Restaurant Latour - Geniet van culinaire hoogstandjes op sterrenniveau, heerlijke wijnen en kijk ondertussen uit over strand en zee.

Restaurant Latour

Er even tussenuit in eigen land. Zoals je waarschijnlijk weet doen wij dat graag en combineren we het altijd met lekker eten. We zoeken fijne restaurants in de omgeving maar nog fijner is het als het hotel zelf over een goed restaurant beschikt. Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk is zo’n hotel dat je niet hoeft te verlaten om heerlijk te kunnen eten en waar we dus graag komen. Bij brasserie La Terrasse en Breakers Beach House geniet je van een gezellige sfeer en goed eten. Maar er is nog een restaurant: Latour dat sinds 2005 onafgebroken is gewaardeerd met een Michelinster. Afgelopen weekend hebben we weer genoten van een weekend Huis ter Duin en de gastvrijheid en gastronomische klasse van restaurant Latour ervaren tijdens een lunch en een diner. Vandaag vertel ik je alles over onze heerlijke staycation in deze bijzondere tijd. Lees je mee?

Grand Hotel Huis ter Duin

Grand Hotel Huis ter Duin

Het blijft bijzonder dat je al vanaf de provinciale weg Huis ter Duin hoog op het duin ziet liggen. Voor ons voelt die eerste aanblik altijd een beetje als thuiskomen. En dat gevoel wordt helemaal bevestigd als je de lobby binnenloopt. Aan de receptie wordt je uiterst vriendelijk en correct geholpen. Als je wilt helpen ze je ook met het naar de kamer brengen van je bagage. 

Als ik de kamer binnenkom loop ik altijd als eerste naar het raam om te genieten van het uitzicht. Zo ook deze keer weer, het blijft indrukwekkend hoe je over de tuin en terrassen uitkijkt op zee. Elk seizoen heeft z’n eigen charme. Met mooi weer zie je de zon schitteren in het water, met somber weer is het fascinerend om de (snel) voorbij jagende oer-Hollandse luchten te zien.

Grand Hotel Huis ter DuinGrand Hotel Huis ter DuinGrand Hotel Huis ter DuinGrand Hotel Huis ter DuinGrand Hotel Huis ter Duin

We ruimden onze spullen op en gingen terug naar beneden om te relaxen in de Van Diepeningen lounge. Buiten sloeg de regen hard tegen de ramen, binnen brandde gezellig de open haard. We nestelden ons in de comfortabele stoelen, lazen we een krantje, dronken een kop koffie en bestelden een fijne lunch. Later die middag borrelden we met wat rendang kroketjes en langzamerhand was het alweer tijd ons klaar te maken voor het diner in Latour. Daarover vertel ik dadelijk meer.

Na een heerlijke nacht, de bedden zijn zo comfortabel, lagen we ’s ochtends om 7.00 uur in het zwembad om in alle rust een paar baantjes te trekken. Helemaal klaar voor de nieuwe dag liepen we naar de ontbijtzaal. Ditmaal niet in de Keizerzaal of La Corbeille maar in de Pickézaal. Met mooie kroonluchters aan het plafond, een meer dan riant ontbijtbuffet in het midden van de zaal en mooi gedekte tafels was dit by far het mooiste, lekkerste en uitgebreidste ontbijt dat wij tot nog toe bij Huis ter Duin heb gegeten.

Wij zijn er nu niet aan toegekomen maar een bezoek aan MC Wellness of de sauna ook echt een aanrader. Je komt er even helemaal tot rust.

Grand Hotel Huis ter DuinGrand Hotel Huis ter DuinGrand Hotel Huis ter DuinGrand Hotel Huis ter Duin

Restaurant Latour

Onder de solide leiding van chef Marcel van Lier en maître-sommelier Stan Kerckhoffs wordt restaurant Latour al 15 jaar onafgebroken gewaardeerd met een Michelinster. In 2015 is Stan Kerckhoffs onderscheiden met de titel van SVH Meestergastheer, de hoogste graad van vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca. Een bezoek aan Latour staat garant voor culinaire hoogstandjes begeleid door de lekkerste wijnen.

