ongeveer 40 minuten alle melk opnemen en een dikke brij worden. Roer af en toe even om te voorkomen dat de rijst aan de bodem van de pan plakt.

  Tip: Heb je geen gekookte rijst liggen gebruik dan ongekookte rijst, voeg wat extra water of melk toe en kook -indien nodig- ietsjes langer. Rijst wordt tijdens het koken ongeveer 2,5x zo zwaar. Vervang 300 gr gekookte rijst dus door 100-120 gr ongekookte rijst.

 2. Schep de rijstebrij op borden, leg hier en daar klontjes roomboter en bestrooi met bruine basterdsuiker.

  Eet smakelijk!

Tips

 1. Ook heerlijk met vers fruit ofvruchtencompote en een toef slagroom.
 2. Om de rijstebrij nog lekkerder te maken kan je een zakje vanillesuiker aan de melk toevoegen en meekoken.
 3. Kook eens een kardemom-peul of wat kardemompoeder mee.
 4. Rijstepap maak je op dezelfde manier alleen gebruik je meer melk.


Volg jij mij al via Instagram, Facebook of Pinterest?
Meld je ook aan voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten.

4 Antwoorden

 1. Renée
  | Beantwoorden

  Ook ik mis de kaneel èn het klontje roomboter, zoals het vroeger (door moeder en oma) werd bereid. Heerlijk!

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Ik hoor inderdaad van meer mensen dat ze kaneel in de rijstebrij doen. Van huis uit heb ik dat niet meegekregen, wij aten het met roomboter en bruine basterdsuiker. Kan me helemaal voorstellen dat kaneel een heerlijke combi is met de zoete en zachte rijstebrij.

 2. Wim
  | Beantwoorden

  Goedemorgen Mariëtte,
  Ik ga dit vandaag maken, alleen al bij het lezen van het recept kon ik de rijstebrij uit mijn jeugd bijna proeven. Ik mis alleen de kaneel, maar misschien dat ik wel ga voor de kardemom-peulen. Op mijn verpakking van de rijst staat niet aangegeven welke hoeveelheid melk, maar dat doe ik dan wel a la risotto. We eten het bij de “Tutti frutti”.

  • Mariette
   | Beantwoorden

   Wat lekker om rijstebrij en tutti frutti te combineren. Een pijpje kaneel meekoken met de rijstebrij lijkt me inderdaad ook lekker, zelf heb ik dat nog nooit gedaan. Wat betreft de hoeveelheid melk: gebruik gewoon de hoeveelheden in het recept en voeg wat extra melk/water toe als je ongekookte rijst gebruikt. Check tussentijds en indien nodig voeg je wat extra vocht toe. Het is maar net hoe je de rijstebrij het lekkerst vindt: dik en stevig of meer richting rijstepap. Eet smakelijk alvast!

Laat een reactie achter

Recept waardering