Restaurant Zout & Citroen - Ik vertel je wat ik hier heb gegeten, hoe ik de smaken heb ervaren en laat je mijn foto's van de gerechten zien.

Restaurant Zout & Citroen

Maandag 6 mei was ik uitgenodigd voor een perslunch bij restaurant Zout & Citroen in Oosterhout. Reden: Zout & Citroen bestaat 5 jaar, heeft een volledig nieuw interieur en dat wilden Bram en Patricia Helleman vieren. Hoe ik de lunch heb ervaren, wat ik heb gegeten en de signatuur van Zout & Citroen lees je in deze blogpost. Lees snel verder, want echt: hier wil jij ook eten.

Zout & Citroen

Vanaf het moment dat je het terrein op rijdt waar Zout & Citroen is gevestigd ben je uit de drukte en hectiek van alle dag. Volop groen, je hoort de vogels fluiten, je bent er echt even uit. Bij binnenkomst wordt je hartelijk ontvangen en je voelt direct dat het een paar fijne uren worden.

In afwachting van het voltallige gezelschap kreeg ik een heerlijke huiscocktail van jasmijnthee, yuzu en limoen aangeboden. Alcoholvrij, heerlijk fris van smaak en mooi gepresenteerd met een topping van knisperend schuim en limoenzeste. Precies wat ik wel even kon gebruiken na een autorit van 45 minuten. Om de smaakpapillen verder op te warmen kregen we alvast twee zogeheten arrivee bites: een madeleine van raz el hanout met crème van maïs en een topping van maïs-popcorn en een eenhaps caesar salad in de vorm van een bolletje. Zó, die smaken kwamen wel even binnen. Super lekker en verfijnd.

Zout & Citroen - hartige madeleineZout & Citroen - caesar salad

Eenmaal aan tafel vertelden Bram en Patricia enthousiast over hun restaurant. Vijf jaar geleden kregen ze onverwacht de kans Zout & Citroen over te nemen. De eigenaar zou binnen twee weken de stekker uit de zaak trekken en als zij met de zaak doorwilden gaan dan moesten ze direct handelen. En dat deden ze! Ze hebben inmiddels een geheel eigen signatuur neergezet en onderstrepen dat nu met een restyling van het interieur en een gloednieuw logo.

Inspiratie voor zijn gerechten haalt Bram niet alleen uit de Franse keuken. Samen met Oosterse specerijen, de smaken uit Marokko en lokale producten creëert hij nieuwe gerechten. En de erkenning bleef niet uit. Met vermeldingen in de Michelin en Gault&Millau gidsen en plaats 82 in de Lekker top 100 staat de keuken van Zout & Citroen als een huis. Maar ook het vakmanschap van Patricia werd opgemerkt: Gault&Millau nomineerde haar als Gastvrouw van het jaar.

En nu, 5 jaar later zijn ze klaar voor een volgende stap…

UPDATE 13 januari 2020: en die volgende stap is gezet. Tijdens de MICHELIN Star Revelation 2020 is restaurant Zout & Citroen onderscheiden met een Michelin ster!

Zout & Citroen - Bram en Patricia HellemanZout & Citroen - het nieuwe logo

De gerechten

We beginnen de lunch met maar liefst drie amuses. Als eerste wordt een verassende bloody mary geserveerd: salsa van tomaat met een mousse van witte tomaat, een gel van bleekselder, een toef chutney van tomaat en afgemaakt met een gedroogde kerstomaat en granité van bleekselder. De tweede amuse is een crème van champignon en aceto balsamico, mayonaise van kastanjechampignon/dragon en madeira. Er overheen liggen plakjes geraspte rauwe champignon, komkommer met dille, poeder van gerookte olijfolie, een paar blaadjes tahoon cress en bacon van champignon. De derde amuse is oester met enoki. Vanwege mijn allergie voor schelpdieren krijg ik een verfijnde bouillon met enoki en dille olie.

De ene amuse zag er nog mooier uit dan de andere. Wat een feest. En de smaken, tja die klopten iedere keer. Wat is dit genieten.

