Header Overetengesproken.nl
Rijstebrij

Rijstebrij

 |  Geen reacties
10 Shares

Er zijn van die dagen dat je behoefte hebt aan cocoonen en comfort food. Gewoon lekker op de bank met een bord vol verwarmende, zoete verleiding. Ongetwijfeld heeft iedereen zo zijn eigen ultieme comfort food maar ik denk dan gelijk aan rijstebrij met boter en bruine suiker.

Zoete gerechten op basis van rijst en melk zijn over de gehele wereld geliefd. Rijstpudding, rijstebrij, riz au lait, rizogalo elk land heeft wel zijn eigen variant. Ook zonder behoefte aan comfort food is het natuurlijk heerlijk als lunch of dessert.

Als ik rijst kook zorg ik altijd dat ik wat extra maak. De overgebleven rijst vries ik in voor later gebruik, verwerk ik in een quiche met prei en kip of ik maak er rijstebrij van. Heb je geen gekookte rijst over dan kan je ook dessertrijst gebruiken om rijstebrij van te maken. Kijk wel even op de verpakking voor de juiste hoeveelheid melk.

Rijstebrij - Verwarmende, zoete verleiding van rijst, melk, roomboter en bruine suiker.

Ingredi├źnten voor 2-4 porties

  • 300 gr gekookte rijst
  • 450-500 ml halfvolle melk
  • snuf zout
  • bruine basterdsuiker
  • roomboter

Aan de slag

Doe de melk en de gekookte rijst in een pannetje. Voeg een snuf zout toe en breng aan de kook. Zet de pit laag en laat de rijst zachtejes kokend/stovend in ongeveer 40 minuten zachtjes alle melk opnemen en een dikke brij worden. Roer af en toe even om te voorkomen dat de rijst aan de bodem van de pan plakt.

Schep de rijstebrij op borden, leg hier en daar klontjes roomboter en bestrooi met bruine basterdsuiker.

Eet smakelijk!

Tip: Ook heerlijk met vers fruit, vruchtencompote of tutti frutti en een toef slagroom.

Tip: Om de rijstebrij nog lekkerder te maken kan je een zakje vanillesuiker aan de melk toevoegen en meekoken.

Tip: Kook eens een kardemom-peul of wat kardemompoeder mee.

Tip: Rijstepap maak je op dezelfde manier alleen gebruik je meer melk.

Geef een reactie