Rijstebrij - Verwarmende, zoete verleiding van rijst, melk, roomboter en bruine suiker.

Rijstebrij

Verwarmende, zoete verleiding van rijst, melk, roomboter en bruine suiker.
Direct naar het recept

Er zijn van die dagen dat je behoefte hebt aan cocoonen en comfort food. Gewoon lekker op de bank met een bord vol verwarmende, zoete verleiding. Ongetwijfeld heeft iedereen zo zijn eigen ultieme comfort food maar ik denk dan gelijk aan rijstebrij met boter en bruine suiker.

Zoete gerechten op basis van rijst en melk zijn over de gehele wereld geliefd. Rijstpudding, rijstebrij, riz au lait, rizogalo elk land heeft wel zijn eigen variant. Ook zonder behoefte aan comfort food is het natuurlijk heerlijk als lunch of dessert.

Restjes rijst opmaken

Als ik rijst kook zorg ik altijd dat ik wat extra maak. De overgebleven rijst vries ik in voor later gebruik, verwerk ik in een quiche met prei en kip, een rijsttortilla of ik maak er rijstebrij van. Heb je geen gekookte rijst over dan kan je ook dessertrijst gebruiken om rijstebrij van te maken. Kijk wel even op de verpakking voor de juiste hoeveelheid melk.

Rijstebrij - Verwarmende, zoete verleiding van rijst, melk, roomboter en bruine suiker.

Rijstebrij

1 stem, stem ook
Hoeveelheid: 2 -4 porties

Ingrediënten: 

 • 300 gr gekookte rijst
 • 450-500 ml volle melk
 • snuf zout
 • bruine basterdsuiker
 • roomboter

Aan de slag:

 • Doe de melk en de gekookte rijst in een pannetje. Voeg een snuf zout toe en breng aan de kook. Zet de pit laag en laat de rijst zachtjes kokend/stovend in ongeveer 40 minuten alle melk opnemen en een dikke brij worden. Roer af en toe even om te voorkomen dat de rijst aan de bodem van de pan plakt.
  Tip: Heb je geen gekookte rijst liggen gebruik dan ongekookte rijst, voeg wat extra water of melk toe en kook -indien nodig- ietsjes langer. Rijst wordt tijdens het koken ongeveer 2,5x zo zwaar. Vervang 300 gr gekookte rijst dus door 100-120 gr ongekookte rijst.
 • Schep de rijstebrij op borden, leg hier en daar klontjes roomboter en bestrooi met bruine basterdsuiker.
  Eet smakelijk!

Tips:

 1. Ook heerlijk met vers fruit ofvruchtencompote en een toef slagroom.
 2. Om de rijstebrij nog lekkerder te maken kan je een zakje vanillesuiker aan de melk toevoegen en meekoken.
 3. Kook eens een kardemom-peul of wat kardemompoeder mee.
 4. Rijstepap maak je op dezelfde manier alleen gebruik je meer melk.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Gratis de nieuwste recepten in je mailbox?

Schrijf je hier gelijk in!

Deel dit recept/artikel!

4 from 1 vote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardeer dit recept
8 reacties

 1. Pasquale schreef:

  Hoi kan ik dit ook met zilvervliesrijst maken?

  1. Zelf heb ik het nog nooit geprobeerd maar dat kan zeker. De vliesjes blijven in de rijstepap waardoor de pap denk ik minder zacht en romig zal aanvoelen. Waarschijnlijk moet je de rijst wat langer en met wat meer melk laten koken om de korrel echt zacht te krijgen. Succes!

 2. Albert schreef:

  Wat wordt hier bedoeld met gekookte rijst? Hoe vergelijkt zich dat met wat we hier in Canada gebruiken en dat heet Minute rice? Ik volgde het recept hier gegeven, maar heb meer dan de dubbele hoeveelheid melk moeten gebruiken, om de rijstebrij conistentie te verkrijgen. Rijstebrij aten wij vroeger thuis in Nederland altijd met bruine suiker en/of kaneel. Als bakkerszoon maak ik nog altijd veel Nederlandse recepten, vooral die mijn ouders maakten. Maar enkele veranderingen heb ik zelf hier bedacht, waarvan een een mengsel is van bruine suiker en kaneel gemengd in een verhouding van 20: 1 per volume. Dit mengsel gebruik ik voor veel recepten, daarom meng ik altijd genoeg in voorraad, want het mengen en zeven vergt nogal wat tijd Ik doe altijd een laagje appelmoes op de uitgespreide rijstebrij en daar sprinkel ik dan kaneelmijn mengsel op. Ik gebruik ditzelfde mengsel ook in het appelbollenklokhuis en ook op mijn crêpes en in m`n appelstrudels. Na 70 jaar trekt de Nederlandse keuken nog altijd. En de kinderen, kleinkinderen en achterkleikinderen vinden het ook allemaal lekker.

  1. Goede vraag! Met gekookte rijst bedoel ik rijst die volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking is bereid en dus klaar om gegeten te worden. Kortom, de rijst zoals je die aan tafel op je bord schept.

   Minute rice is denk een vorm van voorbereidde rijst die nog slecht een korte kooktijd nodig heeft. Die zou ik dus volgens de gebruiksaanwijzing garen. Daarna heb je gekookte rijst zoals bedoeld in het recept. De hoeveelheid melk die nodig is om rijstebrij te maken is afhankelijk van hoeveel vocht dat de rijst bevat als je begint met koken. Ongekookte rijst heeft eerst vocht nodig om te garen, daarna neemt het extra vocht op om rijstebrij te worden. Begin je met gekookte rijst dan bevat de korrel al vocht. Afhankelijk van het soort rijst kan het meer of minder vocht opnemen voordat het rijstebrij wordt.

   Kaneel en bruine suiker, ohhh, heerlijke combi!

 3. Renée schreef:

  Ook ik mis de kaneel èn het klontje roomboter, zoals het vroeger (door moeder en oma) werd bereid. Heerlijk!

  1. Ik hoor inderdaad van meer mensen dat ze kaneel in de rijstebrij doen. Van huis uit heb ik dat niet meegekregen, wij aten het met roomboter en bruine basterdsuiker. Kan me helemaal voorstellen dat kaneel een heerlijke combi is met de zoete en zachte rijstebrij.

 4. Goedemorgen Mariëtte,
  Ik ga dit vandaag maken, alleen al bij het lezen van het recept kon ik de rijstebrij uit mijn jeugd bijna proeven. Ik mis alleen de kaneel, maar misschien dat ik wel ga voor de kardemom-peulen. Op mijn verpakking van de rijst staat niet aangegeven welke hoeveelheid melk, maar dat doe ik dan wel a la risotto. We eten het bij de “Tutti frutti”.

  1. Wat lekker om rijstebrij en tutti frutti te combineren. Een pijpje kaneel meekoken met de rijstebrij lijkt me inderdaad ook lekker, zelf heb ik dat nog nooit gedaan. Wat betreft de hoeveelheid melk: gebruik gewoon de hoeveelheden in het recept en voeg wat extra melk/water toe als je ongekookte rijst gebruikt. Check tussentijds en indien nodig voeg je wat extra vocht toe. Het is maar net hoe je de rijstebrij het lekkerst vindt: dik en stevig of meer richting rijstepap. Eet smakelijk alvast!