Restaurant Latour

Diner

Wat hebben we er afgelopen weken naar uitgekeken om weer naar Latour te gaan. Het was inmiddels 9 jaar geleden dat we er zijn geweest en hebben er goede herinneringen aan. Na een warm welkom werden we naar een mooie tafel aan het raam begeleid. Of we wilden beginnen met een fijne bubbel van Nyetimber. Nou, graag! Om de smaakpapillen wakker te schudden kregen we er maar liefst vier amuses bij geserveerd. Onder meer kroepoek van algen met een crème van sambai en takjes codium en een Japans eitje met gevogelte en schuim van sushi rijst. Wat was het allemaal lekker en verfijnd. Het knappend verse broodje met erbij zoute boter en een luchtige crème van boter, ras el hanoet en citroenzeste maakte het helemaal compleet. En dit was nog maar het aperitief…

Het eerste gerechtje was tonijn met structuren van avocado, shiso en rammenas begeleid door een Silvaner Volkacher Kirchberg Kabinett 2019 uit Franken, Duitsland. Wat een smaken en kleuren bij elkaar, echt genieten dit. Voor het eerste tussengerechtje werden we verrast met een tartaar van ossenhaas met cèpes, shiitake en ponzu. Erbij dronken we een Grüner Veltliner Klostersatz 2016 uit Wachau, Oostenrijk. Ik kan nu heel extatisch onze verrukking over weer zo’n fantastisch gerechtje beschrijven. Doe ik niet, wordt het een eentonig verhaal van. Kijk naar de foto’s en verwonder je over hoe mooi het er allemaal uitziet en laat je fantasie de vrije loop. Denk maar zo dat het water je daar al van in de mond loopt.

Bij tweede tussengerechtje van sliptong met aardpeer en basilicum dronken we een witte Fuleky Tokaji Furmint 2018 uit Tokaj, Hongarije. Het hoofgerecht van runderlende met runderwang, lavas en zwarte knoflook vroeg om een rode wijn: Teroldego Vigneti delle Dolomiti, 2016 van wijnhuis Foradori. Na deze smaakbeleving van 4 gangen dachten we toe toe te zijn aan het dessert. Niet dus, kregen we zowaar eerst nog een pre dessert geserveerd, heerlijk zo’n onverwachts extraatje. Het dessert van yuzu-chocolade met framboos en verveine was een meer dan waardige afsluiter. Wat een smaken, wat een kleuren en wat een kunstwerkjes kregen we geserveerd. We genoten nog even rustig na met koffie, thee en friandises. Wat een klasse en wat een verfijning!

Restaurant LatourRestaurant LatourRestaurant LatourRestaurant LatourRestaurant LatourRestaurant LatourRestaurant LatourRestaurant LatourRestaurant Latour

Sunday Vibe lunch

Zondagmiddag gingen we nogmaals aan tafel bij Latour. Dit keer voor de Sunday Vibe lunch van oktober. Elke maand heeft Latour een speciale Sunday Vibe: een 6-gangen lunch omlijst met een speciaal thema. Dit keer was het thema Oostenrijkse wijnen. Dus ja, waar start je dan mee? Een Oostenrijkse bubbel van wijnhuis Bründlmayer en 4 heerlijke amuses waaronder mini brick cilinders met sardine en tomaat en mini taco’s met aubergine, paprika en harissa! Of het door de feestelijke bubbel kwam of niet maar zowaar, het weer knapte op en het zonnetje scheen vrolijk op onze tafel. De lekkerste gerechten, heerlijke wijnen en ondertussen uitkijken over het strand en de zee. Je begrijpt, we genoten op en top.

6 gangen, 6 wijnen, ik laat je meegenieten en wandel weer door de gerechtjes en de wijnen. We begonnen de lunch met een voorafje van zeebaars, gerookte paling, prei, shiso en ponzu en een heerlijk glas Müller Thurgau Extrem ‘MTX’ uit 2019 van Domäne Wachau. De tussengerechtjes bestonden respectievelijk uit ganzenlever met oester, miso, duindoornbes en een brioche broodje en een waanzinnig lekker stukje schol met langoustine, boemboe bali, citroengras en kaffir lime. Erbij dronken we achtereenvolgens een Grüner Veltliner ‘Dürnsteiner’ Smaragd van F.X.Pichler en een ‘Königlicher Wein’ van Umathum.