Zout & Citroen - bloody maryZout & Citroen - crème van champignonZout & Citroen - bouillon met enoki

Het voorgerecht is zeebaars gewikkeld in wortel met chardonnay azijn, crème brulee van Oosterschelde kreeft, bereidingen van wortel, Oosteindse asperges, kruidensalade, dressing van dille en een reductie van kreeft. Wat een plaatje zoals dit gerecht wordt geserveerd. Na verschillende keren het bord rondgedraaid te hebben -het gerecht ziet er steeds weer anders uit- neem ik dan eindelijk de eerste hap. Net als mijn tafelgenoten kom ik niet veel verder dan ‘ohh, dit is lekker’ en ‘heb je dit stukje ook al geproefd’. Man, man wat een smaakexplosies.

Het tussengerecht is een compositie van heilbot gegaard in tijmolie met crème van gepofte bloemkool, flan van bloemkool en zoetzuur van de bloemkoolsteel. Erbij ligt geroosterde bloemkool, dragongel, gnocchi met dragon, gebakken romeinse sla, beurre blanc van kropsla en  grapefruit in tijmolie. Zo zacht en delicaat van smaak.

Zout & Citroen - zeebaarsZout & Citroen - heilbot

Signature dish Bram Helleman

Tjonge, jonge, Bram en Patricia weten van geen ophouden. Na het voorgerecht en tussengerecht krijgen we nu Texels lam, lamsnek die heel langzaam is gegaard -in maar liefst 48 uur-, mousseline van aardappel en geitenboter, zilverui met vanille, gerookte spinazie, Oosteindse asperges en jus d’Agneau.

En dan krijgen we eindelijk de signature dish van Bram geserveerd: rendang van kalfssukade met erop sukade steak van Galloway rund met rendang karamel, gemarineerde rode uitjes, atjar gel, krokante aardappel en een saus van bumbu en kokos. Ze zijn er nog niet helemaal uit of het wel op de kaart moet blijven staan. Nou daar waren wij aan tafel dus wel uit: hier kom je voor terug. Wat een waanzinnig gerecht is dit! Hoe krijgt hij het verzonnen, dit is echt rendang 2.0.

Zout & Citroen - Texels lamZout & Citroen - signature dish rendang

Ter afsluiting is er cheesecake van tonkaboon met een mousse van ananascaramel, ananas gegaard in de oven, een bolletje sorbet van yoghurt en five spices en een krokantje van honing. Heerlijke smaken bij elkaar en misschien nog wel het allerlekkerst: het is zoet zonder nadrukkelijk zoet te zijn. Echt super gedaan. En dat honing krokantje: zo mooi gemaakt en met een pure honingsmaak. Een perfecte afsluiter van deze lunch.

Zout & Citroen - dessert

Bij elk gerecht werden passende wijnen en bieren geschonken. Ja, je leest het goed: naast wijn is de sommelier gespecialiseerd in bier-spijs combinaties. Omdat ik nog moest rijden kreeg ik op mijn verzoek alcoholvrije alternatieven geschonken.

Alles bij elkaar was het echt een fantastische lunch waar ik volop van heb genoten. Hoewel we veel gerechten hebben geproefd waren de porties perfect op elkaar afgestemd en rolde ik niet tonnetje rond de auto in. Heel knap vind ik dat altijd. Hou je van lekker eten en kan je een mooie opmaak en verfijnde smaakexplosies wel waarderen dan is Zout & Citroen echt een aanrader. Mijn tip: proef zeker de rendang en het dessert met tonkaboon.

Restaurant Zout & Citroen
Ridderstraat 86
4902 AC Oosterhout
0162 – 450806

Voor deze perslunch was ik uitgenodigd.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Oomens schreef:

    Fijne avond gehad. Plezierige bediening en uitgebreide uitleg over de wijn en de lekkere gerechten.
    Wij vonden het iets te veel moesjes van alles en het nagerecht was erg veel in verhouding.

    1. Fijn om te horen dat jullie een fijne avond hebben gehad. Consistentie en hoeveelheid zijn natuurlijk heel subjectief, hopelijk heeft het wel goed gesmaakt?