Restaurant LatourRestaurant LatourRestaurant LatourRestaurant Latour

De hoofdgerechtjes van kalfszwezerik met kalfsjus en ree met cacao, piment d’espelette en wildsalami pasten helemaal bij het mooie herfstweer van dat moment. Warme smaken en kleuren gecombineerd met uitgesproken seizoensproducten. De begeleidende wijnen completeerden de smaken perfect. Bij de kalfszwezerik schonk de maître een Riesling ‘Kollmitz’ Smaragd van Hirtzberger. En dat was niet zomaar een flesje maar een magnum. Het formaat van de fles blijkt dus ook invloed te hebben op de rijping en in dit geval is de wijn uit een magnum lekkerder dan uit een ‘standaard’maat fles. Bij de ree proefden we de biologisch gecertificeerde Thermenregion ‘Frauenfeld’ van Johanneshof Reinisch.

Met zoveel lekkers op de kaaswagen was het haast ondoenlijk een goede keuze te maken. Wij lieten ons verrassen met stukjes Hollandse witschimmel, Jersey kaas en blauwader. Het dessert van cassis, kalamansi en basilicum was bijna te mooi om van te eten. Heerlijk fris en luchtig met binnenin de verrassende smaak van rijstepap. We sloten af met koffie, thee en friandises en maakten ons rustig klaar om na een weekend culinair in de watten gelegd te zijn huiswaarts te keren.

Er waren momenten dat we niet wisten wat we tegen elkaar moesten zeggen, het ene gerechtje was zo mogelijk nog lekkerder dan het andere gerechtje. Op enig moment voelt het bijna afgezaagd om weer ohhh, dit is waanzinnig of wow, wat een smaakexplosie te zeggen. Maar ja, wat moet je anders? En dus knikten we tussendoor volop instemmend met een dikke glimlach op onze gezichten. Het was beide keren van het begin tot het eind één groot feest om bij Latour aan tafel te zitten en te genieten van al het moois dat werd ingeschonken en geserveerd.

Restaurant LatourRestaurant LatourRestaurant LatourRestaurant Latour

Hospitality in de 1,5-meter samenleving

Alle door het RIVM en de Nederlandse overheid afgekondigde noodzakelijke en aanbevolen maatregelen worden door Huis ter Duin nageleefd. Daags voordat je arriveert ontvang je een email met uitgebreide toelichting. Tijdens het inchecken vul je een korte gezondheidscheck in en krijg je een toelichting op de voorzieningen in het hotel. Overal staan zuiltjes met desinfectiemiddelen, het personeel draagt altijd een mondkapje en bezoekers wordt gevraagd dit tijdens het verplaatsen in het hotel ook te doen. Heb je ergens plaatsgenomen dan mag het mondkapje uiteraard af. Ook het gebruik van de liften is aangepast. Bepaalde liften zijn uitsluitend bedoeld om omhoog te gaan, anderen zijn om naar beneden te komen. De inrichting van de lounge, zithoeken en restaurants is zodanig aangepast dat je altijd voldoende afstand hebt tot de andere gasten.

Naar keuze gebruik je eigen mondkapjes of je schaft bij de receptie een echt ‘Huis ter Duin’-mondkapje aan. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het hele fijne mondkapjes zijn om te gebruiken. Ze zien er mooi uit, hebben een satijnachtige buitenzijde en de binnenzijde is gevoerd met zachte katoen. Het draagcomfort is echt top, wij hebben ons er geen moment vervelend mee gevoeld. De mondkapjes zijn duidelijk zichtbaar maar verder zijn de maatregelen zo subtiel doorgevoerd dat je er eigenlijk geen seconde bij stil staat. Wij komen inmiddels al heel wat jaren met grote regelmaat over de vloer en kunnen niet anders zeggen dan: dit was een verblijf zoals alle anderen!

Grand Hotel Huis ter DuinGrand Hotel Huis ter Duin

Een verblijf boeken

Kijk voor meer informatie over de kamers, suites en penthouses op de website van Grand Hotel Huis ter Duin. Ook voor reserveringen voor restaurant Latour, Brasserie La Terrasse of Breakers Beach House kan je op de website terecht. Goed om te weten: ook zonder verblijf in het hotel kan je genieten van een drankje en een hapje in de Van Diepeningen lounge of een tafel reserveren in één van de restaurants. Maar geloof me, een verblijf in Grand Hotel Huis ter Duin wil je echt een keer beleven! Misschien komen we elkaar er een keer tegen…

Grand Hotel Huis ter Duin

Deze staycation is ons aangeboden door GH Huis ter Duin.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Deel dit recept/artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *